• Kā atgūt dzīvespriecīgu acu skatienu?

    Reklāmraksts
    9. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Noslīdējušiem acu plakstiņiem liekā āda ne tikai traucē labi redzēt, bet arī liek mums izskatīties nogurušām un vecākām, nekā esam. Jauneklīgu un mirdzošu acu skatienu var atgūt, veicot vienu no Eiropā un arī Latvijā visvairāk pieprasītajām operācijām – acu plakstiņu korekciju. Stāsta Dr. med. KALVIS PASTARS, Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs, sertificēts plastikas ķirurgs, mikroķirurgs, rokas ķirurgs.

    Blefaroplastiku jeb acu plakstiņu korekciju veic medicīnisku vai kosmētisku iemeslu dēļ. Tā kā acis ir sejas centrālā un izteiksmīgākā daļa, liela daļa sieviešu un arī vīriešu izvēlas koriģēt acu plakstiņus, jo grib atgūt labāku un jauneklīgāku izskatu. Dažkārt operācija nepieciešama medicīnisku iemeslu dēļ, jo noslīdējuši plakstiņi traucē un ierobežo redzes lauku – šī korekcija palīdz to atgūt un uzlabot.

    Nokareni plakstiņi veidojas strukturālu izmaiņu rezultātā. Kad, cilvēkam novecojot, mazinās ādas elasticitāte un kolagēns zaudē savu struktūru. Tāpat veidojas un palielinās tauku spilventiņi, kas rada maisiņus zem acīm vai augšējo plakstiņu zonā. Āda vairs nav tik elastīga un veido izteiktākas krokas. Palielinoties kroku skaitam vai lielumam, veidojas maisiņi, kas uzguļas gan augšējām skropstām, gan apakšējos plakstiņos, un šo faktoru dēļ acis izskatās nogurušas.

    Dr. med. Kalvis Pastars - Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs

    Operācija ir samērā vienkārša un droša, ar labu estētisko rezultātu, tai ir salīdzinoši ļoti zems komplikāciju risks. Pirms operācijas svarīgi ārstam izstāstīt par savām blakusslimībām, piemēram, paaugstinātu asinsspiedienu, acu slimībām vai acu operācijām, ja tādas bijušas, un vairogdziedzera slimībām, kas varētu ietekmēt acu funkciju. Operācija notiek lokālajā, retāk vispārējā anestēzijā. Koriģējot augšējos plakstiņus, tiek izņemta liekā āda, kas veido kroku, un arī neliela muskuļa daļa, lai iegūtu labāko rezultātu. Griezienu projicē ādas krokā, kur rētiņa vislabāk paslēpjas un ar laiku kļūst nemanāma. Tajā pašā dienā sieviete var doties mājās.

    Nākamās trīs dienās jālieto aukstuma aplikācijas, lai mazinātu tūsku un asinsizplūdumu risku, tās darbojas arī kā pretsāpju līdzeklis. Pirmās pēcoperācijas dienas rekomendējam pilināt acu pilienus, lai novērstu kairinājumu. Jārēķinās, ka atlabšana notiek apmēram divas nedēļas, – lai cik saudzīgi operētu, mazi asinsizplūdumi, tā sauktie zilumi ap acīm, tomēr parādās, tāpēc jāieplāno brīvs laiks un jādzīvo saudzīgā režīmā.

    Ieguvumi – labs acu atvērums, novērsts nogurušu acu izskats un atgūts mirdzošs skatiens. Pēc operācijas mazinās arī krunciņas, un sieviete jūtas jaunāka. Uzlabojoties ādas tonusam, mazinās arī tumšie loki zem acīm.  

    Plakstiņu korekcija rūpīgi jāizvērtē sievietēm, kam ir grūti kontrolējams paaugstināts asinsspiediens, vairogdziedzera un acu slimības, piemēram, glaukoma. Taču katra sieviete ir unikāla, tāpēc savas vajadzības un vēlmes, neslēpjot arī savu veselības stāvokli, jāizrunā ar speciālistu – tas ir ļoti svarīgi, lai procedūra būtu droša un sasniegtu vislabāko rezultātu.


    Pacientes pieredze: «Tagad man ir simetriski plakstiņi!»

    Stāsta Jana Sauska (48)

    «Šovasar operēju abus augšējos plakstiņus. Darīju to estētisku apsvērumu dēļ, jo maniem plakstiņiem ir tendence nošļukt. Biju diezgan sarežģīta paciente, jo katrai acij plakstiņš bija nošļucis citādi, katram bija sava pārkare, un kritumi nebija simetriski. Tā kā esmu pedagoģe, daudz laika pavadu pie datora un labojot bērnu mājasdarbus, vakarā acis bija nogurušas, tādēļ reizēm pat lūdzos, lai tikai man veiktu plakstiņu operāciju. Protams, bija bailes, ietekmēja arī nostāsti, ka reizēm cilvēks pēc operācijas vairs neizskatās pēc sevis, skats kā pūcei. Taču dakteris Kalvis Pastars bija izcils, un viņa darbs arī ir izcils. Tagad nožēloju, ka nobijos un uzreiz neveicu arī apakšējo plakstiņu korekciju.

    Pirms

    Pēc operācijas āda bija tīra un gluda, tomēr vēlāk parādījās mazi asinsizplūdumi. Esmu fiziski aktīvs cilvēks, bet pirmās divas dienas nogulēju mājās ar ledus kompresītēm uz acīm. Visgrūtākā bija trešā diena, kad bija maisi zem acīm un apnicis gulēt, bet pēc nedēļas viss bija lieliski. Atteicos no skriešanas, bet neatteicos no saviesīgās dzīves – uzliku saulesbrilles un apmeklēju koncertus.

    Ieguvums noteikti ir lielāks nekā sīkās neērtības. Tagad man ir simetriski plakstiņi! Varu krāsot acu ēnas, un tās var redzēt! Kad skropstām uzklāju tušu, āda virs plakstiņa vairs nenosmērējas, jo nav traucējošā plakstiņu krituma. Pateicoties Latvijas Mikroķirurģijas centram un dakterim Kalvim Pastaram personīgi, esmu ļoti apmierināta ar to, ko tagad redzu spogulī un fotogrāfijās.»

    Pēc

    Sadarbībā ar

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē