• Neatlieciet vizīti pie proktologa

    Reklāmraksts
    30. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Proktologs ir viens no tiem speciālistiem, pie kuriem cilvēki reizēm kautrējas iet, jo nākas viņam uzticēt intīmas, delikātas problēmas. Bet, kad vizīte ir galā, pacients jūt lielu atvieglojumu, jo ir uzzinājis, kas viņam īsti kaiš un kas lietas labā darāms.

    «Gatavojoties vizītei, galvenais ir saprast, ka ārsts strādā, lai palīdzētu pacientam, un baidīšanās ir nevietā,» saka Dr. Mauriņa klīnikas proktologs Deniss Anufrijevs.

    – Kādi simptomi liecina, ka jāmeklē proktologa palīdzība?

    – Pie proktologa ir jādodas, ja ir sūdzības par sāpēm, niezi un diskomfortu tūpļa un taisnās zarnas rajonā; ja pēc vēdera izejas ir asiņošana no taisnas zarnas, uz tualetes papīra ir asinis vai pēkšņi parādījies kāds jauns traucējošs veidojums pie anālās atveres. 

    Pieteikties vizītei pie proktologa: https://proktologija.lv/

    – Bieži vien cilvēkiem ir vienkāršots priekšstats, ka šīs sūdzības liecina par «hemoroīdiem», tāpēc viņi lieto bezrecepšu ziedes vai svecītes…

    – Hemoroidālā slimība ir tikai viena no varbūtējām diagnozēm, kas izraisa diskomfortu tūpļa rajonā, bieži vien cilvēki uzskatā ka viņiem ir tieši hemoroidāla slimībā, bet, veicot pacienta apskati klātienē, atklājas, ka sūdzības izraisa cita proktoloģiska slimība.  Aptiekā nopērkamās bezrecepšu zāles, ja tās lieto pareizi, var mazināt sāpes, izdalījumus, niezi un diskomfortu, bet, kamēr proktologs nav veicis apskati, pacients nevar zināt, vai šie līdzekļi būs īstie, jo hemoroīdu ārstēšana atšķiras, piemēram, no tūpļa gļotādas plīsumu – fisūru ārstēšanas vai no asteskaula epiteliālo eju ārstēšanas. Ļoti bieži pacienti domā, ka viņiem ir hemoroīdi, bet apskatē atklājas, ka tā ir cita problēma, un zāles, ko viņi lietojuši, nav piemērotas. Sūdzību cēlonis var būt arī perianālais dermatīts, kas ir ādas slimība, un tādā gadījumā nosūtam pacientus pie mūsu klīnikas dermatologiem, kuri spēj daudz precīzāk novērtēt ādas stāvokli. Reizēm veidojumi, kuri atrodas taisnās zarnas iekšpusē, var būt arī ļaundabīgi. Tādēļ es vēlreiz gribu uzsvērt, ka pareizo ārstēšanu var noteikt tikai ārsts, veicot apskati.

    – Cilvēki mēdz lietot arī tautas medicīnas līdzekļus. Vai tie var palīdzēt?

    – Pret tautas medicīnas līdzekļiem mana attieksme ir skeptiska. Esmu sastapis pacientus, kuri lietojuši, piemēram, kāpostu lapas vai urīna kompreses, un tas nepalīdz, drīzāk pasliktina situāciju.

    – Ārsti bieži uzsver, cik svarīgi ir vērsties pēc palīdzības laikus. Vai tas attiecas arī uz proktoloģiju un kā pacienti šo ieteikumu ievēro?

    – Cilvēki ir dažādi. Daļa nāk pie mums, parādoties pirmajiem simptomiem, bet daži atliek vizīti pie proktologa vairākus gadus. Ja pacients atnāk savlaicīgi, tad ārstēšanas process ir daudz vieglāks, varbūt pat ātrāks, un arī izmaksas nebūs tik lielas.

    Dr.Mauriņa klīnikā ir ērta un droša vide ikvienam! Ieskaties:

    – Par hemoroidālās slimības ārstēšanu tautā kopš senākiem laikiem ir priekšstats, ka tā būs smaga, sāpīga, saistīta ar ievietošanu slimnīcā un ilgu darbnespēju. Cik pamatots ir šis uzskats?

    -  Tas attiecas uz ielaistiem gadījumiem, kad patiešām vajadzīga nopietna ķirurģiska iejaukšanās stacionāra apstākļos. Bet, ja hemoroidālā slimība ir sākuma stadijās, tad mūsu klīnikā ir iespējas mazinvazīvai ārstēšanai. Tā ir HeLP procedūra, kuras laikā ar lāzeru doplerogrāfijas kontrolē mēs selektīvi piededzinām asinsvadus, kas apasiņo hemoroidālo mezglu, panākot mezgla reducēšanos. Es teiktu, ka tā ir vismazsāpīgākā procedūra, kas neizraisa īpašu diskomfortu. Ja hemoroidālie mezgli ir lielāki, nākamā ārstēšanas iespēja ir LHP procedūra. Tās laikā hemoroidālajā mezglā tiek ievadīta lāzera «adatiņa» un veikta piededzināšana, kuras rezultātā mezgls saplok. Tas jau ir nedaudz lielāks iejaukšanās apjoms, ar šo metodi piededzinām gan iekšējos hemoroidālos mezglus, gan arī ārējos.

    Vairāk par saudzīgu ārstēšanu lasi: https://proktologija.lv/lazeropercija

    – Kādēļ rodas fisūras un kā tās ārstējat?

    – Fisūras jeb tūpļa kanāla gļotādas plīsumi rada ļoti lielu diskomfortu, sāpes un izteikti samazina dzīves kvalitāti, raksturīgas izpausmes ir asinis uz tualetes papīra un stipras sāpes pēc vēdera izejas vai vēdera izejas laikā. Lielākoties fisūras izraisa aizcietējumi. Ja pacients vēršas pie proktologa, tad mēs palīdzam gan sakārtot vēdera izeju, gan  nozīmējām zāles, kas palīdz sadziedēt brūci, atsāpināt, un bieži vien varam veiksmīgi ārstēt konservatīvi, iztiekot bez operācijas.

    – Kas ir jūsu pieminētās asteskaula epiteliālās ejas, kādas problēmas tās rada un kā varat palīdzēt?

    -  To apzīmē ar medicīnas terminu sinus pilonidalis. Tā ir situācija, kad asteskaula rajonā izveidojusies zemādas eja, kur pēc tam pievienojas strutaina infekcija. Par to liecina  strutaini izdalījumi, pietūkums vai sastrutojumi asteskaula apvidū. Biežāk šī problēma raksturīga vīriešiem. Senāk medicīna varēja piedāvāt tikai masīvas, agresīvas izgriešanas operācijas, bet mūsdienās lietojam saudzīgākas un mazinvazīvākas metodes. Mēs izmantojam lāzerķirurģijas iespējas, lai sekmīgi operētu pacientus ar šo pataloģiju. Ar sonoskopu identificējam fistulas eju, ievadām speciālu lāzervadu un eju slēdzam. Brūces ir minimālas, minimāls arī sāpju sindroms, un pacients var daudz ātrāk atgriezties ierastajā ikdienā.

    – Dzīvē mēdz notikt tā, ka slimības, tostarp arī proktoloģiskās, parādās vai saasinās tieši tad, kad tas vēlams vismazāk. Piemēram, slimībai vienalga, ka tev tuvākajās dienās jādodas svarīgā ārzemju komandējumā vai arī esi bērniņa gaidībās. Ko darīt?

    – Noteikti iesaku atnākt uz konsultāciju, centīsimies iespēju robežās palīdzēt, lai pacientam nevajadzētu svešā valstī meklēt ārstu, tas var būt sarežģīti un arī dārgi. Ja runājam par grūtniecības laiku, tad jāteic, ka šajā periodā var attīstīties hemoroidālā slimība. Varam palīdzēt ar pieļaujamiem medikamentiem, ko var lietot arī grūtniece, bet viss cits jāplāno pēc tam, kad viņa būs beigusi barot bērniņu ar krūti. Vislabāk ir sakārtot šīs problēmas pirms grūtniecības iestāšanās.

    Īss gaidīšanas laiks, piesakies jau tagad:  https://proktologija.lv/

    – Kā sagatavoties vizītei pie proktologa?

    – Liela sagatavošanās nav vajadzīga, pietiek nomazgāties dušā un noteikti jāaiziet uz tualeti, bet nekādas klizmas vai citas attīrošas procedūras nav jāveic. Mūsu klīnikā ir visi apstākļi, lai pacienti justos labi, kabinetā ir jauni apskates krēsli, kuros pacientam ir ērti.  Izmeklējums var radīt nelielu diskomfortu. Protams, ir ļoti svarīgi izstāstīt pacientam, kas notiek, ko un kāpēc ārsts dara.  Pacientam arī jābūt gatavam, ka proktologs  izvaicās gan par sūdzībām, kuru dēļ viņš ieradies, gan par vispārējo veselības stāvokli.

    Proktoloģiskais krēsls, kas ļauj veikt izmeklējumu bez pilnas atkailināšanās

    – Kādēļ ir svarīga informācija par citām slimībām, kurām, šķiet, ar proktoloģiju nav nekāda sakara?

    – Organismā viss ir savstarpēji saistīts, tāpēc vispārējās veselības problēmas, tādas kā dibēts, sirds un asinsvadu slimības vai paaugstināts asinsspiediens, var ietekmēt arī situāciju tajos orgānos, kas ir proktologa pārziņā. Piemēram, diabēta pacientiem biežāk mēdz būt paraproktīts – sturtains iekaisums taisnās zarnas apkārtējos audos. Hemoroidālie mezgli biežāk asiņo pacientiem, kuriem ir sirds un asinsvadu slimības un kuriem jālieto medikamenti, kas šķidrina asinis. Mums ir ļoti svarīgi zināt, kādas zāles pacients lieto. Ar katru pacientu mēs izrunājam viņa stāvokli, un ārstēšanas plānu sagatavojam individuāli.

    – Kādi dzīvesveida ieteikumi jāievēro, lai pēc iespējas izsargātos no proktoloģiskajām slimībām vai to paasinājumiem?

    – Noteikti jāturas pie veselīga uztura principiem, piemērota ir Vidusjūras diēta. Jāmazina alkohola lietošana, jo hemoroidālās slimības gadījumā tā var provocēt asiņošanu. Neaizmirstiet lietot vairāk šķidruma un šķiedrvielu, lai izvairītos no aizcietējumiem, kas provocē gan anālās atveres traumatizāciju, gan plīsumu veidošanos. Daudziem cilvēkiem šodien ir sēdošs dzīvesveids, un tas rada gan proktoloģiskas, gan fleboloģiskas, gan daudzas citas problēmas, tāpēc nepieciešamas fiziskas aktivitātes.

    Ja ikdienā veicams sēdošs darbs, jāatceras aptuveni reizi stundā piecelties, izkustēties, iedzert nedaudz ūdens. Ir arī darbavietas, kuras aprīkotas tā, lai strādājošie varētu mainīt ķermeņa pozu – stāvēt vai atrasties pussēdus, tas arī palīdz. Ļoti ieteicama ir aktīva laika pavadīšana, kas cita starpā ļauj samazināt stresu, jo arī tam ir ietekme uz visām veselības problēmām, tostarp proktoloģiskajām. Varētu ieteikt tādus fiziskās aktivitātes kā joga, riteņbraukšana, peldēšana, var doties nūjot vai vienkārši vairāk staigāt. Pašlaik tiek piedāvātas daudzveidīgas fiziskas aktivitātes, tostarp kopā ar bērniem, un katrs var atrast tādas, kas patīk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē