• Ar elektrību neriskē! TOP 5 elektrodrošības noteikumi, ko vecākiem pārrunāt ar bērniem

    Reklāmraksts
    29. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Klāt rudens, jaunais darba cēliens un mācību gads, kas COVID-19 dēļ arī šogad vismaz daļēji norisināsies attālināti. Tas nozīmē intensīvāku darbu ar tehnoloģijām un elektroierīcēm, ar kuru palīdzību skolotāji “ienāks” katra skolēna dzīvesvietā. Ne interneta, ne datora, ne televizora darbība nav iespējama bez elektrības, kas, neapdomīgi lietota, var izraisīt ugunsgrēku vai radīt elektrotraumas, diemžēl arī letālas.

    Elektrotraumu statistika ir satraucoša: šogad lietotāju elektroietaisēs reģistrētas jau vairāk nekā 50 elektrotraumas, un 30 % gadījumu cietušie ir bērni. Lai atvases pasargātu no iespējamās nelaimes, AS “Sadales tīkls” aicina vecākus ar viņiem pārrunāt šos elektrodrošības pamatnoteikumus, kas ievērojami kā iekštelpās, tā ārā.

    #1 Neizmantot bojātu elektroinfrastruktūru

    “Vaļīgas” rozetes, kas stingri neturas sienā, izmantošana ir viena no biežākajām kļūdām, ko cilvēki mēdz vieglprātīgi pieļaut cerībā, ka nekas slikts jau nenotiks. Elektrību izaicināt nedrīkst – ja redzams, ka kontaktligzda nav izmantošanai droša, to izmantot nedrīkst! Pretējā gadījumā cilvēks var sevi pakļaut nopietnas vai pat letālas elektrotraumas riskam, kā arī riskēt ar ugunsgrēka izcelšanos.

    #2 Pārliecināties par elektroierīču darba kārtību

    Ja ir aizdomas, ka kāda elektroierīce – vai tas būtu dators, televizors, rūteris vai pagarinātājs – ir bojāta vai savu laiku nokalpojusi, to nekādā gadījumā nedrīkst pieslēgt pie strāvas. Arī bojāts elektrības vads ir nepārprotams signāls, ka konkrēto ierīci lietot nedrīkst. Diemžēl arī šogad ir reģistrētas elektrotraumas, ko iedzīvotāji guvuši, lietojot bojātus pagarinātājus vai pieskaroties bojātām elektroierīcēm, piemēram, stāvlampai vai elektriskajam sildītājam. Elektroierīces vienmēr jāizmanto uzmanīgi, atbilstoši lietošanas instrukcijai, kā arī, dodoties ārpus mājokļa, tās jāatvieno no elektriskās strāvas!

    #3 Uzmanīties, lietojot elektroierīces ūdens vai citu šķidrumu tuvumā

    Svarīgi neaizmirst, ka ar elektroierīču lietošanu ūdens tuvumā ir jābūt īpaši piesardzīgiem. Ūdens ļoti labi vada elektrību, un jebkurš strāvas trieciens var būt nāvējošs. Šķiet neticami, taču gan pasaulē, gan Latvijā ir reģistrēti gadījumi, kad bojā ir gājis cilvēks, kurš vannā lietojis  telefonu, datoru vai planšeti.

    #4 Būt īpaši uzmanīgam elektrotīkla tuvumā

    Par elektrodrošības noteikumiem jāatceras arī ārpus telpām, – nekādā gadījumā nedrīkst kāpt aiz elektroapgādes infrastruktūras drošības nožogojumiem un vai mēģināt iekļūt apakšstaciju teritorijās! Jāievēro piesardzība ne tikai gaisvadu elektrolīniju tuvumā, bet arī pie transformatoru apakšstacijām un elektroapgādes sadalnēm. Lai gan uz visām šīm elektroietaisēm ir izvietotas brīdinājuma zīmes par elektrības bīstamību – dzeltenas  trīsstūrveida zīmes ar melnu apmali un melnu zibens simbolu vidū – bērni un jaunieši mēdz būt vieglprātīgi, patvaļīgi mēģinot atvērt elektroapgādes sadalņu un transformatoru apakšstaciju durvis, lai iekļūtu tajās. Šādi pārgalvīgi lēmumi var nodarīt kaitējumu veselībai vai pat laupīt dzīvību!

    #5 Rīkoties pareizi, ja noticis ar elektrību saistīts nelaimes gadījums

    Svarīgi atcerēties, ka gadījumos, ja ir aizdegusies kāda no elektroierīcēm vai kāds ir guvis elektrotraumu, vispirms ir jāatslēdz mājokļa kopējais elektrības drošības slēdzis un tikai pēc tam var sekot pirmās palīdzības sniegšana vai īpašuma glābšanas pasākumi! Vecākiem ieteicams bērniem parādīt, kur mājoklī atrodas drošības slēdzis, kā tam piekļūt un kā to izslēgt, jo kritiskā brīdī tas var izglābt dzīvību un pasargāt mājokli no ugunsgrēka. Savukārt, ja cilvēks ir guvis elektrotraumu, saskaroties ar elektroapgādes infrastruktūru ārpus telpām, nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties un pieskarties cietušajam, bet nekavējoties jāzvana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) uz tālruni 112. Mēģinot glābt cietušo paša spēkiem, letālu elektrotraumu var gūt pats glābējs!

    Par ikvienu bīstamu situāciju elektrotīkla tuvumā jāinformē AS “Sadales tīkls”, zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai VUGD. Jaunieši aicināti izmantot arī iespējas pilnveidot zināšanas par elektrodrošību. Kā ik gadu, arī šī mācību gada laikā vairāki desmiti AS “Sadales tīkls” darbinieku – elektrodrošības vēstnešu – gan ar attālinātām, gan klātienes lekcijām dosies uz izglītības iestādēm visā Latvijā, kā arī iesaistīsies skolu programmā “Dzīvei gatavs”, lai jauniešiem stāstītu un atgādinātu par svarīgākajiem drošības noteikumiem. Ikdienā savas zināšanas par elektrodrošību bērni var pārbaudīt un papildināt arī mājas lapā https://arelektribuneriske.lv/! Tas palīdzēs būt modriem un nopelnīt arī labu atzīmi fizikā!

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē