• Baktericīdās lampas cīņā pret vīrusiem un baktērijām?

    Reklāmraksts
    19. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Fusion Medical Animation, Unsplash.com
    Vīruss – ļoti maza bioloģiska sistēma, patogēns – kas spēj vairoties un dzīvot tikai un vienīgi saimniekorganismā, bet nekad – pats par sevi. Tas ir šūnu parazīts, kas spēj izdzīvot dzīvos organismos – augos, dzīvniekos, arī cilvēkos. Vīrusi izraisa visdažādākās slimības, piemēram, gripu, saaukstēšanos, Covid-19 un daudzas citas, arī tādas, kuras mūsu imūnsistēma pieveic, pirms vispār esam tās pamanījuši.

    Zinātnieku vidū nav vienprātības par to, vai vīruss pats ir dzīvs organisms vai nē. Kā gan savādāk, ja virusoloģija – vīrusu pētīšanas zinātne – pati ir tikai 130 gadus jauna. Taču viens gan ir skaidrs – labākais veids, kā izvairīties no vīrusiem ir neļaut tiem iekļūt organismā, nevis cīnīties ar tiem tad, kad tie jau sākuši vairoties. Šajā publikācijā tiks apskatīts, kas ir ultravioletais starojums un vai tas tiešām ir visefektīvākais veids aizsardzībā pret vīrusiem izmantojot baktericīdās lampas.

    Vīruss ir mazs un riebīgs!

    Vīruss var būt pat tūkstoš reizes mazāks par baktēriju. Tas nav redzams ar optiskajiem mikroskopiem, tieši tāpēc to ir tik grūti aizturēt ar filtriem vai šķēršļiem. Vīrusa attēlus iegūst ar elektronmikroskopiem un to izmērs var būt pat tikai 20 nanometru (viens nanometrs ir viena miljonā daļa no milimetra). Vīrusi var būt divu veidu:

    • DNS vīrusi – to sastāvā d – vīrusi, kas izraisa seksuāli transmisīvās slimības un B hepatītu;
    • RNS vīrusi – to sastāvā ribonukleīnskābes – vīrusi, kas izraisa gripu, masalas, cūciņas un koronavīrusus, arī HIV.

    Vīruss ir ne tikai mazs, bet arī viltīgs. Lai iekļūtu saimniekorganismā un apietu šūnu aizsargslāni, tas spēj maskēties, bet, iekļuvis šūnā tas spēj pats sevi pavairot līdz brīdim, kamēr ir blakus šūnas, uz kurām izplesties.

    Kā vīruss nonāk organismā?

    Kā jau minēts iepriekš, vīrusi nav piemēroti patstāvīgai dzīvei ārpus saimniekorganisma – tiem nepieciešamas šūnas, kurās vairoties. Kā tad tas var pārvietoties no viena organisma uz citu? Ļoti vienkārši: vīrusu niecīgais izmērs ļauj tiem pārceļot no cilvēkiem uz virsmām un otrādi:

    • pieskaroties, sarokojoties, apskaujoties ar inficētu cilvēku;
    • pieskaroties priekšmetiem, uz kuriem ir vīrusu izraisošas vielas – piemēram, traukiem, rokturiem, ūdens krāniem u.c.;
    • atrodoties klepošanas vai šķaudīšanas aerosolpilienu zonā, ja tie satur vīrusa izraisītāju;
    • un citos veidos.

    Vīrusus nevar ārstēt ar antibiotikām, tāpēc, kā jau iepriekš minēts, drošākais veids ir neļaut tam iekļūt organismā, nevis cīnīties ar to pēc tam.

    Tai’s Captures, Unsplash.com

    Ko ultravioletais starojums nodara vīrusiem un baktērijām?

    Lai izvairītos no vīrusiem, ir svarīgi ievērot elementārākos higiēnas un piesardzības principus – ievērot distanci, bieži un kārtīgi mazgāt rokas, izvairīties no kontakta ar cilvēkiem, kam ir vīrusu saslimšanas pazīmes u.c. Šajā laikā, kad atsākušās mācības, darbs un kultūras pasākumi klātienē, nepieciešama efektīva papildu drošība. To var nodrošināt ultravioletā starojuma lampas, kas, atkarībā no izmantotās ierīces veida, dezinficē telpā gaisu vai virsmas. Pirms šādas ierīces ieviešanas nepieciešams saprast, ka ultravioletais starojums mēdz būt dažāds:

    • UV-A: 320 nm līdz 400 nm garumā;
    • UV-B: 290 līdz 320 nm garumā;
    • UV-C: 200 līdz 280 nm garumā.

    Ultravioletā saules gaisma jeb UV starojums – ir mums apkārt pastāvīgi, tikai to nemanām. Šo starojumu mēra viļņa garumā, attiecīgi – ultravioletā viļņa garums atspoguļo arī viļņa spēcīgumu un ietekmi – jo vilnis īsāks, jo spēcīgāks tas ir. UV-A – visgarākais – cilvēku ietekmē vismazāk. UV-B mazliet īsāks – tas ilgtermiņā var izraisīt krunciņu veidošanos vai saules apdegumu un citādi ietekmēt cilvēku. Tikai UV-C – īsākais, spēcīgākais vilnis spēj cīnīties ar vīrusiem, tāpēc tas tiek izmantots kvarca jeb baktericīdās lampās.

    UV-C gaisma rada elektromagnētisko enerģiju, kas var iznīcināt mikroorganismu spēju vairoties – padarot tos neaktīvus un neitralizējot. Protams, nedrīkst aizmirst, ka kvarca lampas lietošana, kas ir UV-C, drīkst notikt tikai un vienīgi:

    • izvēloties vajadzībai atbilstošu ierīci pie uzticama, profesionāla tirgotāja;
    • ievērojot lietošanas instrukciju;
    • ievērojot ierīces lietošanas termiņu;
    • regulāri veicot ierīces apkopi.

    Kategoriski aizliegts izmantot nezināmas izcelsmes kvarca lampas, kā arī tikpat nevēlami ir izmantot uv lampas, kas palikušas no padomju laikiem.

    Kvarcalampas.lv

    Kvarca lampa – kādu izvēlēties un kur var nopirkt?

    Aizsardzība pret vīrusiem tiek panākta izmantojot kvalitatīvas un efektīvas baktericīdās lampas. Tā kā ultravioleto starojumu kvarca lampas ir ļoti dažādas, pirms ierīces iegādes nepieciešams saprast izmantošanas mērķi. Situācijā, kad telpu iespējams dezinficēt cilvēku prombūtnes laikā, var izmantot tiešā starojuma ierīces. Savukārt, ja dezinfekcija notiek cilvēku klātbūtnē, jāizmanto slēgtā tipa ierīces jeb recirkulatori, kas savāc gaisu, dezinficē to un atgriež tīru atpakaļ telpā. Šādas ierīces priekšrocība ir tāda, ka UV-C stari skar gaisu lampas korpusā, nenonākot cilvēka redzes lokā. Kvarca lampa var būt stacionāra vai mobila, izmantojama vairākās telpās mājoklī, uzņēmumā vai sabiedriskā vietā.

    SIA “AIRMED” piedāvājumu klāstā ir dažādām situācijām piemērotas lampas – to visu var atlasīt izmantojot filtru: pēc lietošanas jomas vai pēc apstrādes veida. Ienāciet Kvarcalampas.lv un izvēlieties sev piemērotāko ierīci!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē