• Ko darīt, lai holesterīns nekāpj debesīs?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: KieferPix/Shutterstock.com
    Panacejas, kas pasargās no holesterīna visa mūža garumā, protams, nav. Taču ir daži likumi, kurus ievērojot holesterīna analīzes, visticamāk, vienmēr būs normas robežās, pat ja vienubrīd tās uzkāpušas mazliet uz augšu. Izlasi un ielāgo – tas nav sarežģīti!

    Liels riska faktors ir iedzimtība. Novērots: ja holesterīna līmenis paaugstināts vecākiem, arī viņu bērnam holesterīna līmenis tomēr būs augstāks. Bet! Pētījumi pierādījuši: ja cilvēks ievēro veselīgu, pareizu dzīvesveidu, viņš var attālināt iespējamās sirds un asinsvadu slimības par 15 gadiem pat tad, ja ir ģenētiska nosliece uz to.

    Tātad kas var līdzēt iegrožot holesterīnu?

    • Vidusjūras diēta. Spānijā tika veikts ļoti liels pētījums, kurā tika salīdzināta Vidusjūras diēta ar samazināta tauku satura diētu. Pēc šā pētījuma, kuru pārtrauca priekšlaikus (rezultāti ārkārtīgi krasi atšķīrās abās grupās, un vairs nebija ētiski to turpināt), tika pierādīts, ka vislabvēlīgāk cilvēka veselību, holesterīna līmeni ietekmē tieši Vidusjūras diēta. Cilvēki, kas piedalījās pētījumā, tika sadalīti trijās grupās.

    Pirmā ievēroja Vidusjūras diētu un lietoja olīveļļu lielos daudzumos, arī otrā ievēroja Vidusjūras diētu un ēda dažādu veidu riekstus, bet trešā ievēroja pazemināta tauku satura diētu.

    Tika mērīts arī miega artērijas sieniņas biezums (tas palīdz noteikt, vai jau sākusies ateroskleroze). Pētījums pierādīja, ka cilvēkiem, kas ikdienā ēd saskaņā ar Vidusjūras diētu, risks saslimt ar dažādām sirds slimībām samazinās par trešdaļu.

    Vidusjūras diētas pamatā ir extra virgin olīveļļa (to ieteicams lietot līdz pat 4 ēdamkarotēm dienā), dārzeņi, sevišķi pākšaugi (atzīts, ka tie ir vērtīgāki nekā graudaugi), augļi, zivis un jūras veltes, rieksti (divas saujas nedēļā), liesie piena produkti un nedaudz labas kvalitātes liesas gaļas.

    Jaunākie pētījumi liecina arī, ka paaugstināta holesterīna dēļ nav pilnībā jāatsakās no olām uzturā, tomēr nedēļā nevajadzētu apēst vairāk par četrām. 

    • Izvairīšanās no kaitīgajām piesātinātajām eļļām (palmu un kokosriekstu), eļļu izstrādājumiem – margarīns, kausētie sieri un biezpiena sieriņi, ja tie satur augu taukus, transtaukskābes. Nav ieteicama arī rūpnieciski apstrādāta gaļa un tās izstrādājumi: kūpinājumi, žāvējumi, desas, cīsiņi, konservi.

    Attiecībā uz dzīvnieku taukiem šobrīd taktika nedaudz mainīta.

    Viss atkarīgs no produktu (gaļas, sviesta, olu utt.) kvalitātes un no patērētā daudzuma. Par kvalitāti runājot, liela uzmanība tiek pievērsta dzīvnieku audzēšanai, barošanai, gaļas un piena apstrādāšanai. Izrādās (ko vecmāmiņas sen zināja!), industriāli audzēto lopu gaļā un pienā (arī vistu olās) ir pavisam atšķirīgs taukskābju sastāvs un kaloriju daudzums nekā mājās audzētiem (labturētiem) lopiem. Tāpēc kvalitatīvi lauku labumi saprātīgos daudzumos veselībai nekaitē.

    • Kustības. Fizisko aktivitāšu laikā tiek sabalansēta cukura un holesterīna vielmaiņa, kā arī norūdīti asinsvadi: pareizi mainoties pulsam un asinsspiedienam, norūdās, kļūst gluda asinsvadu iekšējā gļotāda, bet uz tādas holesterīnam grūtāk nosēsties. Tas ļoti labi ietekmē tieši augsta blīvuma jeb labo holesterīnu.

    Ar fizisko slodzi jāsaprot nevis sevis izdzīšana trenažieru zālē, bet pastaiga ātrā solī, riteņbraukšana, peldēšana, nūjošana…

    Jāatceras, ka rosīšanās dārzā vai mājās nav tas pats, kas fiziskā slodze. Ja ikdienā miera stāvoklī pulss ir normāls, kalorijas sāk degt (līdz ar to notiek labvēlīga ietekme uz organismu) tikai tad, ja pulsa rādītājs pārsniedz simt sitienu minūtē un aktivitātes ilgst 30 minūtes un vairāk. Nedēļas laikā aktivitātēm vajadzētu veltīt 150–300 minūtes.

    • Labas emocijas. Minētais pētījums pierādījis arī to, ka ēšana jāapvieno ar lielisku komunikāciju – jāpusdieno tuvu cilvēku sabiedrībā. Runājot ēdīsim lēnāk, sāta sajūta iestāsies ātrāk un būs arī labs garastāvoklis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē