• Plāksteris pret caureju: kas tas ir?

    Reklāmraksts
    15. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Akūta caureja ar tās radīto diskomfortu skārusi ikvienu, bet var būt nepareizi šādā situācijā izvēlēties daudzus joprojām lietotos tradicionālus līdzekļus. Ideja sākt ārstēšanu ar “plāksteri” caurumam gļotādas mehāniskajā barjerā ir veicinājusi unikāla līdzekļa attīstību. Šī aktīvā viela ir diosmektīts – dabīgas izcelsmes māli ar ārstnieciskām īpašībām un unikālu plākšņveida struktūru, kas palīdz uzsūkt gan toksīnus, gan vīrusus un baktērijas.

    Kas caurejas laikā notiek gremošanas traktā?

    Caurejas laikā gremošanas traktā risinās patofizioloģiski procesi. Ar paātrinātu zarnu darbību organisms cenšas atbrīvoties no nesagremotas barības, mikrobiem, toksīniem.

    Būtībā tā ir organisma aizsargreakcija, un galvenais tās darbības lauks – zarnu gļotāda.

    Zarnu gļotāda normāli ne tikai uzsūc gremošanā izdalītās barības vielas, ūdeni un elektrolītus, bet arī aizsargā ķermeni no kaitīgām vielām, turklāt nodrošinot trīs aizsardzības līnijas.

    Pati gļotāda darbojas kā fiziska barjera, bet tās izdalītās gļotas – kā ķīmiska aizsardzība, un, pateicoties zarnu mikroflorai, kā mikrobioloģiska barjera.

    Izstrādāts unikāls līdzeklis

    Mūsdienu pretcaurejas līdzekļiem ir dažāda iedarbība, un tos pēc nepieciešamības var kombinēt.

    Dažas zāles, piemēram, jau pusgadsimtu lietotais loperamīds efektīvi samazina zarnu peristaltiskās kontrakcijas. Tās var palīdzēt ātri apturēt caureju, taču neļauj izvadīt to izraisošos patogēnus.

    Savukārt absorbenti ar savu virsmu piesaista vīrusus, toksīnus, baktērijas, samazinot to koncentrāciju zarnās un piestiprināšanos gļotādai.

    Caureju ārstē arī ar probiotikām, taču no labajām baktērijām būs maza jēga, kamēr saglabājas pārmērīga zarnu caurlaidība.

    Ideja sākt ārstēšanu ar “plāksteri” caurumam gļotādas mehāniskajā barjerā ir veicinājusi unikāla līdzekļa attīstību. Šī aktīvā viela ir diosmektīts – dabīgas izcelsmes māli ar ārstnieciskām īpašībām un unikālu plākšņveida struktūru, kas palīdz uzsūkt gan toksīnus, gan vīrusus un baktērijas.

    Diosmektīts darbojas gan kā adsorbents, gan kā zarnu gļotādas pārklājējs, veidojot mehānisku barjeru un veicinot zarnas gļotādas epitēlijšūnu atjaunošanos.* Turklāt šis attīrītais un standartizētais māls “ātrām kājām” tiek izvadīts ārā – tāpēc arī jālieto vairākas reizes dienā.

    Diosmektīta atveseļojošās iedarbības rezultātā atjaunojas zarnu šūnas un gļotas, un zarnas var veikt savu dabīgo aizsargfunkciju.**

    Caureja arī no stresa un zālēm

    Caureju var izraisīt gan bailes, gan stress un citas negatīvas emocijas, un tā var parādīties kā blakne vairāk nekā 700 medikamentiem un var liecināt par dažādām slimībām. Tomēr ap 90% gadījumu, sevišķi maziem bērniem, caureja rodas no vīrusu (vairumā gadījumu tas ir rotavīruss) un baktēriju (zarnu nūjiņas, stafilokoki, salmonellas) izraisītām zarnu infekcijām.

    Tad, lūk, akūtas infekciozas caurejas gadījumā vīrusi iznīcina gļotu un mikrobārkstiņu barjeru un sarauj starpšūnu savienojumus. Inficētās epitēlijšūnas iet bojā ātrāk nekā normālās šūnas. Zarnu gļotādas barjerā rodas pārrāvumi, kas izraisa palielinātu zarnu caurlaidību, tāpēc īslaicīgi zūd līdzsvars starp uzsūkto un izdalīto. Ne velti caureju sengrieķu valodā sauca par diareju jeb “tecēšanu cauri”.

    Pārlieka baktēriju vairošanās arī bojā gļotādas barjeru. Bakteriālās infekcijas izraisītie bojājumi parasti ir vieglāki nekā vīrusu, tomēr arī tie izraisa ievērojamus gļotu slāņa pārrāvumus.

    Bīstamais atūdeņošanās risks

    Organisms, mijoties stiprai vemšanai ar caureju, var atūdeņoties jau pirmajā dienā, jo no organisma strauji tiek izvadīts dzīvībai nepieciešamais ūdens un minerālvielas.

    Par to liecinās slāpes, sausa mute, samazināta urinēšana un svīšana, tumšas krāsas urīns, reiboņi u. c. Vislielākais risks ir bērniem līdz pieciem gadiem un veciem ļaudīm, jo ar vecumu ķermeņa šķidruma rezerves un spēja saglabāt ūdeni samazinās un slāpju sajūta kļūst mazāk izteikta.

    Caurejas laikā vitāli svarīgi ir aizvietot zaudēto šķidrumu – ar minerālūdeni bez gāzes vai, vēl labāk, speciālu šķīdumu rehidronu. To var pagatavot arī mājās, vārītā atdzesētā ūdenī uz litru izšķīdinot 4 tējkarotes sāls un 8 tējkarotes cukura.

    Lai neizprovocētu atkārtotu caureju, dažas dienas der ievērot vieglu diētu bez trekniem un olbaltumvielu produktiem (gaļas, piena u. c.). Ārsti iesaka tā saukto BRAT diētu: banāni, rīsi, ābolu biezenis, sausiņi. Nekaitēs arī buljons, sāļie cepumi un vārīti dārzeņi mērenā daudzumā.

    Pat ievērojot stingru higiēnu, nav iespējams pilnībā izsargāties no caurejas. Taču ar pareizu taktiku ir iespējams samazināt slimības ilgumu.

    Raksts tapis sadarbībā ar Ipsen Pharma

    ATSAUCES

    * Efficacy of Diosmectite (Smecta)® in the Treatment of Acute Watery Diarrhoea in Adults: A Multicentre, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Study. Gastroenterol Res Pract. 2011; 2011: 783196. Published online 2011 Jun 30. doi: 10.1155/2011/783196

    ** Meta-analysis: Smectite in the treatment of acute infectious diarrhoea in children. Aliment Pharmacol Ther. 2006 Jan 15;23(2):217–27. doi: 10.1111/j.1365 2036.2006.02760.x.

    *** Smecta 3 g pulveris iekšķīgi lietojamas suspensijas pagatavošanai lietošanas instrukcija un informācija (zalulietosanasinstrukcija.lv)

    SCA-LV-000095

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē