• Organisma enerģija un aizsardzība

    Reklāmraksts
    4. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com, Materiāls tapis sadarbībā ar SIA «Pharma Nord»
    Koenzīms Q10 ir viela, ko mūsu organisms ražo dabiskā veidā. Šī viela palīdz no uztura saņemto enerģiju pārveidot tādā formā, lai šūnas spētu to izmantot. Bez tam koenzīms Q10 organismā pilda arī antioksidanta funkcijas. Metabolisku procesu laikā tas aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, kas var nodarīt kaitējumu DNS.

    Enerģija lādiņš visiem orgāniem, ieskaitot sirdi

    Koenzīms Q10 piedalās aerobā šūnu elpošanā, kuras laikā rodas enerģija. Šādi tiek saražoti 95% no cilvēka ķermeņa enerģijas, tāpēc orgānos ar visaugstāko enerģijas patēriņu (īpaši sirdī, aknās un nierēs) ir ļoti liela koenzīma Q10 koncentrācija. Papildus tam, ka Q10 līmenis organismā samazinās novecošanās procesa rezultātā, tas var būtiski izsīkt arī dažādu slimību dēļ. Piemēram, sirds muskuļa biopsija pacientiem ar hronisku sirds mazspēju liecina, ka Q10 līmenis viņiem ir ievērojami zemāks nekā veseliem cilvēkiem. Koenzīma Q10 papildu lietošanas rezultātā sirds muskulim kļūst vieglāk veikt kontrakcijas; turklāt palielinās fiziskās slodzes tolerance.

    Ko rāda pētījumi?

    Cilvēkiem ar hronisku sirds mazspēju, kuri katru dienu pastāvīgi lieto noteiktu koenzīmu Q10 devu, nāves risks sirds slimības dēļ samazinās par 43%. Tas ir pierādīts starptautiskajā kardioloģiskajā pētījumā Q-Symbio, kuru veica Dānijas zinātnieki. Pētījumā piedalījās 420 pacienti ar smagu sirds mazspēju, kuri saņēma standarta terapiju. Tiem, kas papildus lietoja koenzīmu Q10, bija uz pusi mazāks sirds un asinsvadu komplikāciju skaits nekā tiem, kuri saņēma identiskas kapsulas bez aktīvās vielas (placebo). Jāatzīmē arī, ka izdzīvošanas koeficients pacientiem, kuri saņēma Q10, bija divreiz augstāks.

    Zviedru zinātnieku veiktajā pētījumā KiSel-10 piedalījās 443 gados vecāki vīrieši un sievietes bez nopietnām veselības problēmām. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka tiem, kuri katru dienu lietoja koenzīmu Q10 kopā ar mikroelementu selēnu, mirstības rādītāji ar sirds un asinsvadu slimībām bija par 54% zemāki nekā to dalībnieku vidū, kuri lietoja placebo.

    Daži pētījumi arī parādīja, ka kombinācijā ar citām uzturvielām Q10 var palīdzēt ātrāk atveseļoties cilvēkiem, kuriem tika veikta koronāro artēriju šuntēšanas operācija un ķirurģiska vārstuļa nomaiņa.

    Kur un cik?

    Koenzīms Q10 atrodams gaļā, zivīs un pilngraudu produktos. Tomēr minētajos pārtikas avotos esošais Q10 daudzums nav pietiekams, lai būtiski palielinātu šīs vielas līmeni organismā. Šim nolūkam Q10 ieteicams lietot farmaceitisku preparātu veidā.

    Ideālā koenzīma Q10 deva nav noteikta. Pētījumos tika izmantotas devas no 50 līdz 1200 mg dienā. Parastā dienas deva ir 100 līdz 200 mg. Sekojiet norādījumiem uz iepakojuma vai konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

    Deva var mainīties atkarībā no veselības stāvokļa. Piemēram, pētījumi pierāda, ka, lietojot 200–300 mg Q10 dienā, palielinās spermatozoīdu koncentrācija, blīvums un kustīgums vīriešiem ar dažiem neauglības paveidiem. Tāpat šī viela var uzlabot sieviešu auglību, stimulējot olšūnu ražošanu un palīdzot palēnināt olnīcu novecošanos. Lai kompensētu ar vecumu saistīto Q10 zudumu, ieteicams lietot 100–200 mg Q10 dienā, tādējādi uzlabojot vispārējo dzīves kvalitāti. Standarta deva, kuru iesaka speciālisti migrēnas ārstēšanai ir 300–400 Q10 mg dienā. Savukārt, cilvēkiem, kuri lieto statīnus, parasti pietiek ar 30–200 mg Q10 dienā, tādējādi samazinot muskuļu sāpes, ko izraisa šīs zāles. Visbeidzot, cilvēkiem ar sirds mazspēju vai stenokardiju ieteicamā Q10 deva ir 100–300 mg dienā.

    Jeļena Novacka

    Materiāls tapis sadarbībā ar SIA «Pharma Nord».

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē