• Kvalitatīvs miegs palīdz spēcināt imunitāti

    Reklāmraksts
    4. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Nav šaubu, ka kvalitatīvs miegs ir ļoti svarīga veselības atslēga, palīdz spēcināt organisma aizsargspējas jeb imunitāti. Kāpēc, saskaroties ar miega problēmām, jūtamies slikti un esam uzņēmīgāki pret dažādiem vīrusiem, savukārt, kārtīgi izguļoties, jūtamies labāk? Kāds ir šis noslēpums?

    Izrādās, ka melatonīns, ko dēvē arī par miega hormonu, ne tikai regulē miega un nomoda ciklus, bet atbild arī par imunitātes stiprināšanu. Pēdējā pusgadā zinātnieki pievērš arvien lielāku uzmanību melatonīna lomai imūnsistēmas darbībā. Jaunākie novērojumi rāda, ka melatonīna trūkums ievērojami samazina imunitāti.

    Melatonīns palīdz “ieslēgt” imūnsistēmu

    Zinātniskajos pētījumos ir atklāts, ka mūsu šūnās, kas atbild par imunitāti, ir melatonīna receptori. Ja melatonīna trūkst, šīs imūnās šunās “neieslēdzas” un nespēj pilnvērtīgi veikt savu funkciju. Pat viena negulēta nakts var kaitēt šī procesa norisei, un samazināt mūsu organisma dabīgās aizsargspējas [1].

    Melatonīns nodrošina imūno šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu

    Otrs darbības mehānisms, kā melatonīns palīdz stiprināt imūnsistēmu, ir cīņa ar brīvajiem radikāļiem. Brīvie radikāļi ir mums visapkārt, taču mēs tos neredzam un nejūtam, tādēļ daudzi cilvēki neko nezina par brīvo radikāļu negatīvo ietekmi. Taču tos var radīt cigarešu dūmi, alkohola lietošana, pesticīdi, gaisa piesārņojums u.c. faktori.

    Kad brīvie radikāļi nonāk mūsu organismā, tiek sabojātas vērtīgās imūnšūnas, rezultātā tās zaudē spēju mūs aizsargāt no vīrusiem, baktērijām u.c. kaitīgiem patogēniem. Savukārt melatonīns pievelk brīvo radikāļu molekulas un neitralizē to darbību mūsu organismā, tādējādi pasargājot labās šūnas no to bojāejas [2].

    Melatonīns pasargā no imūnsistēmas novecošanas

    Lielākā daļa cilvēku piedzīvo imūno funkciju pazemināšanos, kas saistīts ar vecumu, tas sākas apmēram pēc 30 vai 40 gadu sasniegšanas. Aptuveni tajā pašā laikā ķermenis sāk izjust melatonīna trūkumu, jo tā dabīgā sintēze organismā samazinās. Līdz šim veiktie novērojumi liecina, ka šie divi notikumi ir cieši saistīti.

    Eksperimentālā pētījumā pierādīts, ka pirms naktsmiega papildu ievadot melatonīnu tiem, kam pirms tam konstatēts melatonīna trūkums, organisms sāk ražot lielāku skaitu imūno šūnu. Tas liek domāt, ka melatonīna papildus lietošana, sevišķi gados vecākiem cilvēkiem, var palīdzēt stiprināt imunitāti [3;4].

    Saistība starp vecumu, imunitāti un melatonīna līmeni, kurš bērniem ir 10 reizes augstāks nekā pieaugušajiem, sniedz pētniekiem lielāku skaidrību, kāpēc bērnu saslimstība ar vīrusu Covid-19 ir zemāka. Sekojot šīm atziņām, Amerikas Savienotajās Valstīs gados vecāki cilvēki un medicīnas darbinieki profilakses nolūkos imunitātes stiprināšanai ik vakaru lieto melatonīnu saturošus produktus [6].

    Kā uzlabot miega kvalitāti?

    Kvalitatīvs miegs palīdz spēcināt imunitāti, taču, lai nodrošinātu veselīgu miegu, ir jāievēro pareiza miega higiēna. Ja miega ir par maz, tad, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, kā palīgu var izmantot melatonīnu saturošus produktus.

    Salīdzinot dažādas formas melatonīna produktus, pierādīts, ka visātrākā melatonīna uzsūkšanās tiek panākta, lietojot sprejus, kas izsmidzināmi zem mēles, tas nodrošina ātrāku un lielāku melatonīna devas nonākšanu asinsritē [5].

    Atsauces

    1. Carrillo-Vico, A., et al. (2013). Melatonin: buffering the immune system. International journal of molecular sciences, 14(4), 8638–8683.

    2. Reiter RJ, et al. ( 2016) Melatonin as an antioxidant: under promises but over delivers. J Pineal Res. 61(3):253–278.

    3. Hardeland, R. (2018). Melatonin and inflammation-Story of a double-edged blade. Journal of pineal research, 65(4), e12525.

    4. Srinivasan, V., et al. (2005). Melatonin, immune function and aging. Immunity & ageing : I & A, 2, 17.

    5. Hua S. (2019). Advances in Nanoparticulate Drug Delivery Approaches for Sublingual and Buccal Administration. Frontiers in pharmacology, 10, 1328.

    6. Zhang, R., et al. (2020). COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment. Life sciences, 250, 117583.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē