• Lubrikanti – kas par tiem jāzina sievietēm?

    Reklāmraksts
    3. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lubrikanti ir svarīga daļa no komforta dzimumsakaru laikā, par ko nereti neaizdomājamies. Tas ir mīts, ka veselai sievietei dzimumdzīves laikā lubrikanti nav nepieciešami – katram ķermenim ir savas vajadzības, par kurām nepieciešams parūpēties savas labsajūtas vārdā. Veikalos pieejami dažādi lubrikanti ar atšķirīgiem sastāviem un pielietojumu. Kam pievērst uzmanību lubrikanta izvēlē?

    Pieejamo lubrikantu izvēle ir tik plaša, ka nereti iespējams apjukt to dažādajos nosaukumos un sastāvos.

    • Ūdens bāzes lubrikanti – tie ir versatīlākie no visiem lubrikantiem ar zemu alerģijas risku. Tie nereaģē ar silikonu, kas padara tos drošus lietošanai kopā ar silikona prezervatīviem. Papildu, tie ir viegli nomazgājami un neatstāj traipus, ja vien nesatur krāsvielas vai smaržvielas, kas parasti tiek norādītas uz konkrētā lubrikanta iepakojuma.
    • Silikona bāzes lubrikanti – šie lubrikanti ir paredzēti īpaši jutīgai ādai. Tiem ir zīdaina tekstūra un tie ilgāk panāk nepieciešamo efektu. Lielākoties silikona bāzes lubrikanti ir hipoalerģiski, līdz ar to, tiem ir mazāki riski izraisīt alerģisku reakciju (šo papildus nepieciešams pārbaudīts pirms konkrētā lubrikanta iegādes). Šos lubrikantus nevar izmantot kopā ar silikonu saturošiem prezervatīviem, jo tie var likt silikona prezervatīviem sadalīties. Salīdzinot ar ūdens bāzes lubrikantiem, silikona bāzes lubrikantus ir grūtāk nomazgāt no ādas.
    • Eļļas bāzes lubrikanti – vieni no lubrikantiem ar noturīgāko efektu. Šie lubrikanti papildu ir noderīgi masāžām un var tikt izmantoti dušā, jo tie nenoskalosies ar ūdeni, bet tie var smērēt drēbes un gultas veļu, ko nebūs iespējams noskalot izmantojot tikai ūdeni. Šos lubrikantus nav ieteicams lietot ar lateksa prezervatīviem, jo tas ļoti paaugstina saplīšanas risku. Eļļas bāzes lubrikantu izmantošana paaugstina risku bakteriālajai vaginozei, līdz ar to lubrikantu jāizmanto īpaši piedomājot par savu intīmo veselību.

    Lubrikantu sastāvs var nopietni ietekmēt ne tikai to, cik lubrikants ir atbilstošs situācijai, bet arī tā ietekmi uz sievietes intīmo labsajūtu. Izpētīts, ka lubrikantu sastāvam var būt liela nozīme maksts mikrofloras izjaukšanā, jo konkrētas sastāvdaļas, kas mēdz būt sastopamas lubrikantos, var kavēt dabisko maksts mikrofloras pienskābo baktēriju (lactobacillus) vairošanos. Baktēriju lactobacillus daudzuma samazināšanās makstī var izraisīt maksts sausumu, kairinājumu, kā arī nelabvēlīgo baktēriju savairošanos.

    Lai novērstu potenciāli negatīvo efektu lubrikantu lietošanas laikā, iespējams lietot intīmās probiotikas. Intīmās probiotikas satur pienskābās baktērijas lactobacillus augstā koncentrācijā, kuras lietojot, iespējams atbalstīt savu dabisko maksts mikrofloru. Gluži kā lubrikantiem, arī intīmajām probiotikām īpaši svarīgi pievērst uzmanību sastāvam – sevišķi būtiski, lai probiotikas satur divus pienskābo baktēriju celmus Lactobacillus reuteri (RC-14) un Lactobacillus rhamnosus (GR-1). Tieši šiem celmiem ir visvairāk zinātnisko pierādījumu intīmās veselības veicināšanā. Latvijā pieejams produkts LIVEO intime, kas sevī apvieno tieši šos divus baktēriju celmus – tieši šīs probiotiskās baktērijas samazina simptomus, kas saistīti ar maksts mikrofloras izmaiņām, piemēram, kairinājuma sajūtu. LIVEO intime var lietot arī profilaktiski, jo tieši veselīgs un atbilstošs pienskābo baktēriju daudzums makstī palīdzēs novērst potenciālas izmaiņas intīmajā veselībā.

    Avoti:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8793461/
    https://biomedgrid.com/pdf/AJBSR.MS.ID.002277.pdf

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē