• Laivošana – vasaras karaliene

    Reklāmraksts
    18. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Trīs laivošanas eksperti un piedzīvojumu meistari dalās savā pieredzē par to, kāpēc vērts kāpt laivā un kā šo piedzīvojumu padarīt īpašu.

    Laivošana – piedzīvojums un izaugsme

    Māris Resnis, piedzī­vojumu organizācija Lūzumpunkts

    «Laivu brauciens ir zināma emocionāla un fiziska cīņa – cilvēks atrodas neierastā vidē, kurā jātiek pāri lielākiem vai mazākiem šķēr­šļiem. Vidē, kur darbojas citādi likumi nekā uz sauszemes,» stāsta Māris Resnis no piedzīvojumu organizācijas Lūzumpunkts, kas organizē dažādu veidu komandas saliedēšanas pasāku­mus gan uz ūdens, gan sauszemes ar moto – izaugsme caur piedzīvojumu! «Ejot pārgājienā, pat ja esi grupā, ir ļoti vienkārši būt vienam. Laivojot visa pamatā ir komandas darbs. Tā ir saruna ar sevi un saviem komandas biedriem, kuras laikā nāk jaunas atklāsmes gan pašam par sevi, gan citiem.»

    Piedzīvojumu organizācija Lūzumpunkts savos pasākumos jau izsenis piedāvā izaicināt sevi un savu varēšanu, veicinot personīgo attīstību. «Laivošanā piedzīvojums ir ne tikai jauna vide, ūdens un šķēršļi, kas var gadīties ceļā, bet arī iekšējie pārdzīvojumi. Un – jo lielāks risks, jo interesantāk un aizraujošāk. Nereti cilvēki pat sev jautā, kāpēc viņi vispār šo dara, jo uz upes viss ir pa īstam. Bet tad, kad laivošana ir galā un vairāk vai mazāk iedo­mātās briesmas ir pārvarētas, iestājas milzīgs gandarījums un labi padarīta darba sajūta. Cilvēks ir pārvarējis sevi, savu nedrošību, bailes un nereti arī iedomātas fiziskās robežas, un tas vienmēr sniedz milzīgu gandarījumu. Savukārt gandarījums sniedz pārliecību par sevi, kas pēcāk izpaužas arī ikdienas situācjas, kurās cilvēks sāk rīkoties drosmīgāk, jo zina, ka patiesībā spēj vairāk, nekā pašam var šķist. Patiesībā piedzīvojumos ir milzīgs spēks, kuru ne vienmēr spējam apzināties.»

    Informāciju par Lūzumpunkts piedāvātajiem pakalpojumiem un organizētajiem piedzīvojumiem meklē luzumpunkts.lv un Lūzumpunkts profilā Facebook vietnē.

    Laivošana – Latvijas aizmirsto vietu jaunatklāšana

    Ričards Šmits, Sēlijas laivas

    «Sēlija ir savā ziņā mežonīga un daudziem neiepazīta vieta. Šeit ir daudz laivojamu upju, bet tās ir pie­mirstas, un tajās jau gadu desmitiem neviens cits īsti nav laivojis,» stāsta Ričards Šmits, kura organizācija Sēlijas laivas attīsta laivošanas tūrismu Latvijas vēsturiskajā novadā Sēlijā. «Pašlaik Sēlijas aktīvākā laivošanas vieta ir Dienvidsusēja. Pirms gadiem četriem neviens pat īsti neiedomājās, ka tajā iespējams laivot, jo upe bija pilna ar koku sagāzumiem. Tīrījām to vairākus gadus, līdz beidzot tā kļuvusi pilnībā izbraucama.»

    Organizācija Sēlijas laivas piedāvā laivošanu pa jaunām, pat nedzirdētām, vietām. Piemēram, neparasta laivošanas vieta ir Dvietes paliene, kur atbūdu jeb palu laikā paveras elpu aizraujoši skati. «Šogad ir plāns tīrīt arī Eglonas upi, apgūt Mēmeles, Ilūkstes, Iecavas un Viesītes upes. Plānojam laika gaitā rīkot laivu braucienus visās laivojamajās Sēlijas novada upēs. Šajās upēs atšķirībā, piemēram, no Vidzemes upēm, kuras vasarā mēdz pārvērsties par laivotāju lielceļiem, divas dažādas laivotāju kompānijas vēl nav satikušās. Sēlijas upes ir kā sen aizmirstas taciņas, kurās baudīt ļoti privātus braucie­nus, iepazīstot mežonīgo Sēlijas dabu un nesaskaroties ar civilizāciju.»

    Sēlijas laivas gan piedāvā laivu nomu, gan organizē pasākumus un upju tīrīšanas talkas. Ja ir vēlme piedalīties kādā no aktivitātēm, sīkāku informāciju iespējams atrast Facebook profilā Sēlijas laivas.

    Laivošana – kvalitatīvs laiks kopā ar tuvajiem

    Māris Olte, Ērgļu stacija

    Jau vairākus gadus par vienu no aktīvāka­jiem un redzamākajiem tūristu centriem kļu­vuši Ērgļi, kur savā Ērgļu stacijā saimnieko Māris Olte, organizējot gan lielākus pasāku­mus (Tūrisma salidojums), gan piedzīvojumus lielākām un mazākām grupām. To skaitā – arī atpūtu uz ūdens. «Laivošana ir cilvēka gēnos. Laivojuši mēs esam kopš neatminamiem laikiem, un šis process mums galvā rauj vaļā jaunas durtiņas. Tā ir cita pasaule, kuras apgūšana sniedz jaunus impulsus arī paša attīstībā kā personībai,» stāsta Māris.

    Ērgļos pieejama unikāla laivošanas piere­dze caurspīdīgās laivās. Māris to sauc par romantisko laivošanu, kas tiek organizēta Ērgļu stacijai netālajā Vecmuižas ezerā. «Tā ir izcila iespēja paskatīties, kas īsti notiek ezerā un kādas ūdens dzīvības tur apakšā mīt. Ja gribas pavisam romantiski, ar šo laivu iespējams izbraukt arī siltos vasaras vakaros, runājoties un dzerot vīnu ezera vidū.» Īpašu sajūsmu šī laivošana rada bērnos, kuri ar prieku sēžas caurspīdīgajās laivās, lai kārtīgi izpētītu ezera būtnes. «Bērnam visa pasaules uztvere veidojas no tā, kas ir piedzīvots. Un, ja vecāks viņam neļauj piedzīvot dažādas iespējas, viņš vienkārši nezinās, ka var būt arī citādi. Nezinās, kas ir iespējams, šajā zemē dzīvojot.»

    Plašāku informāciju par Ērgļu stacijā notiekošajiem pasākumiem meklē www.stacija.eu un Ērgļu stacijas profilā vietnē Facebook.

    Ar kajakiem… pa Rīgu

    Apskatīt Rīgu no Daugavas vidus, izlaivot zem tiltiem un pa kanāliem piedāvā inovatīvais pakalpojums Riga Kayaking. Ej uz mājaslapu rigakayaking.com, izvēlies maršrutu, sev piemērotu grūtības pakāpi un izmanto telefonu kā gidu, kas tevi izvedīs cauri šim piedzīvojumam un informēs par svarī­gākajiem apskates objektiem. Tas var būt gan pāris stundu mikropiedzīvojums, gan vienas dienas ekspedīcija līdz pat pašai jūrai.

    Jau drīzumā Riga Kayaking piedāvās arī jaunu pakalpojumu – lietotni, ar kuru būs iespējams nomāt laivas bez fiziskas tikšanās ar laivu izīrētājiem. Tas ir – rezervē laivu, aizej tai pakaļ, baudi piedzīvojumu un pēcāk atzīmē, kur esi to nolicis.

    Materiālis tapis sadarbībā ar LIAA

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē