• Jaunas gultas un matrača izvēle

    Reklāmraksts
    29. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Par miega un atpūtas nozīmi šodien ir maz šaubu – bez tiem mums ātri vien pietrūks enerģijas un laba garastāvokļa.

    Šī iemesla dēļ ir vērts paturēt prātā to, ka guļamvietas izvēlei jāpieiet ar vislielāko rūpību un atbildību. Kāpēc, Jūs jautāsiet? Tieši labas gultas un matrači ir tās lietas, kuras nodrošina lielu daļu Jūsu atpūtas kvalitātes. Tātad, kā izvēlēties lielisku pamatu miegam un kas būtu jāņem vērā?

    Kad ir pienācis laiks atsvaidzināt savu matraci?

    Matrača izturību ietekmē daudzi faktori, sākot ar paša produkta un tā materiālu kvalitāti, beidzot ar tā lietošanas biežumu un kopšanu. Galvenās pazīmes, kas liecina par nepieciešamību pēc jauna pamata miegam, ir virsmas deformācijas, trokšņi, formas izmaiņas, pašsajūtas pasliktināšanās pamostoties, miega trūkuma sajūta, saspringums vai sāpes dažādās ķermeņa daļās vai muskuļu grupās, diskomforta sajūta elpojot, ko izraisa putekļu ērcītes un daudz citu pazīmju.

    Gulta – vai ir pienācis laiks jaunai?

    Vecākās paaudzes cilvēki zinās teikt, ka tad, ja Jums ir labas kvalitātes mēbele, neatkarīgi no tā, vai tā ir gulta, rakstāmgalds vai drēbju skapis, tā var kalpot vairākus gadu desmitus vai ilgāk. Tomēr dažreiz tai nāks par labu vēl viens viegls pieskāriens. Daudz kas ir atkarīgs arī no gultas veida un tās lietotāja. Ja gultas lietotājs ir bērns, ļoti svarīgi ir ņemt vērā bērna augšanu – bieži vien gultiņa ir jāmaina ik pēc pāris gadiem, vai arī tiek iegādāta uzreiz daudz lielāka gulta. Ja gultu lieto pieaugušais, par jaunas gultas nepieciešamību liecina citas lietas. Ja gulta sāk čīkstēt, varbūt detaļas jāieeļļo, ja gultas kājiņa sākusi kustēties, varbūt tā ir jāpieskrūvē ciešāk.

    Tāpat ir arī citi faktori, piemēram, svara izmaiņas, izmaiņas mājā, ģimenes stāvokļa izmaiņas. Varbūt Jums vienmēr ir bijusi vienvietīga gulta, bet tagad Jums ir ģimene un ir nepieciešama divguļamā gulta, vai varbūt Jums ģimenē ir bērni vai mājdzīvnieki un Jums ir nepieciešams vairāk vietas, lai no rīta izbaudītu tējas tasi spilvenos. Varbūt Jūs pārvācaties uz mazāku dzīvokli un Jums ir nepieciešama mazāka gulta. Situācijas var būt ļoti dažādas, tāpēc ir svarīgi atrast savām vajadzībām atbilstošu mēbeli.

    Kādai jābūt gultas pamatnei?

    Dažiem matračiem nozīmīga ir gultas pamatne, tāpēc tas, vai Jūs novietojat matraci uz gultas vai uz grīdas, var noteikt šo izvēli. Svarīgi atcerieties, ka gan viskoelastīgajiem, gan lateksa, gan lielākajai daļai poliuretāna putu matraču ir nepieciešamas gultas līstes. Tās ir nepieciešamas, lai nodrošinātu pareizu gaisa un mitruma caurlaidību, kas novērš pelējuma veidošanos vai mikroorganismu augšanu.

    Matrača īpašību ietekme uz veselību

    Starp matraci un veselību ir tieša saistība vairākās nozīmēs. Tieši matracis nodrošina mierīgu un pilnvērtīgu miegu, taču mēs reti saistām miega kvalitāti ar to. Vēl viens ļoti svarīgs noteikums ir tas, ka labs matracis vistiešākajā veidā rūpējas par ķermeņa stāvokli, muskuļu atslābināšanos, pareizu asinsrites cirkulāciju un citām nozīmīgām fizioloģiskām norisēm. Matrača stingrība ir viena no tām īpašībām, kas tiek izvēlēta, pamatojoties tikai uz ķermeņa individuālajām īpašībām.

    Anatomisko zonu ietekme un nozīme

    Ir izstrādāti dažāda veida matrači, lai cilvēki ar dažādiem gulēšanas paradumiem varētu gulēt uz viņu vajadzībām vislabāk atbilstošā matrača.

    – Atsperu matrači ir augstā vērtē to labās gaisa un mitruma caurlaidības dēļ. Tie arī uzturēs vēsumu, guļot uz tiem. Tas padara atsperu matračus piemērotus jebkura svara cilvēkiem un tiem, kuriem ir tendence daudz svīst;

    – Latekss – tikpat izturīgs un iecienīts matrača veids tieši materiāla dēļ. Lateksa matrači nav pievilcīgi putekļu ērcītēm, tie ir ideāli piemēroti cilvēkiem ar lielāku svaru, taču ir smagi;

    – Putu poliuretāna un viskoelastīgie matrači tiek augstu novērtēti pateicoties to spējai pielāgoties cilvēka ķermeņa formai, kā arī augstā komforta un elpojamības dēļ, taču dažiem cilvēkiem viskoelastīgie matrači var šķist pārāk karsti, lai uz tiem gulētu.

    Dažādas gultas dažādiem dzīvesveidiem

    Izvēloties gultu, ir svarīgi ņemt vērā savu dzīvesveidu un telpu savās mājās. Gultas ir vienvietīgas, divvietīgas un pielāgojama izmēra. Sastopamas bērnu gultiņas un zīdaiņu gultiņas, kāda gulta ir ar kājām, kāda bez, vēl kādai ir gultasveļas kaste vai pat vairākas, kādai to nav. Tagad ir pat tādas gultas, kurās viesiem ir paslēpta papildu guļvieta. Šīs nianses ir jāizsver pašam. Varbūt Jums ir bērni, varbūt bieži  nakšņo viesi. Varbūt Jums ir alerģisks mazulis un Jūs ļoti rūpējaties par materiāliem, kuri izmantoti gultas dekorā un pārklājumā, vai varbūt Jums ir pietiekami daudz vietas greznai gultai ar kājām, varbūt Jums ir nepieciešama gulta ar veļas kasti un papildu uzglabāšanas vietu? Atbildes uz šiem jautājumiem palīdzēs Jums izvēlēties vislabāko gultu.

    Visbeidzot, ja Jūs guļat kopā ar partneri, būtu kļūdaini atstāt novārtā partnera gulēšanas paradumus. Tāpēc neaizmirstiet ņemt vērā otra cilvēka vajadzības, intereses un veselību. Būtu lieliski, ja abi gulētāji pievērstu uzmanību miegam un dotos izraudzīties vispiemērotāko atpūtas vietu abiem, jo tikai tā iespējams gan mierīgi gulēt, gan nodrošināt spirdzinošu atpūtu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē