• Tiem, kas atgriezušies no strādāšanas ārzemēs – saņemiet nodokļu atmaksu!

    Reklāmraksts
    23. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Līdz ar kalendārā gada sākumu daudzās valstīs sākas jauns nodokļu gads. Tiem, kas ir atgriezušies no darba ārzemēs, šis ir lielisks laiks, lai sāktu kārtot savas nodokļu deklarācijas, jo tas ir pirmais solis ceļā uz nodokļu atgriešanu. Ikvienam, kurš ir strādājis ārzemēs un tur maksājis nodokļus, ir iespēja daļu no tiem atgūt. Tomēr daudzi joprojām neizmanto šo iespēju. Kas ir nodokļu atmaksa, kurš to drīkst saņemt un kāds ir pats process?

    Nodokļu atgriešana – kas, kā un kad?

    Katrā valstī ir sava nodokļu sistēma, īpaši noteikumi un prasības. Tāpēc nodokļu atgriešana ir process, kas prasa īpašas zināšanas un sagatavošanos, kā arī laiku un pacietību. Darot to pirmo reizi un bez iepriekšējas pieredzes – neatstājiet to uz pēdējo brīdi. Var atšķirties arī termiņi, kuros ieinteresētajām personām jāveic nepieciešamās darbības. Tātad naudas atmaksas process un rezultāts var aizņemt laiku, atkarībā ne tikai no jūsu sagatavošanās, bet arī no iestādēm. Tiem, kas vēlas labāk izprast nodokļu atgūšanas procesu, vispirms jāpievērš uzmanība sekojošiem punktiem:

    • Iepazīstieties ar noilguma termiņu

    Šis termiņš ir būtisks tiem, kas kādu laiku pēc atgriešanās mājās ir nolēmuši atgūt nodokļu pārmaksu. Noilgums tiek noteikts katrai valstij atšķirīgs, norādot, par cik gadiem nodokļus iespējams atgriezt. Tātad atkarībā no tā, kur strādājāt, jūs varat atgūt naudu par pēdējiem 3–5 taksācijas gadiem. Ja esat strādājis ārzemēs pēdējā gada laikā, droši vērsieties šīs valsts iestādēs ar lūgumu atmaksāt jums nodokļu pārmaksu. Ņemiet vērā ārvalstīs nostrādātos gadus un noilguma termiņu šajā valstī. Ja pieteiksieties novēloti, jūsu nodokļu pārmaksa papildinās valsts budžetu, un jūs to vairs nevarēsiet atgūt.

    • Apkopojiet visus nepieciešamos dokumentus

    Naudas atgriešana tiek veikta tikai pēc visu nepieciešamo dokumentu iesniegšanas. Pieteikuma iesniegšanas secību arī nosaka katra valsts atsevišķi. Parasti ir nepieciešami tādi dokumenti kā personas apliecības vai pases kopija, algas aprēķini un darba līgumi. Tomēr atkarībā no valsts var būt nepieciešami arī dažādi sertifikāti, kas saistīti ar darbavietas un dzīvesvietas valsti. Piemēram, bērna pabalstu atgūšanas gadījumā kopā ar nodokļu atmaksu jums būs vajadzīgas ne tikai bērnu dzimšanas apliecības, bet arī abu vecāku laulības apliecību un personu apliecinošu dokumentu kopijas. Šai procesa daļai ir jāpievērš liela uzmanība, nepalaižot garām nevienu sīkāko detaļu. Tomēr ņemiet vērā, ka jūs varat pieteikties nodokļu atgriešanai arī, ja jums nav visu nepieciešamo dokumentu. Šajā gadījumā trūkstošos dokumentus atradīs un nokārtos uzņēmumi, kas nodarbojas ar nodokļu pārmaksas procesiem.

    • Provizoriski aprēķiniet iespējamo nodokļu atmaksas summu

    Nodokļu atmaksa no ārvalstīm var prasīt daudz pacietības, tāpēc mūsu ieteikums ir mēģināt iepriekš aprēķināt iespējamo summu. To var viegli izdarīt, izmantojot dažādu uzņēmumu, kas specializējas nodokļu atmaksāšanā, tīmekļa vietnes. Jums tikai jāaizpilda nodokļu kalkulatora lauki ar nepieciešamajiem datiem par jūsu darbavietas valsti un ienākumiem. Zinot provizorisko atmaksas summu, jūs jutīsieties drošāk, un gaidīšanas laiks un nodokļu atmaksas process vairs nešķitīs tik ilgs.

    • Netērējiet savu laiku

    Jaunā gada sākums ir lielisks laiks, lai uzsāktu dokumentu kārtošanu un nodokļu atmaksas procesu. Izvēle pašam kārtot visus dokumentus ir garš un grūts ceļš, kas prasa ne tikai rūpību, prasmes un specifiskas zināšanas, bet arī daudz jūsu dārgā laika. Tāpēc šajā situācijā noteikti noderēs pacietība. Tiem, kas šaubās par savām zināšanām vai vēlas ietaupīt laiku, otrs variants ir uzticēšanās speciālistiem, kas strādā šajā jomā. Lai gan par šādiem pakalpojumiem ir jāmaksā, ar speciālistu palīdzību nodokļu atgriešana ir daudz ātrāka un vienkāršāka. Turklāt, izmantojot profesionāļu zināšanas un prasmes, jūs varat būt droši, ka tiks atgūta maksimālā naudas summa, kas jums pienākas.

    Mītiem apvīts process

    Ar katru gadu pieaug to Latvijas pilsoņu skaits, kas atgriežas no ārzemēm, bet joprojām nav daudz cilvēku, kas izmanto nodokļu atmaksas priekšrocības. Viens no iemesliem varētu būt informācijas trūkums. Dažiem trūkst entuziasma, un to bieži vien papildina arī nepatiesi uzskati vai mīti. Piemēram, daži uzskata, ka, deklarējot ārvalstīs nopelnītos ienākumus un atgūstot nodokļus, viņi nākotnē zaudēs tiesības uz sociālo nodrošinājumu vai iespēju strādāt ārzemēs. Daži cilvēki baidās, ka viņi vairs nevarēs saņemt pensiju. Šādi un līdzīgi uzskati rada pilnīgi nepamatotas šaubas par šī procesa vienkāršību un skaidrību. Tomēr esiet droši – nodokļu atmaksa ir ļoti specifisks un skaidri noteikts likumīgs pārmaksātās nodokļu daļas atgūšanas veids, un tas nākotnē nekādi neietekmēs jūsu pensiju, sociālās garantijas vai iespējas strādāt ārzemēs.

    Tāpēc jums nevajadzētu gaidīt pēdējo brīdi, jo nodokļu atgriešana var būt process, kas prasa gaidīšanu un pacietību. Lai gan visu iespējams izdarīt ātrāk un vienkāršāk ar speciālistu palīdzību, kopējais naudas atmaksas procesa ilgums ir atkarīgs no valstī izmantotās nodokļu sistēmas. Tomēr jāatceras, ka rezultāti vienmēr būs iepriecinoši.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē