• Kā veicināt imunitāti, ja mājās ir mīļdzīvnieks?

    Reklāmraksts
    19. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Mājas mīluļi dzīvē ienes tik daudz sajūsmas un pozitīvas enerģijas, taču nav noslēpums, ka daloties savā priekā, dzīvnieki dalās arī ar baktērijām un parazītiem. Lai mājdzīvnieki neatstātu sekas uz mūsu imunitāti un zarnu mikrofloru, ikdienā varam piekopt dažas vienkāršas lietas.

    Mūsu zarnu traktā dzīvo neskaitāmi daudz un dažādu baktēriju. Zināms, ka vismaz 70% imunitātes rodas tieši zarnu mikroflorā. Pat tīri un veseli četrkājainie draugi pārnēsā dažādas baktērijas, kas var ietekmēt mikrofloras līdzsvaru. Mājdzīvnieks savā priekā nolaizot mūsu seju var nodot nelabvēlīgas baktērijas, tādējādi sašķobot saimnieka zarnu mikrofloru un imunitāti.

    Ikdienas sadzīvē ar mīluli nedrīkstam aizmirst par drošu dzīvnieku līdzāspastāvēšanu. Šajā gadījumā runa ir par personīgo higiēnu, vēdera profilaksi un mīluļa kopšanu atbilstoši labturības principiem.

    Dzīvnieku attārpošana

    Dzīvnieka regulāra attārpošana pasargā no parazītiem primāri pašu dzīvnieku. Taču pēc kontakta ar inficētu dzīvnieku un viņa barību, parazīti var izplatīties arī uz cilvēkiem un nonākt zarnu traktā. Attārpošanas biežumu katram dzīvniekam nosaka veterinārārsts, taču profilaktiski ieteicams to darīt divas reizes gadā.

    Roku higiēna

    Roku mazgāšana un vispārēja higiēnas noteikumu ievērošana ir vienkāršākais veids, kā saglabāt zarnu veselību. Maziem bērniem, senioriem un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu ir īpaši svarīgi regulāri mazgāt rokas, jo viņu organisms ir uzņēmīgāks pret baktērijām. Rokas vēlams mazgāt pēc kontakta ar dzīvnieku pārtiku, rotaļlietām un fēcēm.

    Zarnu mikrofloras veicināšana

    Ja pēc kontakta ar dzīvniekiem parādās sāpes vēderā, pūšanās, slikta dūša un caureja, iespējams, ir izjaukts pareizs baktēriju līdzsvars zarnās. Šādos gadījumos der atcerēties, ka normālas vēdera funkcijas un veselību veicina labās baktērijas jeb probiotikas.

    Šobrīd ar pasaulē visvairāk efektivitātes pētījumiem pie zarnu mikrofloras līdzsvarošanas izceļas divi probiotiku celmi – LGG® (Lactobacillus rhamnosus) pienskābās baktērijas un bifidobaktērijas BB-12® (Bifidobacterium).

    LGG® un BB-12® ir dabiskās cilvēka zarnu mikrofloras sastāvdaļas. Abas probiotikas pierādītas par ļoti efektīvām pie baktēriju izraisītu vēdera traucējumu mazināšanas un zarnu mikrofloras līdzsvara atjaunošanas. Pētījums par LGG® pienskābajām baktērijām pierāda, ka probiotikas caur zarnu traktu sniedz atbalstu cilvēka imūnsistēmai.

    LIVEO® ir pienskābo un bifidobaktēriju komplekss, kas apgādā zarnas ar LGG® un BB-12® probiotikām. LIVEO® labo baktēriju spēks ir piemērots jaundzimušajiem, bērniem un pieaugušajiem zarnu mikrofloras uzlabošanai. Probiotiku kompleksu iespējams uzņemt papildus pilienu, pulverīšu vai kapsulu veidā.

    Avoti:

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg

    Global Wellness Summit “A Healthy Microbiome; It’s 70% of our immune system”

    Davidson LE, et al. Eur J Clin Nutr. 2011

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē