• Vai tiešām tās lētās brilles par pāris eiro ir labas?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    21. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Droši vien esi pamanījis, ka pat pārtikas lielveikalos ir stendiņš ar tādām nelielām brillēm, nē, ne saulesbrillēm, bet tām, kuras cilvēki pērk, lai burtiņus uz produktu iepakojumiem un grāmatās salasītu! Un droši vien esi arī aizdomājies, vai tiešām tās ir acīm nekaitīgas. Stāsta oftalmoloģe, optometriste Anda Balgalve.

    Lasītājas vēstule: Man šogad palika 45 gadi. Pirms gada biju pie acu ārsta, jo sapratu, ka ar manu redzi vairs nav labi – nevarēju vakaros gultā palasīt grāmatu, burti izplūda. Daktere man konstatēja tā saukto vecuma tālredzību un teica, ka lasāmbrilles mierīgu sirdi varu iegādāties gan aptiekā, gan parastā veikalā, ne optikas salonā.
    Vai tiešām tās lētās brilles par pāris eiro ir labas? Un cik bieži vajadzētu pārbaudīt redzi, kad ir vecuma tālredzība? Vai, arī nēsājot brilles, situācija pasliktinās un ar laiku vajadzēs stiprākas brilles? Baiba

    Baiba, tas ir mīts, ka, sākot lietot brilles, redze pasliktināsies. Vecuma tālredzība jeb tā dēvētā presbiopija veidojas lēcas dabiskas sacietēšanas rezultātā. Šis process ir fizioloģisks un norit neatkarīgi no tā, vai nēsājam brilles vai ne. Kā es saku, ērgļiem, kas agrāk ir redzējuši labi, ap 40 gadu vecumu sāk vajadzēt lasāmbrilles, un process noslēdzas ap 60 gadiem, kad lēca ir kļuvusi pilnīgi neelastīga.

    Tad briļļu stiprums vairs nemainās, ja vien nav pievienojušās kādas citas acu patoloģijas.

    Ja cilvēkam vienmēr ir bijusi ideāla redze, parasti viņš finišē ar apmēram +2,50 dioptriju brillēm, ja vien ikdienā neveic īpaši smalkus darbiņus ar lielu redzes piepūli.

    Lai iegādātos brilles, ir svarīgi noteikt nepieciešamās dioptrijas un izmērīt starpzīlīšu attālumu. Standarta situācijās, kad abās acīs ir vienādas dioptrijas un starpzīlīšu attālums ir ap 62 milimetriem, kā arī tad, ja cilvēks visu dienu intensīvi nestrādā pie datora, ar tekstiem vai viņam nav citu veidu liela redzes slodze, nav nekādas vainas arī gatavajām brillēm. Savukārt, ja starpzīlīšu attālums ir stipri lielāks vai mazāks, acīm ir atšķirīgas dioptrijas vai ir astigmatisms un vēl liela redzes slodze, tad gatavās brilles nebūs piemērotas.

    Tad tās, ilgstoši lietojot, var radīt diskomfortu un galvassāpes. 

    Redze pie optometrista vai acu ārsta jāpārbauda, ja cilvēks jūt, ka ar esošajām brillēm vairs nav komfortabli, taču pēc
    40 gadu vecuma svarīgi pārliecināties, vai neveidojas glaukoma un citas acu kaites, kas rodas novecošanas rezultātā. Ja glaukoma ir vecākiem vai citiem tuviem asinsradiniekiem, tad pie acu ārsta uz pārbaudi jāiet reizi gadā, bet, ja riska faktoru nav, reizi divos trijos gados. Vēlams izvēlēties vienu speciālistu, pie kura novēroties atkārtoti, jo tas nodrošina viskvalitatīvāko redzes aprūpi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē