• Jāņu nakts – risku nakts. Plāniņš dažādām situācijām

    Padomi
    Arta Lāce
    22. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Līgo tā, lai nenodarītu skādi veselībai, bet, ja nu tomēr gadās kļūt par odu upuri vai aizrīties ar šašliku, tev noderēs instrukcija, kā sevi pasargāt.

    Ja lec pāri ugunskuram

    Profilakse

    • Novērtē tā izmēru un savas fiziskās spējas – vai tiešām pārlēksi?
    • Ja ugunskurs šķiet pārāk mazs, nekādā gadījumā nelej tajā degmaisījumu! Līstošais šķidrums kļūs par ātrgaitas šoseju liesmai, kas taisnā ceļā nokļūs pie tevis. Turklāt degšķidruma pudele var uziet gaisā.
    • Ja esi iesildījies ar grādīgajiem, labāk paguli šūpuļtīklā.
    • Nevelc mugurā vaļīgu, sintētisku apģērbu, kas aizsvilstas no dzirksteles.
    • Blakus turi spaini ar ūdeni un sarunā draugu, kas uzgāzīs to virsū liesmām, ja uguns pacelsies ar jaunu sparu.

    Pirmā palīdzība

    • Vispirms apdzēs liesmas. Cietušajam uzklāj kādu segu vai biezākas drānas gabalu vai lej virsū aukstu ūdeni. Tas atvēsinās audus, neļaujot apdegumam skart dziļākus miesas slāņus. Tiesa, apdegušās vietas dzesēšanai ar aukstu ūdeni jēga būs tikai pirmās minūtes.
    • Paralēli dzēšanai zvani neatliekamajai palīdzībai.
    • Nekādā gadījumā nerauj nost apģērbu, jo līdz ar to nodīrāsi arī ādas virskārtu!
    • Apdegumi, sevišķi, ja cietusi seja, mēdz izraisīt elpceļu tūsku, degšanas produkti var nokļūt tajos, izraisot apdegumu. Pampums var parādīties arī 2–3 stundas pēc apdeguma, ­tāpēc bez ārsta palīdzības neiztikt.

    Ja sajauc suņuburkšķus ar latvāņiem

    Profilakse

    • Iemācies atšķirt augus. Ne visas jāņuzāles tiešām ir labas, kā sacīts tautasdziesmā, un uz pilsētas akmeņiem augušiem ļaudīm vai tiem, kas bioloģijas stundās snauduļojuši pēdējos solos, gadās saputrot suņubrukšķus ar latvāni.
    • Ieliec kabatā dažas salvetes vai papīra nēzdodziņu paciņu. Ko tur slēpt – līgojot brīvā dabā, mazmājiņa ne vienmēr ir pa ķērienam un, iespējamas, nākas kakāt dziļākā zālē. Bet tad, kā stāsta dakteri, dažs labs tualetes papīra vietā paķer kārtīgu latvāņa lapu un ar tā sulu apsvilina gan dupsi, gan ģenitālijas.
    • Nēsā līdzi pudeli ar ūdeni un lūdz to darīt arī citus. Apdedzināties var arī pieklājīgākos apstākļos, vienkārši bradājot pa pļavu, lai izklaidētu meitenes, kas lasa zālītes vainagu pīšanai. Kombinācijā ar saules ultravioleto starojumu latvāņa izraisītais apdegums ies plašumā, bet ar ūdeni var noskalot indīgā auga sulu.

    Pirmā palīdzība

    • Latvāņa apskādēto vietu skalo tekošā ūdenī 15–20 minūtes.
    • Pēc tam uzzied cinka ziedi, ko izmanto, lai ārstētu arī pamperos izsutušu bēbja dupsi, un pārsien brūci ar marli. Atkārto šo procedūru vēl dažas turpmākās dienas.

    Ja kļūsti par kodēju un dzēlēju upuri

    Profilakse

    • Dodoties zaļumos, tērpies gaišās drānās, lai laikus pamanītu ērces, kas var pārnēsāt ērču encefalīta, Laimas slimības un citu vainu ierosinātājus. Velc garās bikses un to galus liec zeķēs vai zābakos, arī kreklu izvēlies ar piegulošu apkakli un piedurkņu manšetēm. Izģērbjoties lūdz, lai mīļotā rūpīgi apskata visu tavu miesu, noskalojies dušā, bet drēbes liec veļasmašīnā.
    • Iegādājies labu kukaiņu repelentu jeb atbaidītāju, ar ko apsmidzini drēbes un/vai ādu. Tādu vari izgatavot arī pats – pudelītē ar izsmidzinātāju ielej 100 mililitrus ūdens un piepilini 20–30 pilienus izteikti smaržīgas ēteriskās eļļas, piemēram, lavandas, citronzāles, eikalipta vai tējaskoka. Pirms lietošanas līdzekli saskalini un apsmidzini drēbes un matus, no lielāka attāluma – arī ādu. Pašdarināts līdzeklis darbojas salīdzinoši neilgu laiku, tāpēc pēc stundas procedūru veic no jauna. Veikalā nopērkamie kukaiņu atbaidītāji strādā 4–8 stundas.

    Pirmā palīdzība

     Ja piesūkusies ērce, no tās jātiek vaļā, bet – ne ar plikām rokām!

    • Vispirms nodezinficē koduma vietu un ar spirtu saturošu līdzekli vai šņabi apdullini kodēju.
    • Ar smailu pinceti centies satvert ērci iespējami tuvāk ādai un lēni to izskrūvē ārā, bet – nerauj!
    • Ja nav pincetes, ap ērces snuķīti uzmet diega cilpu un, turot diegu aiz galiem, tāpat izvelc ērci.
    • Kad kukainis izņemts, brūci dezinficē, bet ērci met ugunskurā vai nolaid podā, ja vien negrasies vest pārbaudīt uz laboratoriju.
    • Nomazgā rokas ar ūdeni un ­ziepēm!

    Odu, dunduru un citu mošķīšu sakostās vietas atvēsini, lai mazinātu pampumu un sāpes. Tam var derēt aukstā ūdenī samērcēta drāna, auksta karote, no ledusskapja izņemta piena paka vai dvielītī ietīts saldētu dārzeņu vai ledus iepakojums. Dzesēšanu ar pārtraukumiem veic 10–15 minūtes.

    Pret niezēšanu palīdzēs pretalerģijas zāles antihistamīni, piemēram, Tavegyl, Zyrtec, Cetrix vai Fenkarol tablete vai ­jāuzsmērē Fenistil gels.

    Ja par daudz uzņemts uz krūts

    Profilakse

    Ja grasies lietot grādīgos dzērienus, nedari to tukšā dūšā un pārguris. Ja kuņģis būs izoderēts ar maltīti un tu pats – atpūties, reibšana notiks lēnāk. Ātrāk apdullina vieglais alkohols, piemēram, alus vai šampanietis, jo tas vieglāk uzsūcas kuņģī. Tas gan nenozīmē, ka nu ar mierīgu ­prātu vari liet sevī rumu, viskiju vai šņabi – grādiem un ­daudzumam joprojām ir nozīme!

    Pirmā palīdzība

    Sadzeroties pār mēru, tu faktiski esi saindējies. Kaitīgo toksīnu izvadīšanai var noderēt visparastākā oglīte, tikai tā jālieto zirga devā – 10 vai pat 20 tabletes vienā ņēmienā, citādi nebūs jēgas. Ja nepatīk grauzt melnās tabletes, var izmantot bez receptes nopērkamo aktivēto ogli kapsulās, piemēram, Sorbex. Viena kapsula atbilst 10 parastajām oglītes tabletēm, tātad pietiks ar vienu vai divām.

    Tā kā alkohols veicina organisma atūdeņošanos, jāuzņem labi daudz ūdens vai minerālūdens. Dažiem patiešām līdz skābētu kāpostu vai gurķu suliņa, bet tas ir gaumes jautājums.

    Ja galva sāp tā, ka roka sniedzas pēc pudeles, lai uzlāpītos, vari iedzert pretsāpju tableti, piemēram, paracetamolu vai ­ibumetīnu. Bet tad gan met žūpošanai mieru, jo zāles ar ­alkoholu nav savienojamas.

    Ja aizrijies ar šašliku

    Profilakse

    Zobi mutē ir domāti tam, lai rūpīgi sakošļātu ēdienu un tādējādi sevi pasargātu no iespējas aizrīties ar kādu lielāku kumosu. Tomēr, kā liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pieredze, aizrīšanās ar šašliku ir tikpat izplatīta Jāņu tradīcija kā papardes zieda meklēšana.

    Pirmā palīdzība

    • Ja aizrijies pats vai kāds cits, pirmām kārtām mudini ­cietušo klepot, lai iestrēgušo svešķermeni dabūtu ārā no ­rīkles.
    • Ja tas neizdodas, pastāv augsts nosmakšanas risks un ­jārīkojas nekavējoties – noliec cietušā ķermeņa augšdaļu ­mazliet uz leju un ar slīdošu kustību virzienā no lejas uz augšu veic piecus sitienus ar plaukstu (nevis dūri!) starp lāpstiņām.
    • Ja arī tas nenostrādā, izmanto Heimliha paņēmienu: satver cietušo no mugurpuses, uzliekot vienas rokas dūri starp krūtīm un nabu un apķerot to ar otras rokas plaukstu. Pēc tam veic piecus stiprus grūdienus virzienā uz sevi un uz augšu. Ja ­iesprūdušais kumoss joprojām nav izlidojis ārā, atkārto ­sitienus starp lāpstiņām un Heimliha paņēmienu.
    • Ja vēl neesi izsaucis ātros, dari to tagad!
    • Ja cilvēks zaudē samaņu, veic atdzīvināšanas pasākumus – jā, jā, pirms svinībām der atsvaidzināt pirmās palīdzības ­kursos apgūtās iemaņas!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē