• Ko iesākt ar rudens ražu

    Reklāmraksts
    6. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Pienākot rudenim, visi steidz uz saviem piemājas dārziem, lai novāktu gatavo ražu – dārzā gozējas bietes un burkāni, pupas, kāļi, ķirbji un kabači, kā arī daudz citu gardumu, piemēram, ogas. Siltumnīcās – tomāti, arī gurķi, paprika un ne tikai. Ko iesākt ar visu ražu, lai tā kalpotu gardā veidā visu ziemas periodu? Par to vairāk lasi šajā rakstā!

    4 veidi, kā saglabāt rudens ražu

    Lai “ieziemotu” gardās rudens veltes, nevajag daudz – svarīga ir apņēmība, produkti un, protams, jauna vai lietota sadzīves tehnika. Kādas ir alternatīvas augļu, dārzeņu un ogu gatavošanai? Lasi turpinājumā!

    #1 Konservēšana

    Klasiska izvēle teju ikvienā mājoklī ir tieši konservēšana. Ar to var saprast dažādus pārtikas gatavošanas veidus, un tie ir:

    1. marinēšana un skābēšana. Bieži tiek marinēti un skābēti gurķi, gatavoti tomāti želejā, marinētas sviesta pupiņas un bietes, un ne tikai;
    2. ievārīšana. Ogu un augļu ievārījumi – garda delikatese, ar ko našķēties ziemā! Kas gan var būt labāks par ķiršu, zemeņu, aveņu, upeņu, ērkšķogu, ābolu ievārījumu – patiešām gardi;
    3. salātu konservēšana. Gardi kabaču ikri, gurķi ar burkāniem un sīpoliem – šie ir tikai daži no salātu veidiem, ko pagatavot no dārzā izaugušajām rudens veltēm;
    4. cukurēšana. Vai esi mēģinājis gatavot cukura sīrupus no augļu vai ogu sulām? Viena no lieliskām alternatīvām ir cidoniju sīrups – saldi skābens sīrups, ko pievienot dzērieniem un ūdenim.

    Lai darbs ritētu raitāk un pagraba plauktiņi pildītos ātrāk, noteikti jāizmanto sadzīves tehnika. Konservēšanai var būt nepieciešama dažāda lietota sadzīves tehnika – piemēram, blenderis kabaču ikriem, virtuves kombains vai rīve salātu sastāvdaļu sagriešanai, un citi, tostarp sulu spiede, konservējot iemīļotāko augļu sulas.

    Freepik.com, freepik

    #2 Kaltēšana

    Viens no interesantiem produktu gatavošanas veidiem ir kaltēšana. Populāra izvēle kaltēšanai ir sēnes un tomāti. Kaltētām sēnēm ir izteikta garša un smarža, tāpat arī tomātiem. Ar tiem lieliski var papildināt maltītes, piešķirot patīkamu garšu un tekstūru. Atceries – kaltēšana notiek, izmantojot tam īpaši paredzētu ierīci vai vienkārši cepeškrāsni. Būtiski, ka šādas kaltētas veltes var uzglabāt pavisam vienkārši – auduma maisiņos vai burkās.

    #3 Saldēšana

    Ja mājoklī ir pietiekami daudz vietas saldētavā – laiks arī to piepildīt ar rudens veltēm. Neatkarīgi, vai saldēšanai tiek izmantota jauna vai lietota sadzīves tehnika, saldēšanai nepieciešama vien strādājoša saldētava, kurā ievietot sagrieztas sviesta pupiņas, rabarberus, avenes vai zemenes, arī burkānus, zirņus un citas veltes.

    #4 Svaigu produktu uzglabāšana vēsā pagrabā

    Mājokļi ar pagrabu ir paradīze – tajos var uzglabāt dažādus augļus un dārzeņus ziemai. Piemēram:

    • kartupeļus;
    • bietes;
    • burkānus;
    • ābolus;
    • u.c.

    Kas jāatceras, plānojot dārzeņu uzglabāšanu pagrabā? Ir vairākas gudrības, ko ņemt vērā!

    1. dažādiem dārzeņiem patīk atšķirīga temperatūra – kartupeļiem optimāla ir +4 grādi pēc Celsija skalas, bet burkāniem un kāpostiem – nedaudz zemāka. Taču lielākoties to nav iespējams nodrošināt – tad, ja perfekti nepiemērotas temperatūras rezultātā dārzeņi sāk bojāties, ir svarīgi tos uzreiz nodalīt no veselajiem;
    2. svarīgi, lai pagrabā neiekļūst dienas gaisma un ir vēlams, lai ieplūst svaigs gaiss;
    3. vispiemērotākie ir pagrabi, kuros gaisa mitrums ir ~90%, taču tas var būt mainīgi, ņemot vērā citus parametrus, piemēram, siltumu pagrabā.

    Pagrabs ir īstā vieta, kur uzglabāt ne tikai svaigus augļus, dārzeņus, bet arī konservētus un marinētus, jo uztur zemu temperatūru katru dienu.

    Lietota sadzīves tehnika jāmaina? Nodod to!

    Ja ražas gatavošanas rezultātā vai pirms tās šķiet, ka lietota sadzīves tehnika savu laiku atkalpojusi un nepieciešams to nomainīt – sniedz tai otro elpu, pārdodot Banknote. Rakstā “Kā Banknote veikals nosaka preces vērtību?” uzzini par šo procesu vairāk!

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē