• Šovasar Tallinā viesus gaidīs muzejs, kas “runā” latviski

    Reklāmraksts
    14. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Tallinā esošais okupācijas un brīvības muzejs Vabamu visu pastāvīgo ekspozīciju ir iztulkojis latviešu valodā un gaida ciemos viesus no Latvijas ar bērniem, ģimenēm vai draugiem.

    Vabamu ir vienīgais muzejs ārpus Latvijas, kurā ar visu ekspozīciju var iepazīties astoņās valodās, tagad arī latviešu valodā. Latviski runājošajam e-gidam savu balsi “aizdevis” populārais aktieris Rihards Lepers.

    Jāņu laiks ir vislabākais brīdis vasaras plānu veidošanai. Lielākajai daļai no mums atvaļinājums ir deguna galā, un, ja šovasar vēl neuzdrīkstamies braukt kaut kur tālu, pie kaimiņiem ir vērts iegriezties. Nonākot Tallinā ar tās skaisto vecpilsētu un neskaitāmām kafejnīcām, noteikti ir jāapmeklē arī okupāciju un brīvības muzejs Vabamu, kas piedāvā atjauninātu ekspozīciju latviešu valodā.

    Vabamu rāda ceļu uz brīvību

    Vabamu atrodas vecpilsētas malā un labi iederēsies kā daļa no pastaigas Tallinas sirdī. Vabamu var iepazīties ar Igaunijas vēsturi okupācijas un brīvības atgūšanas laikā. Šajā periodā latviešu un igauņu vēsturē ir daudz kopīga – izsūtīšana, bēgšana no kara, represijas, neatkarības atjaunošana – tādēļ ekspozīcijas laikā viesi no Latvijas varēs savilkt daudzas paralēles.

    Vabamu vadītāja Keiu Telve stāsta: “Nav jābaidās, ka šī būs drūma un depresīva vieta, uz kuru skaistā vasaras dienā kopā ar ģimeni negribētos iet. Gluži pretēji – Vabamu ekspozīciju veido no dažādiem likteņiem savīts ceļš līdz brīvībai, kurā, neraugoties uz okupācijas gadu smagumu, ir arī daudz gaišu atmiņu.”

    “Iepazīstoties ar ekspozīciju, var uzzināt, cik dažādi varēja izvērsties cilvēku likteņi, atkarībā no viņu izglītības, tautības, ģimenes vēstures vai attiecībām ar tuviniekiem,” stāsta Telve.

    Tiesa, okupācijas gadi nebija viegli nevienai Baltijas valstij, bet šajā laikā bija svarīgi saglabāt cerības uz labāku nākotni, jo tas deva spēku dzīvot. Tādēļ muzejā ir arī daudz stāstu par to, kā šī cerība tika uzturēta, par ko priecājās un kā pienāca Atmoda. Pastāvīgā ekspozīcija beidzas ar stāstu par kļūšanu brīviem, tādēļ muzeja apmeklējums drīzāk atstāj gaišas, lai gan ļoti emocionālas atmiņas. 

    Aizraujoša tehnoloģiska forma

    Vabamu ir moderns muzejs, kurā izmanto daudz mūsdienīgu tehnoloģiju. Ja esat pieradis pie plakātiem, kas piestiprināti pie sienas un kuros ir daudz teksta, tādi te nebūs redzami. Muzeja apmeklējumu latviešu valodā vada e-gids ar populārā aktiera Riharda Lepera balsi, kas pie katra eksponāta izstāsta tā stāstu. Netrūkst arī virtuālās realitātes risinājumu un ierakstu, kas visu ekspozīciju padara dzīvu un emocionālu. 

    Muzejā Vabamu ir gaidīti arī bērni. Ģimenēm ir izveidots atsevišķs e-gids, kas par neseno vēsturi stāsta selektīvi, bērnam piemērotā veidā.

    Vabamu ir vērts apmeklēt, jo muzejā patiesībā stāsta visu trīs Baltijas valstu brīvības atgūšanas stāstu, veidā, kas liek domāt. 

    Vabamu mājaslapa: https://vabamu.ee/lv

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē