• Vai slimnīca var neļaut atvadīties no mirstoša tuvinieka?

    Jautājumi un atbildes
    Aiva Alksne
    26. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ocskay Mark/Shutterstock.com
    Tas brīdis nav patīkams nevienam. Ne tuviniekam, nedz cilvēkam, kuram pienācis laiks doties mūžībā. Cilvēki ir dažādi, situācijas dažādas, tomēr laiku pa laikam izskan skumjas pieredzes, kad slimnīcā atvadīties no tuvinieka nav bijis ļauts…

    Atbild Ronalds Rožkalns, zvērināts advokāts medicīnas tiesībās:

    «Pacientu tiesību likumā ir noteikts, ka pacientam ir tiesības uz laipnu attieksmi un kvalitatīvu, kvalificētu ārstniecību neatkarīgi no tā, cik nopietna ir slimība. Tāpat likums paredz, ka pacientam ir tiesības uz savu ģimenes locekļu un citu personu atbalstu ārstniecības laikā, kas tad šajā konkrētajā gadījumā būtu arī piemērojams.

    To, kurš ir tiesīgs un kurš nav tiesīgs atrasties līdzās, nosaka pacients.

    Tas jo īpaši svarīgi, kad cilvēks ir tuvu savai aiziešanai. Šāda iespēja būtu sabalansējama ar ārstniecības iestādes drošības jautājumiem, proti, ja pieļauj, ka palātā cauru diennakti atrodas kāds tuvinieks, tad attiecīgi slimnīcā jābūt apsardzei.

    Šajā gadījumā atļauja būt līdz pēdējam brīdim kopā ar savu tuvinieku vai draugu ir izņēmums no kopējās kārtības, kas ārstniecības iestādē noteikta, proti, apmeklētāju uzturēšanās slimnīcā ir atļauta līdz konkrētai vakara stundai, un pēc tam slimnīca faktiski tiek aizslēgta, lai nepieļautu, ka slimnīcā ir personas, kurām tur nav jāatrodas, un varētu tikt apdraudēta pacientu manta u. tml.

    Bet šajā gadījumā slimnīcās būtu jābūt risinājumam, ka ir iespēja izvērtēt gadījumu, kas ir izņēmums no kopējās kārtības.

    Tādam būtu jābūt, jo tam, ka slimnīcu iekšējos noteikumos nav paredzēta tuvinieku uzturēšanās slimnīcā pēc septiņiem vai astoņiem vakarā, nav likuma spēka. Pacientu tiesību likuma norma ir prioritāte pār slimnīcas iekšējiem kārtības noteikumiem. Ja tuvinieki sastopas ar personāla nelaipnu attieksmi, vienalga ir jāpastāv par savām tiesībām un jālūdz ārstējošam ārstam šādu iespēju rast. Diemžēl par ārstniecības personāla nelaipno attieksmi no iedzīvotājiem ir diezgan daudz sūdzību.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē