• Imunitāte un zarnu mikroflora: vai viens bez otra nekā?

    Reklāmraksts
    19. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Rudenī pastiprināti meklējam veidus, kā sagatavot imunitāti nākošajam ziemas periodam. Ko nozīmē jēdziens zarnu mikroflora un kāpēc imunitāte tiek tik cieši ar to saistīta?

    Par zarnu mikrofloru sauc baktēriju un citu mikroorganismu kopumu, kas apdzīvo zarnu traktu. Zarnu mikroflora cilvēkam sāk veidoties jau dzimšanas brīdī, nonākot saskarsmē ar dzemdību ceļiem, un turpina nobriest un mainīties visu dzīvi. Ir noskaidrots, ka 70 – 80% no organisma imūnajām šūnām atrodas kuņģa-zarnu traktā.

    Zarnu mikrofloru bieži mēdz dēvēt par “papildus orgānu”, jo tā veic dažādas funkcijas, kuras nepieciešamas mūsu izdzīvošanai. Zarnu mikroflora ražo vitamīnus, veicina gremošanu, aizsargā no kaitīgajiem mikroorganismiem un ir viens no cilvēka imunitātes regulētājiem. Tādēļ, ja vēlamies sevi uzturēt veselu, ir vērts laicīgi parūpēties arī par savu vēdera labsajūtu.

    Kā veicināt zarnu mikrofloru?

    Zarnu mikroflorai un gremošanas traktam ļoti vērtīgas ir šķiedrvielas. Piemēram, ikdienā lietojot sabalansētu uzturu, kurā iekļauti augļi, dārzeņi un graudaugi, nodrošinām sevi ar uzturu, kas veicina mikrofloras pareizu sastāvu un darbību.

    Imunitātes stiprināšana saistāma ne tikai ar dažādu šķiedrvielu papildus uzņemšanu, bet arī labvēlīgas zarnu mikrofloras uzturēšanu. Papildus atbalsts vēdera veselībai un imunitātei ir probiotikas. Tās ir labās zarnu baktērijas, kas uzņemtas papildus veicinās pareizu zarnu mikrofloras sastāvu.

    No probiotiķiem ar zinātniski pierādītu imunitātes atbalsta funkciju izceļas pienskābās baktērijas LGG® (Lactobacillus rhamnosus). LGG® probiotikas ir pasaulē ar pierādījumiem visbagātākās, tādēļ veselības speciālisti tās atzinuši par drošām visās vecuma grupās.

    Pie zarnu mikrofloras un imūnreakcijas uzlabojošām probiotikām pieder arī bifidobaktērijas. To vidū izceļas BB-12® (Bifidobacterium). Abu labo baktēriju kombinācija ir ne tikai efektīva veselīgas zarnu mikrofloras uzturēšanā, bet arī veicinās kopējo labsajūtu un imūnās spējas.

    Aptiekās pieejami dažādu ražotāju probiotiku kompleksi, taču svarīgi pievērst uzmanību sastāvā esošajiem baktēriju celmiem un to efektivitātes rādītājiem. Ar pierādītajiem baktēriju celmiem LGG® un BB-12® aptiekās pieejams LIVEO pienskābo un bifidobaktēriju komplekss. LIVEO ir pielāgots trīs formās – pilienos, kapsulās un pulverveidā, un ir piemērots jaundzimušajiem, bērniem un pieaugušajiem zarnu mikrofloras uzlabošanai.

    Avoti:

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg

    Davidson LE, et al. Eur J Clin Nutr. 2011

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē