• Vai Latvijas lietoto automašīnu tirgus atgriežas pirms – pandēmijas līmenī?

    Reklāmraksts
    21. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Uzziņu kompānijas carVertical padomu lietoto auto pirkšanā šā gada pavasarī meklēja 25 reizes! vairāk pircēju no Latvijas, salīdzinot ar 2020.gadu. Tas nozīmē, ka pēc krīzes un īsa apjukuma perioda Latvijas lietoto automašīnu tirgū atkal pieaug aktivitāte. Neapšaubāmi, palielinās arī gudro pircēju skaits, kuri nevēlas akli uzticēties pārdevēju stāstītajam, bet paši noskaidro kārotā automobiļa priekšvēsturi.

    Pandēmijas ieviestās korekcijas

    2020.gads ieviesa korekcijas daudzos biznesa plānos un nodomos. Daudzi no mums laiku pavadīja mājās, vairāki uzņēmumi bija spiesti uz laiku apturēt darbību, taču cilvēku vēlme pēc sava braucamā ir gandrīz nemainīga – pēc neilga krituma lietotu automašīnu tirdzniecība atkal sasniegusi pirmsvīrusa laika apjomus. Publiski pieejamie dati liecina, ka 2020.gadā jaunas automašīnas pie mums pirka par 30% mazāk, taču Latvijas lietoto auto tirgus pēc maza sākotnējā izbīļa atgriezās pirmskrīzes līmenī. CSDD 2020.gada dati vēsta, ka Latvijā  reģistrēts par 15 procentiem mazāk ievestu mašīnu – gan jaunu, gan lietotu. Iegādāto lietoto auto skaits krietni pārsniedza jauno auto skaitu – attiecīgi  43 010 un 13 720 (jaunie auto) vienības. Salīdzinājumam – 2019.gadā šie skaitļi attiecīgi ir 49 545 un 18 529.

    Arī carVertical pieejamā informācija vēsta, ka pērnā gada martā Latvijas lietoto auto tirgū viss teju vai apstājās. Ja lūkojamies mazliet plašāk, visā Eiropas Savienībā jaunu automašīnu reģistrācija pērn kritās par 24,3%. 

    Pircēji atgūst optimismu

    Jāsecina, ka vīrusa dēļ mainījušies arī pārvietošanās ieradumi. Laikā, kad Covid dēļ nācās distancēties un iedzīvotāji vairāk izmantoja privātos auto, lai dotos uz darbu, mācību iestādēm vai veikaliem, personīgā auto vērtība tikai pieauga – gan burtiski, gan pārnestā nozīmē. Savs braucamais tomēr sniedz drošības sajūtu, tajā ir pavisam viegli ievērot noteiktās distances, ko ir neiespējami izdarīt, izmantojot sabiedrisko transportu. Īpaši tas attiecināms uz Rīgu, ja nākas pārvietoties aktīvākajās diennakts stundās. 

    Pēc statistikas datiem, šā gada martā lietoto automašīnu pircēji ir atguvuši optimismu. 

    “Analizējot lietotu automašīnu pircēju uzvedību, varam apgalvot, ka situācija Latvijā ir pavisam citāda, salīdzinot ar pandēmijas uzliesmojuma brīdi. Šķiet, ka pēc pagājušā gada sākuma interese par lietotu automašīnu vēsturi nedaudz samazinājās. 2020. gada janvāris un februāris uzrādīja konsekventu izaugsmi, bet viss sabruka martā, kad sākās pandēmija,”” saka carVertical komunikāciju vadītājs Matas Buzelis.

    Viņaprāt, šobrīd situācija ir kardināli mainījusies. 

    “Cilvēkus tagad daudz vairāk interesē to automašīnu vēsture, kuras viņi vēlas iegādāties. Tas nozīmē, ka noskaņojums Latvijas lietoto automašīnu tirgū ir optimistisks, un mēs neprognozējam nekādus kritumus tuvākajā nākotnē. Statistika ir saistīta arī ar gada sezonu, jo pavasaris un vasaras sākums ir labākais laiks, lai meklētu nākamo automašīnu,”  saka Buzelis. 

    carVertical pieprasījumu datu bāze liecina, ka laikposmā no 2020.gada marta līdz 2021.gada martam Latvijas iedzīvotājus visvairāk interesējušas šādas automašīnas:

    • BMW
    • AUDI 
    • VOLVO
    • TOYOTA
    • CHRYSLER

    Kas ir VIN un kā to pārbaudīt

    Kopš darbu sāka VIN uzziņu kompānijas, tai skaitā, carVertical, potenciālajiem pircējiem ir radusies iespēja pašiem izvērtēt noskatītā automobiļa vēsturi. Patiesais nobraukums, avārijas un īpašnieku maiņas, ekspluatācijas valsts – tas viss ir pieejams datu bāzēs. Ir pagājuši tie laiki, kad Rīgas nomalē tirgotāji par lietoto auto varēja iestāstīt jebkuras pasakas – tagad viņu sacīto ir iespējams pārbaudīt. Informācijas aprite starp datu bāzēm notiek vienā momentā, un, ja kārotais braucamais ir gadiem ilgi kalpojis par taksometru, tad tādu labāk apiet ar līkumu. Arī sagrozīts odometrs joprojām ir izplatīta parādība. Bez tam, saņemot uzziņu par braucamo, iespējams noskaidrot, vai šis auto nav zagts.

    Uzreiz piebildīsim, ka Latvijas CSDD piedāvā bezmaksas iespēju noskaidrot tehnisko apskati izgājušo auto patieso nobraukumu un citus datus par tehnisko stāvokli, taču informācija attiecas tikai uz ekspluatācijas periodu Latvijā. Ja automašīna ievesta no ārzemēm, CSDD fiksē to nobraukumu, kas reģistrācijas brīdī ir redzams odometrā. 

    Nosaukums VIN (VIN) cēlies no angļu valodas “Vehicle identification number”.   Tās ir septiņpadsmit zīmes, kas konkrētajam transportlīdzeklim sniedz īpašu numuru. Šis numurs katrai automašīnai ir unikāls. Zinot šo numuru,  var pārbaudīt automašīnas izmantošanas vēsturi.

    Numuru iespējams atrast dažādās auto vietās uz nenoņemamām daļām. Visbiežāk tas ir korpuss, šasija vai motora priekša.  Pārbaudot VIN, var iegādāties labāku auto un izvairīties no neplānotiem izdevumiem. 

    Lai palīdzētu izdarīt labāku izvēli, ir pieejamas VIN datu bāzes, tai skaitā, arī carVertical, kuru mājas lapās vien atliek ievadīt VIN. Pēc brīža saņemsiet izsmeļošu informāciju par jūs interesējošo transportlīdzekli.  

    Padoms: ja auto sludinājumā VIN nav minēts, pārdevējam ir kaut kas slēpjams!

    Kāpēc NOTEIKTI vajadzētu pārbaudīt VIN

    Pērkot lietotu auto, VIN noteikti vajadzētu pārbaudīt. Tā darot, jūs izvairīsieties no problēmām, kuras var rasties, ja:

    • Nobraukums ir pamatīgi sagrozīts
    • Automašīna cietusi smagās avārijās
    • Braucamais ir zagts
    • Automašīnai ir slēpti defekti

    Tāpat ir iespējams uzzināt, vai konkrētais lietotais auto nav cietis plūdos, cik īpašnieki ir bijuši, kā auto ticis izmantots iepriekš.  Ir iespējams arī uzzināt, kādam jābūt automašīnas oriģinālajam aprīkojumam. Reizēm pat ir iespējams iepazīties ar auto fotogrāfijām, tai skaitā, pēc avārijām.  Naudas summa, kuru atvēlēsiet par izziņu, noteikti desmitiem, pat simtiem reižu atsver iespējamos izdevumus “iegrābšanās” gadījumā. Skopais, kā zināms, maksā vismaz divreiz.

    Neļaujiet sevi apmuļķot!

    Auto iegāde vienmēr ir kaut kas īpašs. Galu galā, jūs izvēlaties pārvietošanās līdzekli, kuram uzticēsiet sevis un savas ģimenes pārvadāšanu. Protams, ka tā ir nopietna atbildība, process, kuram jāvelta skrupuloza uzmanība. 

    Valda uzskats, ka lietota auto iegāde ir laimes spēle, sava veida latviešu rulete. Taču šī tēze ir stipri pārspīlēta. Reizēm arī jauno automašīnu pircēji vaļsirdības brīžos mēdz dalīties ar stāstiem, no kuriem uzzinām, kā tikko pirktam auto pēc nobrauktiem dažiem kilometriem iziet no ierindas ātrumkārba vai bremžu sistēma. Diezgan bieži arī automašīnām tiek “pārlasīta” ritošā daļa jau pirmajā ekspluatācijas gadā. 

    Ir arī otrs viedoklis. Proti, agrāk automašīnas ražotas kvalitatīvākas, ar mazāku plastmasas īpatsvaru un kalpojušas, turpina kalpot ilgāk un uzticamāk. Īpaši izplatīts šis uzskats ir, runājot par Vācijā ražotām automašīnām. 

    Bet patiesība noteikti ir kaut kur pa vidu. Neapšaubāmi, lietota automašīna ir finansiāli daudz izdevīgāks pirkums. Jauns auto savu vērtību krietni zaudē, jau nobraucot pirmos kilometrus pēc iegādes. Un arī obligātās apkopes ir pienākums, kas jāveic pilnīgi noteikti. Savukārt lietots auto, kas pirkts, rūpīgi sagatavojoties un iepazīstoties ar visu pieejamo informāciju, var laimīgi kalpot gadiem ilgi un būt uzticams palīgs. Latvijas lietoto auto tirgus ir džungļi, bet tikai tad, ja ļausiet sevi apmuļķot. Auto vēstures pārbaude, gatavojoties pirkt braucamo, noteikti ir viens no obligātajiem pasākumiem. carVertical, kas darbojas tirgū jau vairākus gadus, ir jūsu uzticamais informācijas avots auto izvēles gaitā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē