• Nepatīkama kaite – caureja. Kas par to jāzina?

    Reklāmraksts
    26. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Caureja ir nepatīkama lieta, kas ne tikai ļoti apgrūtina dzīvi, bet var būt arī nopietnas slimības simptoms. Tāpēc pret to nevajadzētu izturēties vieglprātīgi! Biežāki iemesli ir saindēšanās ar nekvalitatīvu pārtiku, infekcijas un vīrusi, arī kāda ēdiena nepanesamība.

    Vēdera uzpūšanās, sāpes, bieži tualetes apmeklējumi ir pazīstami katram, kas saskāries ar caureju. Tas ļoti traucē ikdienas dzīvi. Akūta caureja pārsteidz negaidīti un sagādā daudz problēmu, dažkārt – pat ļoti nopietnas.   

    Akūtu caureju visbiežāk izraisa baktērijas un vīrusi – rotavīrusi, norovīrusi, enterovīrusi, stress, kura diemžēl mūsu ikdienā netrūkst.  Daļai cilvēku arī medikamenti, piemēram, nesteroīdās pretsāpju zāles, rada alerģisku reakciju – pat nesteroīdie pretsāpju medikamenti var izraisīt caureju.

    Cik bieži tualetes apmeklējumi ir caureja?

    Lai saprastu, vai tā ir akūta caureja vai vienkārši kādu iemeslu dēļ izmainījusies vēdera izeja, nav vērts skaitīt, cik reižu dienā jāskrien uz tualeti – tas nav precīzākais mērīšanas veids. Vēdera izeja var būt arī divās dienās vienu reizi, bet tā tomēr būs caureja, jo būtiskākais rādītājs ir tas, kā vēdera saturs no zarnas izskrien ārā! Ja kaut vienu reizi pāris dienās uz tualeti jāskrien skriešus, vai daļa satura ieskrien arī biksēs, ja zarnas attīrīšanās process jeb defekācija notiek ar lielu spiedienu, tā jau ir caureja.

    Kā veidojas caureja

    Normālos apstākļos zarnu gļotāda selektīvi uzsūc barības vielas, kas rodas gremošanas procesā, kā arī ūdeni un elektrolītus. Zarnu gļotāda aizsargā ķermeni no svešām vielām un darbojas kā mehāniska barjera. Diemžēl vīrusu vairošanās rezultātā šī gļotādas barjera tiek bojāta – vīrusi iznīcina gļotu un mikrobārkstiņu barjeru un sarauj starpšūnu savienojumus. Radītie bojājumi palielinātas zarnu caurlaidības dēļ izsauc īslaicīgu līdzsvara zudumu starp uzsūkto un izdalīto. Baktēriju izraisītie bojājumi parasti ir vieglāki, nekā vīrusu izraisītie, tomēr arī tie rada nopietnus gļotu slāņa pārrāvumus.

    Savukārt akūta stresa gadījumā zarnu motorika, kas nepārtraukti kustas, virzot zarnu saturu uz taisno zarnu, lai vēlāk izvadītu laukā, kļūst aktīvāka – zarnas sāk kustēties ātrāk. Tas notiek tāpēc, ka stresa brīdī nervi, kas atrodas kuņģa un zarnu traktā un arī citur organismā, no smadzenēm saņem impulsu, tie tiek inervēti un sāk strādāt ar lielākiem apgriezieniem.

    Atbrīvo no sliktā

    Akūta caureja, ko izraisījuši vīrusi vai baktērijas, reti pārvēršas hroniskā formā. Ja akūta caureja ir vīrusa vai baktērijas izraisīta, organisms pats sevi iztīra, un tādā ziņā caureja ir laba lieta – kāpēc slikto turēt kuņģa-zarnu traktā, ja var izsviest ārā! Beidzas vīruss, un pāriet arī caureja. Līdzīgi ir arī ar stresa izraisītu caureju, kāda mūsdienās cilvēkiem mēdz būt bieži. Kādam pirms eksāmena, citam pirms publiskas uzstāšanās, no kuras ir ļoti bail, vēders sadumpojas un viņam jāskrien bieži uz tualeti, un tad cilvēki pabāli dodas uz eksāmenu. Bet uzstāšanās vai eksāmens beidzas, un pāriet arī caureja.

    Tāpat šķidru vēdera izeju var izraisīt jebkuri medikamenti. Biežāk šāda blakne piemīt preparātiem, kas satur magnēziju un pazemina cukura līmeni asinīs, kā arī jau minētajiem nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem, kurus ar vieglu roku lietojam pret sāpēm vai temperatūru. Žanra klasika ir arī caureja pēc antibiotiku lietošanas, jo tās nogalina ne tikai kaitīgās, bet arī labās baktērijas, un zarnās izjūk baktēriju līdzsvars. Proti, labajām baktērijām ejot bojā, sliktās sāk vairoties un izdalīt toksīnus, kas rada iekaisumu zarnu sieniņā. Rezultātā – caureja. Arī antibiotikas, ko lieto caurejas ārstēšanai, mēdz radīt caureju – tātad rodas caureja no zālēm pret caureju.

    Atūdeņošanās ir bīstama!

    Diemžēl caureja var radīt bīstamas komplikācijas, viena no nopietnākajām ir sāļu zudums organismā. Arī ūdens zudums, lai gan pieaugušie tomēr dzer, tāpēc sāļu zudums akūtas caurejas gadījumā ir būtiskākā problēma. Nātrijs, kālijs, hlors – tie visi ar caureju skrien pa otru galu ārā, bet, dzerot avota vai gāzēto ūdeni, izjaukto sāļu līdzsvaru organismā atjaunot nevar. Jo to tur nav, vai ir ļoti maz!

    Kāpēc sāļi ir tik būtiski? Mēs ēdam ne tikai, lai gūtu enerģiju, bet arī lai atjaunotu sāļu un minerālvielu līmeni – ik dienu jāuzņem noteikts to daudzums. Tā ir fizioloģija, un cilvēks bez sāls saprātīgos daudzumos nevar dzīvot. Vēl viens knifs – sāļi organismā uzsūcas tikai tad, ja pietiekamā daudzumā ir arī cukurs jeb glikoze. Minerālūdenī nātrijs varbūt ir, bet glikozes nav un sāļi neuzsūcas. Tāpēc noderīgāki un iedarbīgāki ir aptiekā nopērkamie medikamenti. Jo ar sāļu zudumu jokoties nevar – tā trūkums organismā rada nogurumu, nespēku, samazinās asinsspiediens. Izteikts sāļu zudums var novest līdz pat samaņas zaudēšanai un vajadzībai sāļus organismā ievadīt intravenozi. Atūdeņošanās jeb dehidratācija gan nenotiek vienas dienas laikā – caurejai jābūt ilgāku laiku. Taču, jo biežāka vēdera izeja, jo lielāks sāļu un ūdens zudums, jo lielāks risks. Turklāt, atšķirībā no bērniem, kas ātri atūdeņojas un ātri zaudēto spēj arī atgūt, pieaugušajam atgūt zaudēto ir grūtāk.

    Īpašs paveids – stresa caureja

    Atšķirt stresa caureju no citām vēdera vainām var, pavērojot simptomus. Piemēram, stresa caureju mēdz pavadīt sirdsklauves, roku svīšana, šķebināšana, muskuļu saspringums, viegla dedzināšana. Ja pievienojas drudzis, izteiktas sāpes vēderā, asins piejaukums fēcēm, svara zudums, jādodas pie ģimenes ārsta un jāveic izmeklējumi, jo dažkārt uz stresa fona var saasināties nopietnas kuņģa un zarnu trakta slimības.

    Steigšus pie ārsta!

    Arī tad, ja caureja vērojama ilgāk par četrām nedēļām, jādodas pie gastroenterologa, jo šādā situācijā caureja ir pazīme vai simptoms, ko var izraisīt virkne cēloņu. Bet, tā kā to ir daudz, caurejas cēloņu izvērtēšana var būt nopietns uzdevums. Diemžēl caureja var būt arī kādas onkoloģiskas slimības, piemēram, zarnu vai kuņģa vēža simptoms.

    Ja caureja nepārtraukti ilgst vairāk par divām nedēļām, to nevar norakstīt uz vīrusu vai stresu darbā. Ilgstoša caureja var būt arī nopietnu zarnu kaišu pazīme, piemēram, čūlainā kolīta, Krona slimības un citu.

    • Ja caureja ir ūdeņaina.
    • Ja šķidru vēdera izeju pavada sāpes, sevišķi naktī.
    • Ja fēcēs ir asinis, vai tās ir piķa melnas.
    • Ja vērojams svara zudums.
    • Ja pēkšņi paaugstinās temperatūra, ir drebuļi.

    Kādas zāles lietot?

    Ja ir akūta caureja, nevajag lietot medikamentus, kas apstādina zarnu darbību, citādi caurejas izraisītājs un tā izdalītie toksīni paliek zarnu traktā un turpina savu slikto darbu. Ieteicamāki ir līdzekļi, kas satur aktīvo vielu diosmektītu. Diosmektīts ir dabīgas izcelsmes māls ar ārstnieciskām īpašībām un unikālu plākšņveida struktūru. Tas absorbē (uzsūc) toksīnus, vīrusus un baktērijas un izvada tos ārā, stiprina gļotu barjeru, tādējādi pasargājot zarnu šūnas.

    Kas labs baltajos mālos?

    Baltie māli mehāniski pārklāj zarnu gļotādu, uzliek tai tādu kā plāksteri, kas pasargā no tālāka bojājuma, veicinot enterocītu atjaunošanos. Diosmektītam piemīt arī citi plusi – tas iegādājams bez receptes un ir vienkārši lietojams (pulverītis jāizšķīdina glāzē ūdens un jāizdzer). Diosmektīts samazina caurejas ilgumu un apjomu, jo nomierina gļotādu un absorbē toksīnus. Aktīvā viela darbojas tikai zarnu traktā, neuzsūcas nekur citur un neietekmē citu orgānu darbību, līdz ar to blakusparādības ir ļoti, ļoti reti. Drīkst lietot arī bērni no 2 gadu vecuma.

    Ko vēl vari darīt savā labā?

    • Lai izvairītos no vēdera vīrusiem, regulāri mazgā rokas, bet it sevišķi atceries to izdarīt pēc tualetes un sabiedrisku vietu, piemēram, veikala apmeklējuma. Tāpat pirms lietošanas vienmēr nomazgā augļus un dārzeņus – nevar zināt, kādās rokās tie iepriekš bijuši.
    • Biežāk uzturies svaigā gaisā un aktīvi kusties – vismaz 30 minūtes tādā tempā, lai iesvīstu. Pierādīts, ka, aktīvi kustoties, izdalās viela osteokalcīns, kas nomierina kuņģa un zarnu traktu, tostarp mazina traucējumus, kuri izraisa caureju.
    • Paseko līdzi ēdienkartei. Ļoti bieži skraidīšanu, vēdera uzpūšanos un urkšķēšanu, ko dažs tulko, kā stresa radītu, izraisa piena produktu un cukura aizvietotāju lietošana uzturā.
    • Var palīdzēt joga, meditācija, muskuļu relaksācija, izmantojot dažādas vingrošanas tehnikas. Tas mazina stresu un labvēlīgi ietekmē mūsu kuņģa zarnu traktu.

    (Reklāmdevējs Ipsen Pharma. Pirms zāļu lietošanas konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu. Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai!). SCA-LV-000083

    Smecta lietošanas instrukcija

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē