• Sāpīgas čūliņas mutē – afta. Ko darīt, ja parādījušās?

    Reklāmraksts
    29. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Dažādi mutes dobuma iekaisumi, ko mēdz vienā vārdā dēvēt par stomatītu, ir ļoti nepatīkama saslimšana – mutes gļotāda sūrst un sāp, veidojas brūces, rodas dedzinoša sajūta. Kā rīkoties šādā situācijā, stāsta sarunu Latvijas Orālās medicīnas un patoloģijas biedrības vadītāju, RSU Mutes medicīnas katedras profesore Ingrīdu Čēma.

    Biežākās mutes gļotādas saslimšanas

    “Afta ir visizplatītākais mutes dobuma iekaisuma paveids, otrajā vietā seko herpes vīruss mutes dobumā, bet ir arī herpes formas afta, kad vairākas čūliņas parādās vienā grupā. Afta kā atsevišķa sāpīga čūliņa mēdz parādīties vaiga iekšpusē, mutes pamatnē, zem mēles. Herpes biežāk parādās uz smaganām, mēles virsmas un cietajām aukslējām,” I. Čēma raksturo šo traucējumu biežākās izpausmes.

    Raksturīgi, ka sākumā veidojas pūslīši; tiem pārplīstot, rodas čūlas. Ja tie traucē ļoti bieži, vajadzētu vērsties pie ārsta un pārbaudīt veselību nopietnāk, jo atsevišķas sistēmslimības arī var izpausties ar čūliņu veidošanos mutē. Pie zobārsta, ģimenes ārsta, bet vislabāk – pie mutes gļotādas speciālista – ieteicams doties arī tad, ja čūla nesadzīst divu nedēļu laikā, kļūst nesāpīga, bet tās malas – blīvākas, jo arī mutes dobumā var rasties ļaundabīgas izmaiņas.

    Kā sev palīdzēt?

    Aftas gadījumā ļoti labi palīdz Latvijā ražotie imūnmodulējošie Larifan produkti, jo iedarbojas gan vispārēji, gan lokāli: piemēram, pieejama ziede gļotādas aizsardzībai Larifan Ungo, Larifan sprejs rīkles gļotādai un Larifan zobu pasta mutes dobumam, tāpat arī Larifan sūkājamās konfektes un lūpu balzams.

    Cilvēkiem, kuriem paaugstināta stresa situācijās, piemēram, eksāmenu laikā, bieži rodas aftas vai herpes vīrusa izpausmes, vērts jau laikus lietot kādu no līdzekļiem ar pretvīrusu un imūnregulatoro iedarbību, jo novērst tās var būt vienkāršāk nekā izārstēt.

    Kas ir Larifan?

    Larifan ir Latvijā radīts zīmols, bet larifans ir viela tā veidoto preparātu sastāvā – dubultspirāliskā RNS (ribonukleīnskābe) tiek iegūta biotehnoloģiskā ceļā no nekaitīgām baktērijām, inficējot tās ar bakteriofāgu. Larifans ir šīs tehnoloģijas starpprodukts, un tas kā imūnmodulators larifans veicina limfocītu izdali un limfocitāro reakciju.

    I.Čēma apstiprina, ka Larifan produkcija ir tik īpaša, ka to var dēvēt par Latvijas lepnumu. Larifana stiprās puses ir pretvīrusu darbība un imūnmodulējošā darbība. Tas veicina interferonu izdali, kas palīdz organismam tikt galā ar vīrusiem. Tieši tāpēc aftas vai herpes vīrusa simptomu gadījumā vajadzētu pēc iespējas ātrāk sākt lietot Larifan līdzekļus!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē