• 7 patiesības par kredītu apvienošanu

    Reklāmraksts
    18. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Samazinot kredītu ikmēneša maksājumu, tev būs vairāk naudas – vairs nebūs tik ļoti jātaupa un jāknapinās. «Kredītu apvienošana ir ātrākais un efektīgākais veids, kā sabalansēt izdevumus laikā, kad par visu jāmaksā vairāk,» saka Jorens Grauds, “LATVIJAS KREDĪTŅĒMĒJU PALĪDZĪBAS PROGRAMMA” izpilddirektors.

    1. Kas ir kredītu apvienošana?

    Tā ir vairāku kredītu aizstāšana ar vienu izdevīgāku kredītu, iegūstot zemāku procentu likmi, mazāku ikmēneša maksājumu un īsāku atmaksas termiņu. Kredītu apvienošanu var salīdzināt ar automašīnas maiņu: iegādājoties ekonomiskāku mašīnu, varēsi braukt tikpat, cik pirms tam, bet ikmēneša izmaksas samazināsies. Maksāt mazāk un izvēlēties lētāku pakalpojumu ir jebkura patērētāja tiesības.

    2. Kad ir īstais brīdis kredītu apvienošanai?

    Vislabākais ir brīdis, kad kredītu ikmēneša maksājumus vēl vari laikus samaksāt un būtisku kavējumu nav. Šis faktors būtiski paaugstina kredītu apvienošanas apstiprināšanu un pazemina jauno procentu likmi.  Šobrīd, kad pasaulē ir tik sarežģīta situācija un cenas aug gan energoresursiem, gan plaša patēriņa precēm, ir īstais brīdis pārskatīt esošos kredītu līgumus, iedziļināties un nodot tos izvērtēšanai kompetentam uzņēmumam, kurš specializējas kredītu apvienošanas jomā. Samazinot procentu likmi, ir iespēja būtiski samazināt kredītu ikmēneša maksājumu, tātad – kredītu apvienošana ir ātrākais veids, kā kompensēt pieaugošos maksājumus par energoresursiem.

    3. Kā saprast, kurš kredītu apvienošanas piedāvājums ir izdevīgākais?

    Izvēloties kredīta piedāvājumu, noteicošās ir kredīta kopējās izmaksas. Tās ietver kredīta noformēšanas maksu, ikmēneša apkalpošanas maksu un procentu likmi. Aprēķināt ir ļoti vienkārši – ikmēneša maksājums jāsareizina ar kredīta termiņa mēnešiem. Izvēloties kredīta piedāvājumu, nefokusējies tikai uz procentu likmi! Aizdevēji bieži izmanto to kā galveno un vienīgo argumentu, lai aizņēmējs izvēlētos tieši viņu piedāvājumu. Procentu likme ir tikai viens no lielumiem, kas nosaka kredīta cenu. Pareizi ir aizdevēju piedāvājumus salīdzināt pēc to kopējām izmaksām. Atlīdzību par kredītu starpnieka pakalpojumu var iekļaut kredīta summā.

    4. Varbūt kredītu apvienošanas vietā izvēlēties kredīta pagarināšanas maksājumu?

    Nē, tas noteikti nebūs izdevīgi. Kredīta pagarināšanas maksājums sastāv tikai no procentu maksājuma bez kredīta pamatsummas dzēšanas – tu maksāsi, bet kredīts nesamazināsies. Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārskats par patērētāju (nebanku) kreditēšanas tirgus darbību liecina, ka 2021. gadā, 52% kredītņēmēju pagarina kredītu trīs un vairāk reizes.

    5.Vai ir vērts kredītlīniju?

    Arī tas nebūs tik izdevīgi kā kredītu apvienošana. Kredītlīnija ir noteiktas summas limita aizdevums, kuru iespējams izmantot brīdī, kad tas nepieciešams, savukārt atmaksas grafiks atkarīgs no izmantotās summas. Parasti kredītlīnijai iespējams tikai viens un ļoti garš atmaksas termiņš. Atmaksas perioda sākumā (parasti pirmajos divos gados) ikmēneša maksājums lielākoties sastāv no procentiem. Uzmanies! Ja aizdevējs piedāvā palielināt kredītlīnijas limitu, vienmēr tiek pārslēgts līgums un neizmaksātā aizdevuma summa atkārtoti tiek sadalīta uz sākotnējo atmaksas termiņu, kas nozīmē, ka atkal pirmajos atmaksas gados kredīta ikmēneša maksājums sastāvēs lielākoties no procentiem.

    6. Kas ir kredīta noformēšanas komisija?

    Tas ir vienreizējs maksājums aizdevējam, slēdzot jaunu kredīta līgumu – maksa par kredītspeciālista ieguldīto laiku, sniegto konsultāciju, līguma sagatavošanu un citiem administratīvajiem izdevumiem. Kredīta noformēšanas komisiju parasti pieskaita pie kredīta pamatsummas, apliek ar procentiem un sadala pa ikmēneša maksājumiem.

    7. Kam jāpievērš uzmanība, ja kredīta noformēšanas komisija ir ļoti zema vai tās vispār nav?

    Te jābūt ļoti uzmanīgiem. Ja šī komisija ir ļoti zema vai tās vispār nav, īpaša uzmanība jāpievērš gada procentu likmei un kredīta līguma ikmēneša apkalpošanas maksai, jo šie mainīgie lielumi var būt ļoti augsti.

    SIA “LATVIJAS KREDĪTŅĒMĒJU PALĪDZĪBAS PROGRAMMA” ir licencēts kredītu starpnieks (licences nr. KS-15). Kopš 2017. gada LKPP.LV ir Latvijā lielākais kredītu starpnieks kredītu apvienošanas jomā. Katru mēnesi ar LKPP.LV palīdzību vidēji 500 kredītņēmēji samazina savu esošo kredītu procentu likmi, ikmēneša maksājumu un atmaksas termiņu. No 2022. gada LKPP.LV palīdz arī saimnieciskās darbības veicējiem.

    Vairāk informācijas: WWW.LKPP.LV

    [email protected]

    +371 24882424, +371 64444446

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē