• Kad tableti labāk aizstāt ar svecīti?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Svecītēm ir liels pluss – tās lietojot, vairāk vai mazāk pasargāsi aknas un kuņģi no zāļu nevēlamās ietekmes.

    *Ja bieži jālieto pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, atceries, ka vairāki no tiem, piemēram, diklofenaks un paracetamols, pieejami svecīšu veidā. Detalizētāku informāciju vari atrast Zāļu reģistrā, meklējot pēc konkrētās aktīvās vielas un izvēloties interesējošo zāļu formu.

    *Ja tev jālieto daudzas zāles vienlaikus un svarīgi nepārslogot aknas un kuņģi, kādas no tām vari ievadīt taisnajā zarnā.

    *Protams, ja ir nelaba dūša, vemšana un rīšanas traucējumi, no zālēm, kuras lieto caur muti, nebūs jēgas un priekšroka dodama svecītēm, kuras ievada taisnajā zarnā. Reizēm tā izdodas mazināt arī blakņu daudzumu un to stiprumu.

    *Svecītēm dodama priekšroka, ja tabletēm ir ļoti nepatīkama garša un tās jālieto bērnam. Mēdz gadīties, ka zāļviela šādā veidā ir mazāk stabila, sliktāk šķīst vai vājāk uzsūcas organismā, taču jāņem arī vērā fakts, ka rektālais zāļu ievades veids ne visiem ir pieņemams.

    Vai svecīte iedarbosies ātrāk?

    Zāļvielu uzsūkšanās ātrums dažādiem medikamentiem ir atšķirīgs, tas norādīts zāļu aprakstā. Piemēram, par diklofenaku kāds no ražotājiem raksta: ja to ievada caur kuņģi, maksimālā koncentrācija plazmā tiek sasniegta vidēji pēc 2–3 stundām, ievadot muskulī – pēc 10–20 minūtēm, bet taisnajā zarnā – apmēram pēc 30 minūtēm.

    Medikamentu iedarbības ātrums atkarīgs no vairākiem apstākļiem. Vispirms – no zāļu formas. Arī tabletes var būt dažādas – ir tādas, kas iedarbojas nekavējoties. Lai aktīvā viela no supozitorija uzsūktos un izšķīstu taisnajā zarnā, tai jāšķērso gļotu slānis un epitēlijs. Tāpēc, piemēram, zāļviela no klizmas var uzsūkties ātrāk nekā no supozitorija.

    Medikamentu iedarbības ātrums atkarīgs arī no zāļu fizikāli ķīmiskajām īpašībām, vai tās ir hidrofilas vai lipofilas, proti, vai tās šķīst ūdenī vai taukos. Lai izšķīstu zarnās un tiktu cauri to epitēlijam, svarīgas ir lipofilās īpašības.

    Un trešais – medikamentu iedarbības ātrums ir atkarīgs no organisma fizioloģiskajām atšķirībām. Piemēram, jaundzimušajiem un cilvēkiem ar ļoti vāju imunitāti, lietojot svecītes, iespējamas mikrotraumas un no tām izrietošas infekcijas attīstība. Tādēļ svecītes viņiem nebūs piemērotākā zāļu forma. Pieaugušajiem taisnās zarnas pH ir tuvu neitrālam, bet lielākajai daļai bērnu – sārmains, kas var ietekmēt zāļu uzsūkšanos. Jaundzimušajiem, zīdaiņiem, bērniem un pieaugušajiem ir iespējama atšķirīga supozitoriju uzsūkšanās. Piemēram, paracetamols ilgāk uzsūcas priekšlaikus dzimušiem mazuļiem, iespējams, to ietekmē rektālā temperatūra.

    Kā lietot svecītes?

    1. Ja svecītes jālieto vairākas reizes diennaktī, tad starplaiku intervāls jāizrēķina, lietošanu skaitu sadalot uz 24 stundām, nevis uz to laiku, kad esi piecēlusies un dodies gulēt. Piemēram, ja svecītes jālieto divreiz dienā, sanāk, ka tās jālieto ik pēc 12 stundām. Kaut vai astoņos no rīta un astoņos vakarā.

    2. Lieto tikai tik daudz un tik ilgi, kā noteicis ārsts, kaut arī šķiet, ka veselība uzlabojusies. Lieta tāda, ka ir svarīgi sasniegt nepieciešamo ārstniecisko efektu.

    3. Pirms un pēc lietošanas nomazgā rokas.

    4. Svecīti taisnajā zarnā ievieto pēc lielo darīšanu nokārtošanas.

    5. Pēc tam vēlams kādas 10 minūtes pasēdēt vai pagulēt, lai ļautu supozitorijam izšķīst, kā arī apmēram stundu neapmeklēt tualeti, lai medikaments iedarbotos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē