• Pieci padomi cīņā ar pavasara nogurumu

    Reklāmraksts
    3. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Pavasaris daudziem asociējas ne vien ar patīkamām pārmaiņām laikapstākļos, bet arī vispārēju nogurumu. Sākam meklēt risinājumus sezonālajam pavasara nogurumam jau laicīgi, ieviešot korekcijas uzturā un vitamīnu plauktā! Apkopojām piecus labus padomus, kā atvieglot ķermeņa pārejas procesu no ziemas uz pavasari.

    Ir normāli dažreiz justies nomāktam vai nogurušam. Ikdienas situācijas no mums prasa ne tikai fizisku, bet arī emocionālu slodzi, pēc kuras ķermenim un garam nepieciešama atpūta. Ieviešot pārmaiņas uzturā un dzīvesveidā, lielākoties nogurums un nespēks pāriet pats no sevis. Tomēr svarīgi atcerēties – ja sajūtas nomāc ilgāk par dažām dienām, ir vērts vērsties pie speciālista, nevis mēģināt noteikt diagnozi pašiem.

    Pavasara nogurumam “nepatīk” veselīgs dzīvesveids un uzturs, kā arī mērenas un regulāras sportiskās aktivitātes. Lūk, pieci padomi, kā cīnīties ar sezonālo nogurumu!

    Samazini cukura patēriņu

    Pirmais padoms nebūs pārsteigums, bet, ak, cik grūti to ikdienā ievērot! Lai justos enerģijas pilns visas dienas garumā, vēlams samazināt cukura daudzumu, ko uzņemam ar uzturu. Lai gan cukurs ir īslaicīgs risinājums nogurumam un dod strauju spēka pieplūdumu, tā efekts tik pat ātri arī pāriet. Parasti pēc šāda neveselīga enerģijas lādiņa jūtamies vēl vairāk izsmelti. Turklāt paaugstināts saldumu patēriņš var palielināt sirds un asinsvadu slimību risku, kā arī, piemēram, 2. tipa cukura diabēta attīstības risku.

    Ievies vairāk krāsu šķīvī

    Ieteicams uzturā vairāk lietot krāsainus augļus un dārzeņus, tādējādi nodrošinot organismam C vitamīnu, šķiedrvielas, A vitamīnu un citus antioksidantus. Jo krāsaināks būs uzņemto dārzeņu klāsts ikdienā, jo dažādākus vitamīnus un minerālvielas nodrošināsim organismam.

    Šāds uztura modelis dod ne tikai enerģiju visai dienai, bet arī palīdz ieturēt “slaido līniju” un uzlabot vēdera pašsajūtu.

    Mazini ikdienas stresu

    Īpaši nozīmīgi ir sekot līdzi savam ikdienas stresa līmenim. Dienas steigā bieži nemaz nepievēršam uzmanību savai pašsajūtai, bet šāds dzīves modelis burtiski izsūc no mums enerģiju. Nav brīnums, ka atgriežoties mājās vēlies vien iet gulēt un nedarīt neko citu. Stresu regulēt var dažādi – ar fiziskām aktivitātēm, tikšanos ar draugiem, vai, piemēram, mierīgas mūzikas klausīšanos un apzinātu atslābināšanos.

    Izcili palīgi stresa regulēšanā ir arī B6 vitamīns un magnijs. Abu kombinācija atbild par labu pašsajūtu, miegu un arī emocionālo līdzsvaru. Lai nodrošinātu nepieciešamo diennakts devu, aptiekās iegādājami uztura bagātinātāji ar magniju, B6 un D vitamīnu, kas veicina ne vien normālu nervu sistēmu, muskuļu darbību, bet arī imunitāti.

    Magnijs – ikdienas sabiedrotais pret nogurumu

    Ja ikdienā visu laiku esi noguris, iespējams, organismam trūkst jau pieminētais magnijs. Šis mikroelements ir svarīgs vairākiem mūsu ķermeņa procesiem. Tas vajadzīgs veselīgiem muskuļiem, nerviem un kauliem, kā arī priekam. Magnijs atbild par aptuveni 300 dažādiem procesiem organismā, tostarp arī veicina melatonīna un serotonīna ražošanu. Ja bieži izjūti galvassāpes un pastāvīgu nogurumu, tie var būt kā pirmie magnija trūkuma signāli ķermenī.

    Lieto D vitamīnu

    Pēdējais priekšlikums cīņā pret pavasara nogurumu ir optimāls D vitamīna līmenis asinīs. Zinātniski pierādīta D vitamīna svarīgā loma labas pašsajūtas uzturēšanā. Latvijas iedzīvotāji ir pastāvīgā D vitamīna trūkumā, jo dzīvojam platuma grādos, kas neļauj mums to uzņemt tikai ar saules stariem. Tāpēc pieaugušajiem un senioriem ieteicams ik dienu uzņemt 4000 SV (starptautisko vienību) D vitamīna papildus ar uztura bagātinātājiem.

    Ja vēlies nodrošināt savu ikdienu ar atbilstošu vitamīnu un minerālvielu daudzumu un pavasarī justies mundrāks, izmēģini NATEO D + Magnijs B6 kapsulas enerģijas līdzsvaram vai NATEO D + Omega-3 kapsulas sirds veselības veicināšanai. Abi uztura bagātinātāji satur 4000 SV D vitamīnu kombinācijā ar magniju un B6 vitamīnu vai vērtīgajām Omega-3 taukskābēm. Tādējādi būsim nodrošinājušies pret pavasara nogurumu un pie reizes veicināsim savu labsajūtu un veselību.

    Avoti:

    https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/

    https://imunitate.lv/ka-stiprinat-imunitati/#sabalansets-uzturs

    https://www.healthdirect.gov.au/magnesium

    https://www.rsu.lv/aktualitates/latvijas-iedzivotajiem-d-vitamins-jauznem-papildus

    https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/assets/UL_Summary_tables.pdf

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē