• Sēnīte, kuru labāk neaudzēt

    Reklāmraksts
    8. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tuvojas vasara un smuko siksniņkurpīšu laiks, bet tavus kāju nagus samaitājusi nevēlama apakšīrniece – sēnīte! Ko iesākt? Konsultē ELĪNA OZOLA, sertificēta podoloģe un Podoloģijas akadēmijas īpašniece un vadītāja.

    Pati nepazudīs

    Veseli nagi atbilst pirksta formai, ir gludi, elastīgi, caurspīdīgi, ar vieglu izliekumu vidusdaļā, bezkrāsaini vai maigi rozā, ja pirksta gals ir labi apasiņots. Bet, ja kaut viens nadziņš ir sācis mainīt krāsu – kļuvis dzeltenīgs, brūngans, zaļgans vai pat melns, ja tapis rievains, mitrojas, sabiezē, drūp, nelabi ož un, pasarg dievs, varbūt pat atdalās no gultnes, tas ir signāls, ka ar steigu jādodas pie ārstnieciskā pedikīra speciālista – podologa. Starp citu, podologs palīdzēs arī tad, ja nagu esi uzsitusi pret gultas kāju, tiekot pie melnējoša ziluma zem tā, – izurbjot plātnītē mazu caurumu, liekās asinis tiks izvadītas, un spiedošās sāpes pazudīs.

    Nagu sēnītei patīk mitrums – neelpojoši apavi, sviedrējošas zeķes un pastiprināta kāju svīšana, pēdu un pirkstu traumas, slikta higiēna, spiedošas kurpes un zābaki. Lielā mērā sēnītes attīstību ietekmē kopējais veselības stāvoklis, un paaugstināts attīstības risks ir cukura diabēta, psoriāzes, perifēro asinsvadu kaišu, vēnu mazspējas, limfas stāzes pacientiem. Sēnītes uzvaras gājienu veicina arī iekaisīgi procesi, antibiotiku lietošana, nomākta imunitāte, liekais svars, pārāk augsts holesterīna līmenis asinīs un nagu ieaugšana.

    Taču pati no sevis sēnīte nepazudīs, tāpēc nepadodies kārdinājumam doties pie parastā pedikīra speciālista un nolakot nagus, lai apslēptu nesmukumu. Tautas līdzekļi – tējas koka eļļa, etiķa, sāls vai sodas šķīdums un citi – var piebremzēt nagu sēnītes attīstību, tomēr, par spīti skaļiem solījumiem, nespēj to izārstēt pilnībā. Tāpēc paļauties tikai uz tradicionālajām metodēm nav prāta darbs. Laikus uzsākot ārstēšanu, izdosies pasargāt no bojājumiem pārējos nagus un izvairīties no lielākām nepatikšanām.

    ELĪNA OZOLA, podoloģe un Podoloģijas akadēmijas īpašniece

    Ne tikai smukumam

    Sēņu apkarošanā podologs strādā roku rokā ar dermatologu – tas ir komandas darbiņš. Pirmkārt, vai pie nagu maitāšanas vainojama tieši onihomikoze (nagu sēnīšu slimība), var apstiprināt tikai ar analīzēm, bet sēnīšu micēlija uzsējumu prot paņemt podologs un izvērtē ādas ārsts.

    Otrkārt, ar aci saskatāmie nagu sēnītes postījumi nav vienīgā skāde, ko tā nodara. Nagu maitātāja var ierosināt apkārtējo audu iekaisumu, sliktākajā gadījumā skarot pat kaulu, un sēnītes izraisītie bojājumi ir slikto baktēriju paradīze. Diez vai tu gribēsi, lai onihomikoze skar arī roku nagus un pielīp citiem ģimenes locekļiem. Pazeminātas imunitātes gadījumā infekcija var izplatīties dziļākos audos un ar asinsriti nonākt pat iekšējos orgānos. Tāpēc stāsts par nagu sēnītes ārstēšanu ir ne vien par smukumu, bet pirmām kārtām par veselību. Dermatologs, izvērtējot kopējo veselības stāvokli, izvērtēs, vai nav jāizraksta arī iekšķīgi lietojamas pretsēnīšu zāles, jo sēnīte organismā parasti ieperinās, pirms vēl kļuvusi redzama.

    Tas gan nenozīmē, ka pietiks tikai ar medikamentiem vien. Līdz izārstēsi sēnīti pilnībā, vismaz reizi pusotrā mēnesī būs jādodas pie podologa. Jā, pie skaistiem nagiem neizdosies tikt vienas dienas laikā – būs jāgaida, kamēr pilnībā ataugs jauni, un tas caurmērā prasa septiņus līdz deviņus mēnešus. Tomēr podologs gādās par to, lai nagi izskatītos un justos iespējami labāk, – pakāpeniski noņems bojātās naga daļas, veiks ārstniecisko aprūpi, jo sēnīte nedzīvo tikai virspusē, apstrādās nagus un ādu ar speciāliem līdzekļiem, kā arī ieteiks tieši tavai vajadzībai piemērotus lokāli lietojamus preparātus, piemēram, vienai dāmai būs vajadzīgi nagus sausinoši, citai – mitrinoši līdzekļi. Kuri ir īstie, zinās speciālists.

    Kā NESASLIMT?

    • Izvēlies pareizos apavus!

    Bieži vien nagu sēnītes iemesls ir pavisam banāls – neelpojoši un/vai pārāk mazi apavi, kas spiež un traumē nagus. Parasti viena kāja ir nedaudz lielāka par otru, bet, ja apavi iegādāti, ņemot vērā mazākās pēdas lielumu, tie traumēs nagus, radot labvēlīgu vidi sēnītes un bakteriālu infekciju attīstībai.

    Nestaigā vienos un tajos pašos apavos visu dienu. Telpās, piemēram, darbavietā, izmanto maiņas kurpes un nedalies ar savām dušas, baseina vai sporta zāles čībām.

    • Gādā par tīrību!

    Regulāri mazgā grīdu, sevišķi, ja mājās esi iecienījusi staigāšanu basām kājām. Tīri un vismaz vienreiz nedēļā dezinficē dušas kabīni un/vai vannu. Lai neļautu vairoties sēnītēm, zeķes jāmazgā 60 grādu temperatūrā, bet apavus 1–2 reizes dienā dezinficē ar tam domātiem līdzekļiem. Kājas un rokas jāmazgā katru dienu, un labāk izvēlies kokvilnas zeķes, nevis sintētiskas kāju sviedrētājas.

    • Ierobežo gellakas lietošanu!

    Lai cik noturīga un spoža tā būtu un lai kā gribētos paslēpt nagu nesmukumus, zem glītā lakas slāņa veidosies labvēlīga mikrovide baktērijām un sēnītēm, bet tas tikai sarežģīs situāciju un sadārdzinās ārstēšanu.

    • Lieto pretsēnīšu profilaktiskos līdzekļus!

    Krēms vai sprejs pirms dušas vai pēc tās veidos aizsargkārtiņu, kas palīdzēs pasargāt sevi un citus.

    Šos vari IZMANTOT MĀJĀS!

    • Onytec (Ciclopiroxum) 80mg/g ārstnieciskā nagu laka, 3,3 ml. Caurspīdīgā nagu laka satur aktīvo vielu ciklopiroksu, kura iekļūšanu nagos nodrošina sastāvā esošais hidroksipropilhitozāns. Bezrecepšu medikaments paredzēts pieaugušajiem un noderēs, lai ārstētu dermatofītu, raugu un pelējuma sēnītes izraisītu vieglu vai vidēji smagu infekciju, kas nav skārusi nagu lunulu jeb pamatni. Pēc lakošanas nagus nedrīkst mazgāt vismaz sešas stundas, tāpēc preparātu ieteicams lietot vakarā pirms gulētiešanas. Pirms uzklāšanas nagi nav speciāli jāapstrādā. Laku var uzklāt ar pudelītes korķim pievienoto otiņu. Noņemšanai pietiek ar ūdeni. Cena: 21,59 eiro, Internetaptieka.lv.
    • Midopharm Podosept dezinfekcijas līdzeklis apaviem un pēdām, 120 ml. Paredzēts profilaktiskai pēdu, apavu un zolīšu dezinfekcijai. Iznīcina gan sēnītes, gan baktērijas un vīrusus, mazina svīšanu un novērš nepatīkamu smaku. Cena: 3,69 eiro, Ortoteka.lv.
    • Allpresan Pedicare tinktūra, 125 ml. Paredzēta sēnīšu infekcijas bojātiem nagiem. Sastāvā esošā avokado eļļa, pantenols un klotrimazols, kas aizkavē sēnītes augšanu, izlīdzina un aizsargā raupjus, plaisājošus nagus. Cena: 12,60 eiro, 220.lv.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē