• Imūnterapija – lai alerģija vairs netraucē dzīvot!

    Reklāmraksts
    3. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    “Ir pacienti, kuri saka, ka pagaidīs, varbūt alerģija pāries… Taču alerģiskums dzīves laikā nevis mazinās, bet, tieši otrādi, ar gadiem tikai pieaug!”

    Konsultē:

    Dr. Dace Kārkliņa, Alergoloģe LOR Klīnikā

    Sabiedrībā pastāv maldīgs uzskats, ka ar laiku alerģija var pāriet pati no sevis, taču tā cilvēku var mocīt ļoti ilgi, jo patiesībā nepāriet nekad – tā ir diagnoze uz mūžu. Ir pierādījies arī tas, ka alerģiskums dzīves laikā nevis mazinās, bet, tieši otrādi, ar gadiem tikai pieaug. Piemēram, ja ir alerģija pret pavasara ziedputekšņiem, tad, to neārstējot, pēc kāda laika var attīstīties arī alerģija pret vasaras ziedputekšņiem vai pievienoties cita alerģija, piemēram, pret kaķa spalvām.   

    Alergēnu specifiskā imūnterapija ir vienīgais ārstēšanas veids, kas iedarbojas uz alerģijas cēloni – organisma paaugstinātu jutību pret kādu vielu. Šī terapija iemāca organismam sadraudzēties ar alergēnu un pret to vairs tik spēcīgi nereaģēt. Ar tās palīdzību alerģiju var būtiski nomierināt un pat uz kādu laiku panākt remisiju jeb slimības atkāpšanos.

    Savā praksē redzu daudz labu piemēru, cik ļoti pacientiem uzlabojas dzīve pēc imūnterapijas. Ir cilvēki, kuri beidzot spēj priecāties par vasaru, jo iepriekš ziedputekšņu alerģijas dēļ no tās vienmēr baidījās un cerēja uz lietainu vasaru, kad ziedputekšņu gaisā ir mazāk. Viņi nevarēja izbaudīt skaisto laiku un aktivitātes dabā tā, kā to var cilvēki bez alerģijas. Daudziem šī terapija ir arī vienīgais veids, kā turpināt dzīvi kopā ar mājdzīvniekiem vai mazināt lielo diskomfortu ikdienā, kurš rodas no alerģijas pret mājas putekļu ērcītēm.

    Imūnterapija izpaužas kā atkārtota, ilgstoša alergēna ievadīšana pacientiem ar pierādītu alerģiju, taču izmantotie alergēni nav tādi paši kā dzīvē, – tie ir ķīmiski modificēti alergēnu olbaltumi ar augstu imunoloģisko spēju, taču ar zemu alerģiskumu. Terapijas laikā pacientam izveidojas imunoloģiskā panesamība jeb tolerance pret ievadīto alergēnu. Terapijas rezultāts lielā mērā ir atkarīgs no katra pacienta individuālajām imūnsistēmas spējām uzņemt terapijas sniegto apmācību. Var panākt tik labu efektu, ka vairs nebūs jālieto pretalerģijas medikamenti, kas būtībā ir cīņa ar alerģijas sekām, nevis cēloni. Turpmāk tiks ietaupīti arī līdzekļi, kas būtu jātērē par pretalerģijas zālēm.

    Šo terapiju izmanto, lai mazinātu alerģiju pret mājas putekļu ērcīti, pelējumu, pavasara vai vasaras ziedputekšņiem, plēvspārņu indi (bišu un lapseņu), kaķu un suņu spalvām. Uzlabojumi parādās jau pēc pusgada un saglabājas vēl vairākus gadus pēc terapijas pārtraukšanas. Diemžēl šo terapiju pagaidām vēl nevar izmantot pārtikas alerģijas ārstēšanā.

    Alergēnu specifisko imūnterapiju rekomendē pacientiem, kam ir alerģiskās iesnas, kuru ārstēšanai visu laiku jālieto medikamenti, kā arī pacientiem ar bronhiālo astmu. Imūnterapiju iesaka arī tad, ja nav iespējams panākt labu efektu ar pretalerģijas zālēm vai arī to lietošana rada nepatīkamas blakusparādības, piemēram, sausās acs sindromu vai citu gļotādu sausumu. Tā ir vienīgā metode, kā izārstēties un justies pasargātiem arī pacientiem, kam ir bijušas dzīvībai bīstamās anafilaktiskās reakcijas pret lapseņu vai bites indi. Viņiem vairs nevajadzēs arī visu laiku nēsāt līdzi glābjošo medikamentu – adrenalīnu autoinjektorā.

    Šo terapiju diemžēl nevar izmantot pacientiem ar smagu, grūti kontrolējamu astmu, pacientiem ar nopietnām imūnsistēmas problēmām, smagām kardiovaskulārajām vai onkoloģiskajām slimībām, kā arī hroniskām infekcijām, tajā skaitā, hronisku, atopisku ekzēmu, kas slikti padodas ārstēšanai. To neiesaka arī pacientiem, kuri lieto bēta adenoblokatorus sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, un sievietēm, kuras plāno grūtniecību vai jau ir gaidībās.

    Arī cilvēkiem, kas nebūs ieinteresēti aktīvi iesaistīties un sasniegt mērķi, šī terapija nederēs, jo ārstēšanas metode prasa regularitāti. Ar katru pacientu pārrunājam viņa iespējas un atrodam atbilstošāko terapijas veidu. Ja saprotam, ka cilvēks nevarēs tik bieži ierasties pie ārsta, izvēlamies veidu, ka pacients pats mājās uzņems izrakstīto preparātu – zem mēles iepilinās pilienus vai nosūkās tabletīti. Var izmantot arī uz ādas līmējamus plāksterus. Vēl viens terapijas veids ir zemādas injekcijas. Medikamentu ievadīšanas shēmas ir dažādas, un labāko plānu izvēlamies kopā ar pacientu.

    Atkarībā no preparāta uzņemšanas veida atšķiras imūnterapijas izmaksas – tās var būt no 200 līdz 800 eiro gadā. Jāpiezīmē, ka ārstēšana nav ātra un terapija ilgst trīs līdz piecus gadus, taču iegūtais rezultāts saglabājas vēl ilgi pēc tam. Imūnterapija izmantojama arī bērniem jau no sešu gadu vecuma. Jo agrākā vecumā sāk ārstēšanu, jo augstāka ir terapijas efektivitāte.

    LOR klīnika:

    Brīvības gatve 410

    Vienības gatve 51

    www.lorklinika.lv

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē