• Ja gribi ceļot bez raizēm un problēmām

    Reklāmraksts
    Kristīne Leja
    12. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Līdzās vasarīgām peldēm, brīvdienām pie jūras, zemeņu kilogramiem un tveicīgām vasaras naktīm vēl viens iemesls, kādēļ vasara tiek tik ļoti gaidīta, ir ceļojums. Tuvāks vai tālāks, bet ceļojumam jābūt! Taču, lai ilgi gaidītā došanās ārpus Latvijas no aizraujoša piedzīvojuma nepārvērstos nepatīkamā pārdzīvojumā, ceļojuma apdrošināšanas uzskatāma par teju vai obligātu priekšnosacījumu.

    Pirms došanās ceļojumā parasti domājam: ar mani jau nekas nenotiks. Tomēr atgadās gan traumas, gan saindēšanās ar pārtiku, gan arī – bieži vien aizkavējas ceļojumu bagāža. Aviokompānijas joprojām nav atguvušās no Covid-19 ietekmes: darbinieki ir atlaisti, bet darbā nav pieņemts pietiekams skaits cilvēku, lai nodrošinātu kvalitatīvu servisu.

    Redzam, ka ļoti daudz polises šobrīd pērk jauni cilvēki, kuri dzimuši pēc 2000. gada. Jaunieši šajā ziņā izturas ļoti atbildīgi. Viņi rūpējas par apdrošināšanu ne tikai saviem ceļojumiem, bet, piemēram, ja ceļojums tiek dāvināts vecvecākiem, jaunieši parasti būs parūpējušies arī par ceļojuma apdrošināšanu.

    Konsultē If Apdrošināšanas ceļojuma produkta vadītāja INGA DRAULE

    Vai arī, dodoties uz tuvējām kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju, vajadzētu iegādāties ceļojumu apdrošināšanas polisi?

    Viens no populārākajiem pieņēmumiem: tikai aizskriešu līdz Lietuvai vai Igaunijai, tādēļ apdrošināšanas polise nav vajadzīga. Kā apdrošinātāji esam saskārušies, piemēram, ar situāciju, kad cilvēks domā, ka aizbrauks tikai līdz Lietuvai, bet nokļūst smagā auto avārijā. Neatkarīgi no tā, cik tālu dodamies – kaut vai tā ir tikai kāda no Baltijas kaimiņvalstīm –, ceļojuma apdrošināšanas polise ir nepieciešama. Tiklīdz šķērsojam robežu, notikt var neiedomājamākais! Esam veikuši iedzīvotāju aptauju un redzam, ka šogad atvaļinājuma laikā doties atpūtas braucienā uz Lietuvu iecerējuši 47 % Latvijas iedzīvotāju, bet uz Igauniju – 41 %.

    Protams, arī šajās valstīs darbojas EVAK karte, bet jāatceras – šī karte nesedz repatriācijas izmaksas, un tas nozīmē, ka tā nesegs ne cietušā transportēšanu uz Latviju, nedz – letālā gadījumā – mirušā nogādāšanu Latvijā. Ja cilvēks guvis savainojumus, ir medicīniski sarežģījumi, izmaksas atkarīgas no tā, kādas veselības problēmas radušās, – vai cilvēks pats varēs atgriezties mājās vai arī būs nepieciešams speciālais transports, un šajos gadījumos izmaksas var sasniegt vairākus desmitus tūkstošus eiro. Miruša cilvēka repatriācija jeb atgriešana Latvijā Eiropas Savienības robežās nozīmē vismaz 2000 eiro lielas izmaksas.

    Cik lielas var būt izmaksas par ārstēšanos ārpus Eiropas Savienības?

    Līdz šim dārgākās ārstēšanas izmaksas bijušas saistītas ar infekciju slimībām, piemēram, Denges drudzi, kas ir ļoti raksturīgas Dienvidāzijas valstīm. Kā rāda If Apdrošināšanas pieredze, pacienta pārvešana no Bali uz Singapūru ar sanitāro aviotransportu var izmaksāt pat 50 000 USD. Ja veselības stāvoklis ir kritisks un nākas ārstēties intensīvās terapijas nodaļā, izmaksas par vienu dienu var sasniegt 8000 eiro, bet ārstēšanās standarta palātā izmaksā aptuveni 700 eiro. 2022. gada izskaņā saskārāmies ar gadījumu, kad klienta izvēlētais ceļojuma apdrošināšanas seguma limits – 100 000 eiro – nebija pietiekams, lai segtu visas ārstniecības izmaksas.

    Dodoties ceļojumā, īpaši tādā, kas garāks par nedēļu un kura galamērķis ir eksotisks, ir ļoti rūpīgi jāizvēlas sava ceļojuma apdrošināšana. Ne vienmēr līdzi paņemti papildu līdzekļi vīzas pagarināšanai, viesnīcu un ārstniecības iestāžu izmaksām vai papildu aviobiļešu iegādei.

    Dažkārt cilvēks domā – man ir EVAK karte, tātad viss ir kārtībā un apdrošināšana nav vajadzīga. Tā gluži nav! EVAK karte ir bezmaksas, darbojas Eiropas Savienības ietvaros, bet jāatceras, kā tā sedz pirmo neatliekamo palīdzību: ātrās palīdzības izsaukuma apmaksu, kā arī ārstēšanos valsts slimnīcā. EVAK karte nesegs cilvēka nogādāšanu Latvijā. Turklāt tā apmaksā pakalpojumus tikai valsts ārstniecības iestādē, bet, ja nokļūstat, piemēram, apvidū, kur pieejami tikai privātie medicīnas pakalpojumu sniedzēji, EVAK karte nesegs ārstēšanās izmaksas. No EVAK kartes nebūs īpašas jēgas, ja nebūs iegādāta ceļojuma apdrošināšana

    Bieži vien ceļojuma apdrošināšanas polises iegādi atliekam uz pēdējo brīdi. Ja tā rīkojamies, ar kādu risku jārēķinās?

    Tā patiesībā ir negatīva tendence, ko novērojam – ceļojumu polises iegādāšanās pēdējā brīdī. Polisi vajadzētu iegādāties vienlaikus ar ceļojuma iegādi. Tiklīdz esat samaksājuši kaut daļu no ceļojuma summas vai nopirkuši aviobiļetes, laiks iegādāties arī ceļojuma apdrošināšanu. Viens no riskiem, kas noteikti jāņem vērā, pērkot polisi pēdējā mirklī pirms došanās ceļojumā, – ceļojuma atcelšanas risks. Ja kādu apstākļu dēļ ceļojumā nevarēsiet doties un nāksies to atcelt, ceļojumam jābūt apdrošinātam ne vēlāk kā trīs dienas pirms došanās ceļā. Ja apdrošināšanu esat veicis, piemēram, divas dienas pirms došanās ceļā, bet ceļojums tiek atcelts, apdrošinātājs nekompensēs radušos zaudējumus. Bieži vien nākas dzirdēt cilvēkus sakām: ja pērku ceļojumu, tad tajā arī plānoju doties, nevis to atcelt! Tomēr situācijas var būt dažādas, un nebūtu pareizi nerēķināties ar to, ka ceļojumu var nākties atcelt, – tā tikai radīsit sev zaudējumus. 

    Kā saprast, cik liels limits jeb kāda apdrošināšanas summa nepieciešama ceļojuma apdrošināšanai?

    Pirmkārt, jāņem vērā, kurp dodamies. Eiropā darbojas EVAK karte, un ceļojuma apdrošināšanas summa Eiropā būs mazāka, nekā ceļojot ārpus Eiropas. Dodoties tālākos ceļojumos, piemēram, uz ASV, iesakām izvēlēties maksimāli lielāko apdrošināšanas summu, ņemot vērā medicīnas pakalpojumu izmaksas šajā valstī. Savukārt, ja runa ir par ceļojuma atcelšanas apdrošināšanu, summai vajadzētu būt vismaz tādai, kas nosegtu summu, kas jau samaksāta par ceļojumu (aviobiļetes, viesnīcas rezervācija u. c.). Ceļojuma laikā varam nonākt situācijā, kad esam spiesti to pārtraukt ātrāk un atgriezties mājās, un jārēķinās, ka, iegādājoties aviobiļetes pēdējā brīdī, to cena būs ievērojami augstāka nekā dažus mēnešus pirms lidojuma. Arī šādu risku vajadzētu paredzēt un iekļaut polisē.

    Svarīga arī ceļojuma bagāžas un personīgo mantu apdrošināšana. Te nozīme ir tam, kas atrodas mūsu bagāžā, – vai tas ir speciāls inventārs, kurš būtu jāiegādājas no jauna vai jāīrē gadījumā, ja bagāža tiktu nozaudēta vai, kā mēdz gadīties, aizlidotu uz citu valsti nekā tās īpašnieks. Piemēram, ja ceļojumā līdzi telefons, dators vai citas elektropreces, kas jāpārvadā rokas bagāžā, tās ieteicams apdrošināt pret zādzībām.

    Vai iespējams apdrošināt arī dārgu pulksteni vai vērtīgas rotaslietas, ko ņemam līdzi ceļojumā?

    Šīs lietas nedrīkst atrasties nododamajā bagāžā, tādēļ apdrošinātājs to neizskatīs kā apdrošināšanas gadījumu, ja no nododamās bagāžas tiks nozagti juvelierizstrādājumi vai elektropreces. Jāpiebilst, ka gadījumi, kad bagāža tiek nozaudēta neatgriezeniski, ir ļoti reti, tomēr pavadīt brīvdienas bez visa, ko esat paņēmis līdzi ceļojumā, palikt bez elementārām lietām (drēbēm, veļas, higiēnas piederumiem), kas kļūdaini devušās citā virzienā, – tā ir nepatīkama situācija.

    Tiklīdz esat samaksājuši kaut daļu no ceļojuma summas vai nopirkuši aviobiļetes, laiks iegādāties arī ceļojuma apdrošināšanu.

    Ja dodamies ārpus Latvijas un plānojam aktīvu atpūtu, ceļojuma apdrošināšanas polises segums atšķirsies no tās, kāda vajadzīga laiskām brīvdienām pludmalē vai pilsētā?

    Aktīvā atpūta ir iekļauta ceļojuma apdrošināšanā, atliek vien izvēlēties paaugstināta riska aktivitātes.  Piemēram, vasarā iecienītā laivošana būs iekļauta polises pamata segumā, jo Baltijas valstīs nav tik aktīvu upju, kur varētu nodarboties ar raftingu vai augstākas bīstamības laivu braucieniem, bet aktīvā atpūta uz ūdens, braucot ar ūdensmotocikliem, gan būs paaugstināta riska aktivitāte, kam jāpiemēro polises segums. Polisē iespējams iekļaut arī ekstrēmās atpūtas aktivitātes, īpaši saskaņojot ar apdrošinātāju.

    Vasarā daudzi piedalās dažādās sacensībās. Vai, dodoties uz citu valsti, arī šajā gadījumā vērts domāt par apdrošināšanu, jo traumas gadās it visur?

    Jā, turklāt šajā situācijā vērts domāt gan par ceļojumu, gan nelaimes gadījumu apdrošināšanas polisi. Cilvēkiem, kas vēlas piedalīties nopietnās sporta sacensībās, lai iegādātos sev piemērotu apdrošināšanas polisi, būtu jāvēršas pie apdrošinātāja, jo ļoti specifiskas, individuāli pielāgotas polises nevar iegādāties internetā.

    Ko vērts atcerēties tieši apdrošināšanas kontekstā, dodoties ceļojumā kopā ar bērniem?

    Nedrīkst pieļaut situāciju, kad domājam: bērns ir mazs, tādēļ polise viņam nav vajadzīga. Atkarībā no tā, kāds ir mūsu galamērķis, bērniem var būt risks gan apdegt saulē, gan saindēties ar pārtiku. Esmu saskārusies ar viedokli: bērns ir pavisam mazs – kam gan viņam polise, ja tāda ir vecākiem? Bērns nav piedeva vecāku polisei. Ja bērnam būs nepieciešam medicīniskā palīdzība, bez polises tās izmaksas būs tieši tādas, kādas noteiktas, atrodoties konkrētajā valstī.

    Tāpat jāatceras – ja apdrošinām nododamo bagāžu, tiek apdrošināti arī bērna ratiņi.

    Kā izlemt, ko tieši iekļaut ceļojuma polisē? Kas tajā jāiekļauj obligāti?

    Ceļojuma apdrošināšanā medicīniskie izdevumi veido visbūtiskāko pozīciju. Visu pārējo papildu apdrošināšanu var izvēlēties atbilstošu savām vajadzībām: iespējamās ceļojuma izmaiņas, bagāžas apdrošināšanu, nomas auto vai citus segumus.

     

    Materiāls tapis sadarbībā ar:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē