• Kā droši iepirkties internetā?

    Reklāmraksts
    12. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Mūsdienu digitālajā laikmetā iepirkšanās tiešsaistē ir kļuvusi par ērtu un ierastu preču un pakalpojumu iegādes veidu. Tomēr līdz ar ērtībām rodas arī kiberapdraudējumu un krāpšanas risks. Virtuālajos veikalu gaiteņos slēpjas dažādas briesmas, sākot no identitātes zādzībām un beidzot ar krāpnieciskām tīmekļa vietnēm.

    Taču uztraukumam nav pamata, jo, ievērojot vienkāršus piesardzības pasākumus, Jūs varat pasargāt sevi un savus datus tiešsaistes iepirkšanās laikā. Neatkarīgi no tā, vai Jums nepieciešami jauni elektroniskie svari, virsjaka vai ledusskapis, šajā rakstā aplūkosim dažus noderīgus padomus, lai nodrošinātu, ka iepirkšanās tiešsaistē ir droša un bez raizēm.

    1. Iepērkaties uzticamās tīmekļa vietnēs

    Veicot pirkumus, izvēlieties labi zināmus un uzticamus tiešsaistes mazumtirgotājus. Meklējiet drošas tīmekļa vietnes, kuru URL sākas ar «https://» un kuru adreses joslā ir aizslēgtas atslēgas ikona, kas norāda uz drošu savienojumu.

    2. Izmantojiet spēcīgas, unikālas paroles

    Izveidojiet spēcīgas paroles saviem kontiem un izvairieties no vienas un tās pašas paroles izmantošanas vairākās vietnēs. Apsveriet iespēju izmantot paroļu pārvaldnieku, lai droši ģenerētu un uzglabātu sarežģītas paroles.

    3. Sargieties no pikšķerēšanas krāpšanas

    Esiet piesardzīgi pret negaidītiem, apšaubāmiem e-pasta ziņojumiem, īsziņām vai uznirstošajiem ziņojumiem, kuros tiek pieprasīta Jūsu personiskā vai finanšu informācija. Izvairieties noklikšķināt uz aizdomīgām saitēm un konfidenciālu informāciju sniedziet tikai uzticamās tīmekļa vietnēs.

    4. Atjauniniet savas ierīces un programmatūru

    Uzturiet datoru, viedtālruni un citas ierīces atjauninātas, izmantojot jaunākos drošības labojumus un programmatūras atjauninājumus. Tas palīdz aizsargāties pret atklātām nepilnībām, ko var izmantot kibernoziedznieki.

    5. Izmantojiet drošas maksājumu metodes

    Izvēlieties drošas maksājumu iespējas, piemēram, kredītkartes vai uzticamus trešo pušu maksājumu pakalpojumus, piemēram, PayPal. Šīs metodes piedāvā papildu aizsardzības līmeņus, piemēram, krāpšanas uzraudzību un pircēju aizsardzības politiku.

    6. Regulāri pārskatiet savus finanšu izrakstus

    Regulāri sekojiet līdzi bankas un kredītkaršu izrakstiem, lai uzzinātu, vai tajos nav neautorizētu darījumu. Par jebkādām aizdomīgām darbībām nekavējoties ziņojiet savai finanšu iestādei.

    7. Uzmanīgi izmantojiet publisko Wi-Fi

    Izvairieties veikt pirkumus vai piekļūt sensitīvai informācijai, pieslēdzoties publiskajiem Wi-Fi tīkliem, jo tie ne vienmēr ir droši. Tā vietā izmantojiet virtuālo privāto tīklu (VPN), lai šifrētu interneta savienojumu un aizsargātu savus datus.

    8. Pārbaudiet pārdevēja atsauksmes

    Atsauksmes ir lielisks veids, kā uzzināt citu pircēju pieredzi ar pārdevēju. Pirms pirkuma veikšanas no jauna vai nepazīstama pārdevēja izpētiet tā reputāciju, lasot atsauksmes un pārbaudot tā reitingus uzticamās atsauksmju platformās. Ja atrodat daudz negatīvu atsauksmju par pārdevēju, kurās minētas problēmas ar preču kvalitāti, piegādi vai klientu apkalpošanu, tas varētu būt brīdinājuma signāls, ka labāk no šī pārdevēja preces iegādāties nevajag.

    9. Iespējojiet divu faktoru autentifikāciju

    Iespēju robežās veiciet divu faktoru autentifikāciju (2FA), lai tiešsaistes kontiem piešķirtu papildu drošības līmeni. Tas parasti ietver koda saņemšanu, izmantojot īsziņu vai autentifikācijas lietotni, lai pārbaudītu Jūsu identitāti, kad pieslēdzaties.

    10. Uzticieties saviem instinktiem

    Ja kaut kas šķiet pārāk labi, lai būtu patiesība, vai ja jums ir šaubas par kādu vietni vai pārdevēju, uzticieties saviem instinktiem un rīkojieties piesardzīgi. Iepērkoties tiešsaistē, labāk būt piesardzīgam un drošam, nekā nožēlot paveikto.

    Ievērojot šos padomus un saglabājot modrību, varat droši iepirkties internetā un līdz minimumam samazināt ar tiešsaistes darījumiem saistītos riskus. Neaizmirstiet par prioritāti noteikt drošību un veikt aktīvus drošības pasākumus. Lai jauka iepirkšanās!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē