• Jaunā iekšlietu ministres padomniece Linda Curika – komiķe un feministe

    Politika
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    7. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: INSTAGRAM, FACEBOOK UN F64
    Par iekšlietu ministres padomnieci sabiedrisko attiecību jautājumos izraudzījušies sievieti ar divām identitātēm. Viena – stratēģiskās komunikācijas eksperte, otra – interneta vidē slavena komiķe Džemma Sudraba.

    Negaidīts piedāvājums

    Tik spilgtu un radošu personību, kāda ir Linda Curika, ministriju darbinieku vidū nav daudz. Līdz šim viņa bijusi pazīstama kā publiciste, blogere, pētniece, dzimumu līdztiesības eksperte, aktīva feminisma ideju paudēja un LGBT tiesību aizstāve. Kā viņa kļuvusi par jaunās ministres padomnieci?

    «Pirms kādiem 15 gadiem kopā ar Mariju Golubevu strādājām sabiedriskās politikas centrā Providus. Vēlāk Marija sāka nodarboties ar politiku, bet es uzsāku darbu NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā (StratCom). Kādu dienu atskanēja zvans, un Marija mani aicināja kļūt par viņas padomnieci stratēģiskās komunikācijas jautājumos,» PDz stāsta Linda.

    «Man bija vajadzīgs laiks pārdomām, jo šis tomēr ir liels lēmums.

    Tomēr StratCom biju nostrādājusi jau septiņus gadus, un biju gatava jaunam profesionālam izaicinājumam. Turklāt gribējās izdarīt kaut ko valsts labā. Tāpēc esmu priecīga, ka nonācu Marijas komandā.

    Viņa ir brīnišķīga ministre, īsta profesionāle, kas spēj paveikt lielas lietas. Es noteikti neietu pie kura katra,» uzsver Linda.

    Ar jokiem būs jāiepauzē

    Lindai ir arī otra personības šķautne – identitāte, kā viņa pati to sauc.  Interneta vidē viņa ir Džemma Sudraba. Uzvelkot iespaidīgu parūku, viņa pārtop par ietekmeli Džemmu, kas veido ne tikai slaveno podkāstu Starp mums, meitenēm, runājot, bet arī filmē smieklīgus video un taisa foto kolāžas Instagram platformā.

    Viņa pasmejas par dāmām, kas ir pārņemtas ar ārišķībām, joko par interneta zvaigznēm un uzspēlētu pozitīvismu, par influenceru dāvaniņām, dažādiem skaistumkopšanas rituāliem un priekšstatiem par sievišķību. 

    Viņa jau daudzus gadus darbojas arī sieviešu stendapā. Vai tagad, uzsākot darbu valsts pārvaldes iestādē, par Džemmas jokiem būs jāaizmirst?

    «Jā, tas man būs izaicinājums – kā to visu darīt. Iespējams, būs ar to jāiepauzē. Es gan vienmēr esmu centusies nošķirt darbu no sava brīvā laika, kuru man ir tiesības pavadīt tā, kā vēlos. Cits pēc darba vakaros skrien, lai relaksētos, cits dzer, es atpūšos šādi un pie reizes lieku pasmaidīt arī kādam citam,» uzskata Linda.

    Dzīvesbiedre atbalsta

    Tāpat kā iekšlietu ministre Marija Golubeva, arī Linda nekad nav slēpusi, ka viņai ir netradicionāla seksuāla orientācija. Nu jau vairākus gadus Curika dzīvo kopā ar savu mīļoto sievieti Martu un kopā audzina divas meitas.

    «Manuprāt, daudz sliktāk ir šo faktu slēpt un dzīvot bailēs, ka varētu kāds žurnālists kādā brīdī to atklāt, vai arī kāds varētu draudēt, ka to izdarīs. Tie riski, esot skapī, ir daudz lielāki,» skaidro viņa. Lai arī Lindai un Martai regulāri jāsaskaras ar dažādām neveiklām situācijām un birokrātiskiem šķēršļiem tikai tāpēc, ka Latvijā viņas oficiāli neskaitās ģimene, viņas savas attiecības oficiāli pagaidām nav reģistrējušas arī citur. Ārvalstīs sievietes to darīt nevēlējās, jo vēlas sagaidīt, kad Latvijā tiks pieņemts partnerattiecību vai dzīvesbiedru likums. Ar cerību, ka tas varētu notikt jau drīz. 

    Lindas lēmumu pieņemt šo nozīmīgo amatu Marta pieņēmusi ar sapratni.

    «Mēs esam ģimene, kas ļoti atbalsta viena otru. Nekas jau diži daudz manā dienas ritmā nemainīsies – vienmēr esmu diezgan daudz strādājusi. Turklāt šis ir darbs, kurš, būsim godīgi, nav mūžīgs. Tanī brīdī, kad tu ej strādāt uz ministra biroju, tas patiesībā ir lielākais jautājums, kuru visi uzdod – vai saproti, ka šis darbs ir uz neparedzami ilgu laiku? Pēc trim četriem mēnešiem, varbūt pēc gada tas jau beigsies,» teic Linda.

    «Taču esmu gatava pārmaiņām. Manuprāt, cilvēkiem nevajadzētu strādāt desmit, divdesmit gadu vienā darbavietā. Tas nav veselīgi nedz pašam, nedz organizācijai, kurā viņš strādā,» uzskata Linda.

    Iekšlietu ministrijā viņa pagaidām nav saskārusies ar jautājumiem vai piezīmēm attiecībā uz savu privāto dzīvi – seksuālo orientāciju vai komiķes darbību. «Protams, es dzīvoju tādā kā burbulī, līdz ar to man grūti spriest, kas notiek ārpusē. Taču, ja arī ir kāds cilvēks, kurš kaut ko negatīvu par mani domā, tad acīs neko nesaka un to neizrāda. Manuprāt, latviešu sabiedrība šajā ziņā kļūst arvien tolerantāka un pieņemošāka.»

    Kā ierauta ventilatorā

    Pirmās nedēļas jaunajā amatā Lindai nav bijušas vieglas. «Vai esat redzējuši, kas notiek ar gaļu, kad to iemet ventilatorā? Man ir sajūta, ka esmu ierauta braucošā mašīnā. Taču man ļoti patīk dinamisks darbs un adrenalīns, ko tas sniedz. Tāpēc jūtos savā vietā,» par sākumu jaunajā darbavietā teic Linda. Viņa apzinās – šī vasara paies Iekšlietu ministrijas ēkā, par atpūtu būs jāaizmirst.

    «Biju sasolījusi ģimenei visādas lietas, kuras diemžēl izpaliks. Taču bērni izturas ar sapratni. Viņi jau ir diezgan lieli un saprot, ka mammai dažreiz jāpieņem lēmumi, kas ir viņas pašas labā.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē