• Esmu laimīga, ka manas krūtis vairs nav tik lielas

    Reklāmraksts
    18. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Lai gan sabiedrībā joprojām valda uzskats, ka kuplas krūtis sievieti padara īpaši pievilcīgu, ne vienmēr tā ir. Pārāk lielas krūtis var radīt ne tikai fizisku, bet arī psiholoģisku diskomfortu. To ir piedzīvojusi arī jaunā māmiņa Marta, kura jau kopš pusaudžu gadiem bija izjutusi lielo krūšu slogu, atzīstot, ka pēc krūšu samazināšanas operācijas viņai sākusies jauna dzīve.

    Bērns ar pieaugušas sievietes aprisēm

    Jau pamatskolas laikā, kad mācījos sestajā, septītajā klasē, man bija ļoti lielas krūtis. Fiziski tas bija apgrūtinoši, faktiski vēl biju bērns, bet jau ar pieaugušas sievietes aprisēm. Bieži vien saņēmu arī nejaukus komentārus un piezīmes no citiem bērniem, tāpēc arī emocionāli nebija viegli. Jāatzīst, ka ar šo traumējošo pieredzi man ir jāstrādā joprojām. 

    Sešpadsmit, septiņpadsmit gadu vecumā jau sākās nopietnas problēmas ar muguru – sāpes, mugurkaula un stājas deformācija –, jo pleci krūšu apjoma un smaguma dēļ bija sakumpuši uz priekšu. Kad sāku strādāt un ilgs laiks bija jāpavada, stāvot kājās, ļoti sāka vilkt plecu zonu, sprandu, sāpēja starp lāpstiņām.

    Lielās krūtis bija apgrūtinājums, nekāda prieka no tā nebija, turklāt visu dzīvi savas lielās krūtis esmu slēpusi, nevis ar tām lepojusies. Pirms operācijas man bija 75G izmērs, pati esmu diezgan maza auguma un smalku miesasbūvi. Kad gaidīju bērniņu un zīdīju mazo, manas krūtis palielinājās līdz H un pat I izmēram. Tad tiešām bija ļoti grūti. 

    Sapnis piepildās

    Par krūšu samazināšanas operāciju interesējos jau ap divdesmit gadu vecumu, kad man bija G izmēra krūtis un lielas muguras sāpes, bet viss apstājās pie jautājuma par finansiālo pusi. Krūšu samazināšanas operācija maksā daudz vairāk nekā krūšu implantu ievietošana, un šis finansiālais faktors man bija sāpīgs jautājums. 

    Es, protams, no tā visa neko neatceros, jo biju pilnā narkozē un gulēju saldā miegā, kamēr ārsti veica savus brīnumu darbus.

    Taču pirms diviem gadiem 2021. gada rudenī sociālajos tīklos ieraudzīju ziņu, ka Latvijas Mikroķirurģijas centrs izsludina akciju Sen kārotā plastiskā operācija, kuras laikā ir iespēja veikt bezmaksas plastisko operāciju. Bija jāaizsūta savs stāsts, fotogrāfijas – saņēmos šim emocionālajam solim un pieteicos. Man ļoti paveicās, jo no daudzajām sievietēm, kas bija pieteikušās, izvēlējās mani.

    Operāciju man veica 2022. gada jūlijā. Tā esot bijusi diezgan sarežģīta un ilga apmēram četras stundas. Es, protams, no tā visa neko neatceros, jo biju pilnā narkozē un gulēju saldā miegā, kamēr ārsti veica savus brīnumu darbus. Tā kā krūtis bija ļoti lielas un smagas, skrupulozi tika koriģēta krūšu forma, noņemot nost liekos audus. 

    Ieskaitot sagatavošanos operācijai un pēcoperācijas laiku, klīnikā pavadīju diennakti. Nākamajā rītā pēc operācijas varēju doties mājās, kur patstāvīgi veicu rētu apkopi, mainīju pārsējus, vēlāk uz krūtīm klāju speciālu rētu mīkstinošu silikona ziedi, ko ieteica ārsts.

    Trīs mēnešus man bija jāvalkā īpašs kompresijas krūšturis, kuru nodrošināja Latvijas Mikroķirurģijas centrs.

    Šo krūšturi valkāju arī pēc šuvju izņemšanas, lai labāk tiktu saturēta krūšu forma un rētaudi sadzītu pareizi. Man pašai tā bija daudz ērtāk un drošāk. Viss labi dzija, un ļoti ātri varēja redzēt, ka rezultāts tiešām ir labs. 

    Vēlos iedrošināt citas sievietes

    Rētas pēc šādas apjomīgas operācijas, protams, ir redzamas – man tika veikts tā sauktais enkura veida griezums –, taču tās mani netraucē, jo ikdienā zem apakšveļas nav pamanāmas, un fiziskais ieguvums, kas ir pēc krūšu samazināšanas, nav salīdzināms ar šīm rētiņām. 

    Sievietēm, kam ir ļoti lielas krūtis, tās apgrūtina ikdienas dzīvi ne vien fiziski, bet bieži arī psiholoģiski un emocionāli.

    Šobrīd man ir 75E krūšu izmērs, un, lai gan krūtis joprojām ir apjomīgas, es tiešām jūtu lielu atšķirību – mana dzīves kvalitāte ir ļoti uzlabojusies. Esmu ārkārtīgi apmierināta ar rezultātu. 

    Visām sievietēm, kam ir šāda problēma, no sirds varu ieteikt – ja vien finansiālā situācija ļauj, speriet šo soli un veiciet krūšu redukcijas operāciju, lai ik dienu vairs nav jāmokās ar fizisku diskomfortu. Nav vērts gadiem ciest un gaidīt, labāk darīt tad, kad problēma ir konstatēta, turklāt ieteicams veikt operāciju jaunākā vecumā, jo tad arī dzīšanas process būs ātrāks un veiksmīgāks. 

    EKSPERTU VIEDOKLIS

    Svarīgi uzlabot sievietes dzīves kvalitāti

    Dr. Nonna Tomiševa, sertificēta plastikas ķirurģe, mikroķirurģe Latvijas Mikroķirurģijas centrā:

    «Ja sievietei ir pārāk lielas krūtis, tā nav tikai estētiska problēma. Papildu smagums rada arī stājas un mugurkaula deformāciju, izraisa sāpes sprandā un plecos, kā arī zem krūtīm veidojas izsutumi, var būt dažādas ādas slimības, kam nereti pievienojas arī bakteriāla infekcija, un tā jau ir medicīniska indikācija. Turklāt, ja ir lielas krūtis, ir arī augstāks onkoloģisko slimību risks. Pirms operācijas obligāti tiek pārbaudīti krūšu dziedzeru audi, veicot ultrasonogrāfiju un mamogrāfiju. Lielās krūtīs sievietei pašai ir grūtāk sataustīt veidojumus, tāpēc izmaiņas var atklāt, tikai veicot īpašus izmeklējumus, bet, būsim godīgi, sievietes ne vienmēr ir tik apzinīgas, lai regulāri izmeklētu savas krūtis pie speciālista.

    Krūšu redukcijas operācija ir sarežģītāka par krūšu palielināšanu ar implantiem. Operācijas laikā tiek izņemti liekie dziedzeraudi, taukaudi un āda, pārvietota krūts areola uz jaunu pozīciju, izveidota jauna krūts forma, kas harmoniski modelējas ar sievietes ķermeni. Ļoti svarīgi, lai taukaudu daudzums nav izteikti palielināts, – tas var gan ietekmēt krūts veidošanu, gan apgrūtināt dzīšanas procesu. Ja lielas krūtis ir nevis endokrīno traucējumu dēļ, bet tāpēc, ka sievietei ir palielināts svars (ĶMI vairāk nekā 40), pirms operācijas svaru vajag samazināt. Operāciju nevar veikt, ja ir asins recēšanas slimības, nekompensēts cukura diabēts, nekontrolētas hroniskas kaites un ādas slimības krūšu zonā (tās pirms operācijas noteikti vajag izārstēt).

    Jau nākamajā dienā pēc operācijas sieviete var doties mājās. Trīs vai četras dienas pēc operācijas jāieplāno kontrolvizīte, kam sekos vēl viena kontrolvizīte, bet 12. dienā pēc operācijas – šuvju izņemšana. Līdz šuvju izņemšanai jāveic regulāra pārsiešana, jākopj brūces un krūšu āda ar silikona gelu un plāksteriem. Mēnesi pēc operācijas nedrīkst karsēties saulē, solārijā vai saunā, nav ieteicams peldēties. Vismaz mēnesi jālieto pēcoperācijas kompresijas krūšturis. Iesakām dakterim atrādīties pēc mēneša, trim mēnešiem, pēc pusgada un gada.

    Jāņem vērā, ka krūšu forma izveidosies apmēram pusgada, gada laikā pēc operācijas. Sievietei ir svarīgi rūpēties par krūšu ādas mitrināšanu, ir jānēsā atbilstoša izmēra krūšturis, kas krūtis nenospiež (bez stīpiņām, bet ar gumiju apakšā), un nedrīkst aizmirst, ka arī pēc krūšu samazināšanas operācijas regulāri ir jāpārbauda krūtis ultrasonogrāfiski, bet reizi divos gados jāveic mamogrāfija.»

    Dr. Māris Krūmiņš, sertificēts plastikas ķirurgs Latvijas Mikroķirurģijas centrā:

    «Krūšu redukcija ir dzīves kvalitāti mainoša operācija šī vārda vistiešākajā nozīmē. Sievietēm, kam ir ļoti lielas krūtis, tās apgrūtina ikdienas dzīvi ne vien fiziski, bet bieži arī psiholoģiski un emocionāli. Jāņem arī vērā, ka nereti traucē stigma, ko uzliek šāds vizuālais veidols, jo sabiedrībā šādas sievietes tiek hiperseksualizētas un ne visas vēlas asociēt savu personību un būtību tikai ar kuplām formām vien.

    Biežākā vēlme pacientēm, kas izlemj par labu šādai operāciju, – samazināt krūtis pēc iespējas kardinālāk. Pacientes man bieži ir teikušas: «Dakter, es vēlētos pēc iespējas mazākas krūtis!» Taču mums kopīgi ir jāatrod zelta vidusceļš, jo ir arī zināmi fiziski un tehniski ierobežojumi, nedrīkst pārspīlēt, jo mums ir jāsaglabā krūšu audi, lai tie būtu labi apasiņoti, lai krūšu zirnīši un areolas saglabātu savu jutīgumu, būtiski arī, kā krūšu izmērs atbilst sievietes ķermeņa proporcijām. Jo apjomīgāka ir operācija (tā var ilgt līdz pat četrām stundām), jo var būt lielāki dzīšanas riski, ilgāka atkopšanās pēc operācijas.

    Patiesībā tas ir komandas darbs, jo mums ir jāatrod kopēja valoda. Man kā ārstam ir jāspēj pacientei saprotami izskaidrot iespējas un risinājumus, lai kopīgi sasniegtu vislabāko rezultātu. Nav tā, ka viss beidzas līdz ar operācijas veikšanu, jo arī pēc operācijas sievietei ir jādodas pie ārsta, pašai rūpīgi jāseko līdzi rētu kopšanai un jāievēro ārsta norādījumi. Tikai tā varēs sasniegt iespējami labāko rezultātu.»

    Dr. med. Kalvis Pastars, Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs, sertificēts plastikas ķirurgs, mikroķirurgs, rokas ķirurgs:

    «Daudziem mūsu pacientiem plastiskā operācija nav tikai skaista izskata radīšana, bet arī problēmas risinājums, kas satrauc ilgu laiku, reizēm arī visu mūžu. Joprojām pastāv daudzi stereotipi, kas biedē cilvēkus, tādēļ viņi turpina ciest, nevis vēršas pie mums pēc palīdzības. Mūsu uzdevums ir palīdzēt pacientiem, uzlabot viņu dzīves kvalitāti, tā arī notika šajā gadījumā. Bezmaksas operācija ir mūsu ikgadējā tradīcija, kas ļauj pacientiem izstāstīt savu stāstu un kļūt laimīgākiem. Ļoti svarīgi justies labi savā ķermenī, labi izskatīties un būt pašpārliecinātam par savām spējām, dzīvē īstenot savus sapņus un mērķus. Man ir prieks, ka Latvijas Mikroķirurģijas centram ir iespēja cilvēkiem šādā veidā palīdzēt.»

    Lielākie ieguvumi pēc krūšu samazināšanas operācijas

    • Samazinājās muguras sāpes. «Jau mēnesi pēc operācijas jutu, ka vairs nav saspringuma sprandā, plecus vairs tik ļoti nevelk uz priekšu un mugura vairs nesāp,» atzīst Marta.
    • Iespēja iegādāties sava auguma aprisēm piemērotus apģērbus, veļu, peldkostīmus. «Agrāk tā bija liela problēma, jo manos pusaudžu gados skaistu apakšveļu tik lielam krūšu izmēram nebija iespējams iegādāties.»
    • Pašapziņas kāpums. «Tagad jūtos daudz labāk un ērtāk savā ķermenī, man vairs nav jāslēpjas, un varu uz pasākumu uzvilkt arī skaistu kleitu ar dekoltē.»
    • Fiziskās aktivitātes. «Man ir daudz vieglāk un patīkamāk dejot un nodarboties ar sportu, jo iepriekš, lai kaut kā savāktu krūtis, bija jāvelk divi sporta krūšturi viens virs otra un tāpat sportošana sagādāja diskomfortu. Tagad fiziski esmu daudz aktīvāka.»

    Vairāk par pakalpojumu: mikrokirurgija.lv

    Sadarbībā ar 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē