• Intīmā veselība – par ko liecina citādi izdalījumi?

    Veselība
    Santa Kraukle
    10. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Esi vērīga – maksts izdalījumu krāsas, konsistences vai aromāta izmaiņas var liecināt, ka tava intīmā veselība sašķobījusies. Un tas nav nekāds sīkums!

    Skaidro Dr. Amanda Prušakeviča

    *Ginekoloģe un dzemdību speciāliste.

    *Ārste rezidente «Veselības centru apvienībā».

    Patiesībā intīmās vietiņas izdalījumi ir katras sievietes ikdiena, jo maksts gļotādas daudzkārtainais plakanais epitēlijs pastāvīgi noārdās, un vecās šūnas no ķermeņa ir jāizvada laukā. Tātad izdalījumi pilda svarīgu darbu. Veselai sievietei izdalījumi veidojas arī no dzemdes kakla gļotām un maksts asinsvadu transsudāta jeb šķidruma, kas izsūcas cauri asinsvadu sieniņām. Normāli izdalījumi ir dzidri vai bālgani, nedaudz staipīgi, nedaudz neviendabīgi un bez specifiska aromāta. To konsistence un krāsa var mainīties atkarībā no menstruālā cikla fāzēm. Piemēram, ovulācijas laikā, kad no olnīcas izdalās nobriedusī olšūna, izdalījumi kļūst staipīgāki. Savukārt neparasti, ciklam neatbilstoši izdalījumi, kas specifiski ož vai ir netipiskas konsistences un krāsas, vai kombinējas, piemēram, ar dedzinošu sajūtu, niezi vai sāpēm dzimumorgānu apvidū, var liecināt par izjauktu maksts mikrofloras līdzsvaru vai infekciju.

    Šādas izdalījumu izmaiņas, lūdzu, neatstāj bez ievērības!

    KRĀSA

    Izteikti balti. Visticamāk, tā ir piena sēne jeb vulvovaginālā kandidoze vai citolītiskā vaginoze (pārmērīgs laktobaktēriju daudzums, kas izraisa niezi, kairinājumu un apsārtumu). Iemesli mēdz būt dažādi: zema imunitāte, plaša spektra antibiotiku lietošana, paaugstināts estrogēna līmenis, lietojot hormonālos kontracepcijas līdzekļus, grūtniecība, stress. Piena sēnītes vairošanos veicina arī slikti kontrolēts 2. tipa cukura diabēts un glikokortikoīdu lietošana.

    Biezi, biezpienveida. Var liecināt par sēnīšu infekciju.

    Pelēcīgi, viendabīgi, smērveida, ar izteiktu zivju smaku. Var norādīt uz bakteriālo vaginozi, kas rodas tad, ja tiek izjaukts maksts mikrofloras balanss un savairojas sliktās baktērijas, kuras aizstājušas labās laktobaktērijas. Biežākās vaininieces ir gardnerellas, mikoplazmas, ureaplazmas un citas… Rezultātā attiecības starp aerobiem un anaerobiem mikroorganismiem mainās par labu anaerobajiem.

    Dzeltenīgi. Tādi izdalījumi ir viena no aerobā vaginīta iekaisuma un seksuāli transmisīvo slimību pazīmēm.

    Zaļgani. Norāda uz seksuāli transmisīvām slimībām, piemēram, hlamīdiju infekciju vai gonoreju.

    Dzeltenzaļi, ūdeņainas konsistences. Iespējams, ka ir trihomonu infekcija – pasaulē visbiežākā ne vīrusu izraisītā seksuāli transmisīva slimība. Tad parasti ir arī nieze un reizēm pat sāpes ārējo dzimumorgānu apvidū.

    Pienainas, biezas gļotas. Tā bieži ir pirmā menopauzes izpausme, kas liecina par estrogēnu aktivitātes samazināšanos.

    AROMĀTS

    Izdalījumi ar zivju smaku. Raksturīgi bakteriālajai vaginozei.

    Puvuma smaka. Tāda tiek novērota smagos aerobā vaginīta gadījumos.

    Pārāk daudz vai nemaz

    Kas veicina pastiprinātu maksts izdalījumu daudzumu? Gan sievietes vecums, gan menstruālā cikla fāze (estrogēnu un progesterona līmenis un to attiecība), gan normāla maksts mikroflora jeb pienskābo baktēriju daudzums, arī seksuālā aktivitāte. Jā, mīlēšanās var būt iemesls, kāpēc izdalījumu kļūst vairāk. Kāpēc? Seksuālā uzbudinājuma laikā sievietes dzimumorgānos pastiprinās asinsrite, un rezultātā no maksts gļotādā esošajiem asinsvadu sieniņām izdalās vairāk šķidruma. Izdalījumu daudzums var arī pēkšņi samazināties vai vispār pazust.

    Šādos gadījumos visbiežākā vaininiece ir menopauze.

    Bet ir arī labā ziņa: samazinātu izdalījumu dēļ menopauzes laikā retāk tiek novērota sēnīšu infekcija!

    Ko darīt?

    Ja tu redzi, ka maksts izdalījumi mainījuši krāsu, konsistenci vai aromātu un tas nenotiek menstruālā cikla ietvaros, kā arī papildus izjūti citus simptomus, piemēram, niezi un kairinājumu intīmajā zonā, tavs pirmais uzdevums ir doties pie ginekologa. Ārsts, kā parasti, veiks apskati, paņems izdalījumu paraugu, lai precīzi noteiktu, kas par vainu. Kad tas būs noskaidrots, tev izrakstīs zāles problēmas ārstēšanai un līdzekļus maksts mikrofloras normalizēšanai.

    Teorētiski pirmo palīdzību tu vari sev sniegt arī pati, lietojot labās jeb pienskābās baktērijas, kas palīdz normalizēt maksts mikrofloru. Tomēr es neiesaku nodarboties ar pašdiagnostiku.

    Jāpatur prātā, ka ne vienmēr izmainīti maksts izdalījumi liecina par sēnīšu infekciju.

    Var gadīties, ka šādas izmaiņas veicinājusi kāda seksuāli transmisīvā slimība. Tāpēc – lūdzu, pie daktera!

    Tava maksts ir DINAMISKA EKOSISTĒMA

    KAD MEITENĪTE PIEDZIMST, maksts ir sterila. Dažās dienās pēc dzimšanas to kolonizē dažādi mikroorganismi – pārsvarā anaerobās baktērijas, kam nav vajadzīgs skābeklis, lai vairotos, – stafilokoki, difteroīdās nūjiņas un citi.

    Vagīnas pH līmenis līdz mēnešreižu sākumam ir tuvu 7,0 – neitrāls.

    IESTĀJOTIES PUBERTĀTEI, estrogēnu ietekmē vagīnas sieniņa kļūst biezāka (līdz 25 epitēlija kārtām). Epitēlijšūnās palielinās glikogēna daudzums, maksts mikroflorā sāk dominēt pienskābās baktērijas jeb laktobaktērijas, bet maksts pH līmenis pazeminās zem 4,5 – viegli skābs. Tāds tas normāli saglabājas līdz menopauzei. Vārdu sakot, veselas sievietes maksts mikroflora ir 10–20 dažādu tipu laktobaktēriju kokteilis, kas apgādā maksts gļotādu ar unikālu aizsargvairogu – pienskābi, šādā veidā laktobaktērijas regulē un ierobežo anaerobās mikrofloras augšanas iespējas. Vēl vairāk – laktobaktēriju saražotā pienskābe, ūdeņraža peroksīds un bakteriocīni bloķē arī patogēno mikroorganismu iespējas piestiprināties maksts epitēlija šūnām un vairoties! Taču, ja dažādu faktoru – hormonālo svārstību, arī grūtniecības izraisīto hormonālo pārmaiņu, neatbilstīgas higiēnas, maksts skalošanas, dzimumdzīves paradumu, stresa – ietekmē maksts mikroflora zaudēt savu dabisko līdzsvaru, uzreiz pieaug risks tikt pie kādas maksts infekcijas.

    Izmaiņas intīmas vietas mikroflorā var ietekmēt arī ilgstoša antibiotiku lietošana un hormonālā kontracepcija.

    MENOPAUZĒ, kad atkal samazinās estrogēnu daudzums, makstī atjaunojas jauktais mikrofloras sastāvs: anaerobās baktērijas, stafilokoki, streptokoki, citas nūjiņas… Maksts pH līmenis paaugstinās līdz 6,0.

    3 darbiņi, lai viss būtu «čikiniekā»

    1. Ievēro higiēnu ­­– mazgā intīmo vietiņu vismaz reizi dienā. Nē, nav nepieciešami speciāli līdzekļi, pietiks ar tīru, siltu ūdeni. Tomēr, ja vēlies lietot īpašās intīmajai zonai paredzētās ziepes un gelus, izvēlies tādus, kas nesatur smaržvielas un parabēnus.

    2. Ikdienā nēsā apakšveļu no dabiskiem materiāliem. Piemēram, kokvilnas, jo tā ļauj intīmajai vietai elpot. Savukārt sintētiska materiāla biksītes atstāj īpašiem brīžiem. Ikdienas pašsajūtas uzlabošanai vari lietot biksīšu ieliktnīšus. Bet pievērs uzmanību sastāvam – izvēlies tādus, kas nesatur smaržvielas, parabēnus un ir hipoalerģiski.

    3. Vismaz reizi gadā apmeklē savu ginekologu – pat tad, ja tev nekas nekaiš un šķiet, ka viss ir vislabākajā kārtībā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē