• Vai vērts pārbaudīt antivielas pret Covid-19?

    Sabiedrība
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    31. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Arī man, tāpat kā daudziem, kādā brīdī šķita – un ja nu es Covid-19 esmu jau pārslimojusi, tikai to nezinu? Izlēmu veikt eksperimentu un iet pārbaudīt – būs vai nebūs antivielas? Tikai vispirms bija jāsaprot, ar ko vispār atšķiras daudzie un dažādie Covid-19 antivielu testi. Konsultē Aigars Reinis, P. Stradiņa KUS Apvienotās laboratorijas atbildīgais ārsts, medicīnas zinātņu doktors, RSU docents.

    «Un jau nu tomēr?»

    Kopš pandēmijas sākuma esmu piedzīvojusi pāris dienu, kad pasāp kakls, kādu nedēļu ar iesnām un vēl šādas tādas slimošanas, taču nav bijis pietiekamu iemeslu veikt testu. Tomēr reizēm urda šaubas – kā es varu zināt, vai kāda no šīm reizēm nav bijis Covid-19? Turklāt tik daudzi pārslimo bez simptomiem! Taču Covid- 19 atstāj pēdas, jo pārslimošana veido antivielas.

    Sazvanīju vienu no lielajām laboratorijām, kur man atrada tuvāko analīžu veikšanas punktu. Sākumam izvēlējos vienkāršāko un lētāko pārbaudi, lai saprastu, vai vispār ir kādas Covid-19 pēdas, – tā parādītu, ja esmu vīrusu pārslimojusi vai pat joprojām esmu slima. Kopējās IgM un IgG antivielas pret SARS-Cov2 vīrusa Nukleocapsid proteīniem, analīzes cena 5 eiro, kopā ar apkalpošanas izmaksām – 6,80 eiro. To darīju par savu naudu, jo nebija nekāda pamatota iemesla lūgt ģimenes ārsta nosūtījumu.

    Ja tests būtu pozitīvs, būtu jēga veikt nākamo analīzi un noteikt, cik tad man ir tieši svarīgo IgG antivielu.

    Māsiņa manā vēnā iecirta tik veikli, ka nepaguvu pat nobīties, kad stobriņš jau bija pilns ar tumšām asinīm. Uzlīmēja vēnai plāksteri un izsniedza lapiņu ar paroli e-pasta atbildei. Tagad jāgaida patiesības mirklis!

    Atbilde tika solīta pēc divām dienām. Realitātē – labs pārsteigums un mazāk laika nervozēšanai, jo tajā pašā dienā trīs stundas vēlāk e-pastā jau bija iekritusi atbilde: «Antivielas pret SARS-Cov-2 vīrusu Anti – SARS-CpV-2-Nc: Negatīvs.» Te nu bija! Manā analīzē kvantitatīvais rezultāts ir 0,0555, bet, lai būtu pozitīvs, tam jābūt ne mazākam par 1,0 mērvienībām. Tātad antivielu pret Covid-19 man patiešām nav un, visticamāk, šīs infekcijas nekad nav bijis. Paliek tikai maza iespējamības procenta daļiņa, ka Covid-19 esmu izslimojusi tik sen, ka imunitāte jau izzudusi, – pašlaik pasaulē rēķina, ka tā saglabājas vidēji trīs mēnešus. Un to nu gan, vismaz ar pašreizējām iespējām, es uzzināt nevaru nekādi.

    Ar to mans eksperiments beidzās, taču, ja šī analīze izrādās pozitīva, ir iespējams veikt citus antivielu testus, kas var ienest lielāku skaidrību.

    Antivielu veidi

    Gan E. Gulbja laboratorija, gan Centrālā laboratorija pašlaik piedāvā vairākus atšķirīgus Covid-19 antivielu testus. Kam īsti katrs no tiem domāts?

    Jāsāk ar to, ka pret Covid-19 var veidoties trīs veidu antivielas – IgM, IgA un IgG. Kad iebrucējs Covid-19 nonāk mūsos, organisms visādos veidos mēģina no vīrusa tikt vaļā. Pirmās cīņas notiek uz labu laimi – veidojas iekaisums, svešos cenšas apēst fagocītu šūnas un mēģina iznīdēt dažādas citas aizsargbarjeras. Cīņas karstumā kāds no pretiniekiem tiek sagūstīts un nogādāts tuvējos limfmezglos, kur to sadala detaļās un prezentē imūnsistēmas šūnām, lai varētu veidot trāpīgākus ieročus tieši pret šo konkrēto naidnieku. Pēc tam viss kļūst nopietni.

    Pirmkārt, pretinieku izķer daudz trāpīgāk. Otrkārt, veidojas imūnā atmiņa – «pieraksti», kā arī nākamreiz vislabāk cīnīties ar šo pašu iebrucēju. Treškārt – B limfocīti sāk veidot antivielas, kas pieder pie tā saucamajiem imūnajiem globulīniem jeb Ig un domātas tieši vienam konkrētajam infekciozajam aģentam.

    Te nu sākas sarežģītākais:

    1. Pirmās, vēl diezgan maigās antivielas ir IgM. Tās arī parāda, ka cilvēkam tieši pašlaik ir šī infekcija, bet tās samazinās, kad cilvēks sāk izveseļoties, un pēc izveseļošanās pazūd. Taču tās nenozīmē, ka cilvēks būs pasargāts no šīs infekcijas turpmāk.
    2. Dažu dienu laikā pēc saslimšanas sākuši veidoties augstāka līmeņa imūnglobulīni – IgG un IgA. IgG ir gudrais glābējs, kas veido imunitāti pēc infekcijas un pat var pamest asinsvadus un doties iekšā audos, lai cīnītos tur. Tas veidojas daudz lielākos apjomos un saglabājas daudz ilgāk. Taču ir svarīgs nosacījums – infekcijas ierosinātājs nedrīkst būt mainīgs! Ja tas mainās un nākamajā reizē ierodas cita tā versija – kā tas notiek ar gripu – antiviela var aģentu nepazīt, un viss sākas no gala.

      Ribonukleīnskābes (RNS) vīrusiem, tostarp Covid-19, diemžēl piemīt mainības grēks. Kad vīrusa nukleīnskābe pārņem šūnu savā kontrolē, tā pārvēršas par fabriku, kas turpmāk tikai ražo jaunos vīrusus, kamēr iet bojā, jo izsīkst pati vai vīrusa jaunās paaudzes to pārplēš. Šajā mežonīgi ātrajā ražošanas procesā, nemitīgi pārrakstot RNS, var notikt daudz kļūdu, un tā rodas mutācijas un parādās jaunie tipi. Arī tāpēc svarīga vakcinācija – tā sabiedrībā samazinās potenciālo vīrusa un arī mutantu fabriku skaits.
    3. Gandrīz vienlaikus ar IgG parādās otra gudrā antiviela IgA, kuras uzdevums ir pasargāt gļotādas elpceļos, gremošanas sistēmā un citur. Ja tā analīzēs uzrādās, skaidrs, ka bijusi saskare ar vīrusu. Ja šo antivielu ir daudz, tad gļotādas ir labi pasargātas.

    Ar ko atšķiras analīzes, un kad kuru no tām veikt?

    • Kopējās (IgM un IgG) antivielas pret SARS-Cov2 vīrusa Nukleocapsid proteīniem. Cena – 5 eiro plus pakalpojuma izmaksas.

    Vērts veikt, lai apstiprinātu saslimšanu, ja kovida testa atbilde bijusi negatīva vai neskaidra, taču simptomi liek domāt, ka infekcija tomēr bijusi. Tomēr, nosakot kopējās antivielas, netiek nodalītas konkrētās Ig klases, tāpēc neparāda, vai infekcija jau ir vai vēl nav līdz galam izslimota. Tehniski visvienkāršākais tests, tādēļ tam var būt arī viltus rezultāti, un jābūt uzmanīgiem – ja tas negatīvs, taču bijušas infekcijas pazīmes, vērts veikt kādu citu antivielu testu. Neparāda vakcīnas veidotās antivielas!

    • Anti-SARS-Cov-2 IgG Spike – nosaka specifiskās IgG klases antivielas pret SARS-CoV-2 vīrusa S1 RBD proteīniem. Līdzīga analīze citā laboratorijā: IgG klases antivielas pret SARS-Cov-2 kvantitatīvi. Testsistēmas sastāvā ir S proteīns. Cena – 8 vai 12 eiro.

    Parāda, vai izveidojusies imunitāte pēc vakcīnas vai pārslimošanas (vērts veikt pāris nedēļu pēc otrās devas vai pārslimošanas). Ļoti svarīgs rādītājs! Tieši antivielas pret S jeb Spike proteīnu ir ļoti būtiskas. Ar S proteīnu vīruss piesaistās mērķa šūnai, bet, ja mēs pret to izveidojam antivielas, tad vīrusu apturam – tas nespēj iekļūt šūnā un paliek ārpusē, apklāts ar antivielām. Tādas antivielas var gan veidoties pēc pārslimošanas, gan parādīt, ka nostrādājusi vakcīna, jo vakcīnu uzdevums ir veidot tieši šo S antivielu.

    • Anti-SARS-Cov-2 S – nosaka kopējās antivielas (IgM un IgG) pret SARS-CoV-2 vīrusa S-RBD antigēniem. Cena – 12 eiro.

    Parāda vakcīnas efektivitāti vai imunitāti pēc pārslimošanas, tomēr, ja šīs antivielas parādās, visticamāk, pēc tam vajadzētu noteikt katru no tām atsevišķi.

    • Anti-SARS-CoV-2 IgA – nosaka specifiskās IgA klases antivielas. Cena – 19,85 eiro.

    Parāda, ja bijusi saskare ar vīrusu, un nosaka IgA antivielas, kas slimojot veidojas gļotādu aizsardzībai.

    • Anti-SARS-CoV-2 IgG – nosaka tikai IgG antivielas. Cena – 19,85 eiro.

    Parāda, vai izveidojusies ilgstoša imunitāte pēc infekcijas. Ja šo antivielu pietiekami daudz, tad kādu laiku vari būt pasargāta. Vērts pajautāt, vai tiek noteiktas antivielas pret S proteīnu – ja to nenosaka, analīzēs neparādās vakcinācijas imunitāte. Vērts pārbaudīt, ja zināms vai pēc simptomiem ir aizdomas, ka beidzamo mēnešu laikā pārslimots Covid-19.

    5 jautājumi par antivielām

    1. Kas ar Covid-19 antivielām notiek vakcinēšanas starplaikā starp pirmo un otro devu?
      Šajā laikā notiek ļoti intensīvi procesi pašā imunitātē – šūnas apmainās ar informāciju par galveno vīrusa ieroci un gatavojas antivielu produkcijai. Otrā deva nāk kā spēriens, kas iedarbina antivielu armiju.

      Ja kāds šajā starplaikā inficējas, tas var nostrādāt kā vakcīnas otrās devas grūdiens antivielu iedarbināšanai. Taču, piemēram, Johnson&Johnson sola, ka piedāvās vakcīnas, kurām būs vajadzīga tikai viena deva.
    2. Ir situācijas, kad kovida tests bijis negatīvs, bet antivielas pēc tam parādās. Kā tā?
      To var ietekmēt daudzi faktori. Piemēram, vīrusa koncentrācija varēja būt ļoti mazinājusies tieši tajā vietā, kur ņēma analīzes. Varbūt transportēšanas laikā kaut kas nogāja greizi un paraugs laboratorijā nonāca nekvalitatīvs, varbūt kāda tehnoloģiska kļūda?
    3. Vai taisnība, ka var parādīties arī mānīgi pozitīvs rezultāts, lai gan patiesībā tas nav Covid-19, bet cits vīruss?
      Reti, bet tā var notikt. Tā ir tā saucamā krusteniskā reakcija, jo SARS ir tikai viens vīruss no milzīgas līdzīgu koronavīrusu dzimtas, kas katru gadu izraisa dažādas slimības ar saaukstēšanās simptomiem. Lielāks risks ar vienkāršākajiem un lētākajiem testiem.
    4. Vai jēga pārbaudīt Covid-19 antivielas, ja šķiet, ka šis vīruss pārslimots jau pirms gada?
      Jēga ir, bet nevajag brīnīties, ja rezultāts būs negatīvs, jo mēs jau nezinām, cik noturīgas ir antivielas pēc pārslimota Covid-19. Savukārt, ja skaidrs, ka cilvēks tiešām to pārslimojis, tad šī analīze ir labs zinātnisks parametrs, lai saprastu, kas šajā laikā noticis ar antivielām.
    5. Pēc tā, kas zināms pašlaik, – cik vidēji ilgi pēc pārslimošanas saglabājas antivielas pret Covid-19?
      Pašreizējie dati rāda – no tikai 23 dienām līdz sešiem mēnešiem. Vidēji – 3 mēnešus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē