• Ar ko skalot muti?

    Jautājumi un atbildes
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    26. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iedomājies situāciju: tētis, kurš dzīvo laukos, piezvana meitai, kas strādā pilsētā, un prasa, lai viņam atved kādu mutes skalojamo. Bet viņa stāv pie plauktiem un brīnās – kāpēc jāskalo mute, ja ir zobu suka un zobu pasta?! Kuru mutes skalojamo līdzekli pirkt un vai tētim vispār ko tādu vajag? Konsultē Dr. med. Guntars Selga – mutes, sejas un žokļu ķirurgs ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi. Strādā Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Orālās patoloģijas klīnikā.

    Kā lai orientējas plašajā mutes skalojamo līdzekļu klāstā?!

    – Sāksim ar to, ka vislabākais līdzeklis mutes veselības uzturēšanai ir siekalas. Tās skalo mutes, rīkles, barības vada gļotādu, darbojas kā lubrikants, palīdzot sakošļāt ēdienu, siekalām piemīt pretmikrobu darbība – tajas atrodas pretmikrobu vielas – lizocīns, laktoferīns, laktoperoksidāze un citas –, kas nogalina patogēnos mikrobus. Siekalas uztur normālu pH līmeni un veicina remineralizāciju zobiem. Veselam cilvēkam mutes skalojamie līdzekļi nav nepieciešami, jo visus šos darbiņus jau padara siekalas! Par mutes skalojamajiem līdzekļiem jādomā tad, ja ir iekaisums mutes gļotādā.

    Nosacīti mutes skalojamos līdzekļus var iedalīt divās grupās – higiēniskie un ārstnieciskie.

    Pirmajos ir dažādi savienojumi, kas var maskēt slikto elpu, uzlabot pašsajūtu, savukārt otrie satur noteiktus ķīmiskos savienojumus, un visbiežāk tos iesaka pacientiem ar gingivītu, periodontītu, stomatītu, orālo kandidozi jeb mutes sēnītes infekciju, halitozi un citām kaitēm.

    Halitozes jeb sliktas elpas iemesli visbiežāk ir mutes infekcijas. Taču sliktu elpu var radīt arī citas, ārpus mutes dobuma esošas, saslimšanas – kaut vai augšējo elpceļu infekcijas, faringīts, sinusīts, cukura diabēts, leikēmija, aknu vai nieru slimības, herpesa infekcija, reflukss… Piemēram, ja jaunam cilvēkam ir slikta elpa, bet mutes dobuma un smaganu stāvoklis ir daudzmaz labs, tad cēlonis būtu jāmeklē šo iemeslu sarakstā.

    Ārstniecisko mutes skalojamo līdzekļu sastāvā ir dažādas aktīvas ķīmiskās vielas, galvenokārt – oktenidīns, benzidamīna hidrohlorīds, poliheksanīds, heksitidīns, hlorheksidīna glikonāts, ēteriskās eļļas, cetilpiridīnija hlorīds, metilsalicilāts un ūdeņraža pārskābe. Mutes skalojamie līdzekļi ar šiem ķīmiskajiem savienojumiem ir daudz pētīti, un pierādīts, ka tos lietojot iespējams mazināt aplikumu un smaganu iekaisumu, neizraisot mikrobu rezistenci. Bet es gan neieteiktu šīs grupas produktus lietot bez ārsta ieteikuma!

    – Kāpēc?

    – Strādāju Orālās patoloģijas klīnikā, un visbiežāk pie mums nāk pacienti, kam mutes dobumā ir sāpīgas čūlas, kas rodas traumas, herpesa infekciju, stomatīta un citu mutes gļotādas slimību rezultātā. Šādos gadījumos ļoti svarīgi izvēlēties piemērotāko mutes skalojamo līdzekli, kas pacientam nesagādās nepatīkamas sajūtas. Mana pieredze un pacientu atsauksmes rāda, ka visi ārstnieciskie mutes skalojamie līdzekļi rada mutē dedzinošu sajūtu un sāpes čūlu rajonā! Tātad tie rada lieku kairinājumu, papildu sāpes un sliktu dzīves kvalitāti.

    Es atbalstu augu izcelsmes mutes skalojamos līdzekļus. Pētījumos pierādīts, ka tie nekairina audus un darbojas vairāk selektīvi – proti, aktīvāk iznīcina patogēnās jeb sliktās baktērijas.

    Savukārt aptiekā nopērkamie ārstnieciskie skalojamie līdzekļi ir agresīvāki un visdrīzāk nogalinās visus mikrobus, kas tajā brīdī atradīsies mutes dobumā – gan sliktos, gan labos! Un pēc tam veidojas mutes disbakterioze. Principā šos ārstnieciskos skalojamos līdzekļus var pielīdzināt antibiotikām, un tie būtu jālieto tikai ārsta uzraudzībā.

    Gadījumos, kad stomatologs vai zobu higiēnists pamanījis smaganu iekaisumu, pastiprinātu zobakmens veidošanos, gingivītu vai periodontītu, viņš var cilvēkam ieteikt specifisku medicīnisku mutes skalojamo līdzekli. Protams, tad tas jālieto, taču stingri ievērojot ārsta noteiktos lietošanas nosacījumus – svarīgs it ilgums, biežums un skalošanas ilgums sekundēs –, lai novērstu iespējamās blakusparādības. Piemēram, līdzekļi, kuru sastāvā ir hlorheksidīns, mēdz iekrāsot zobus, mutes gļotādu un plastmasas protēzes pelēcīgā krāsā, izmainīt garšas sajūtas, radīt dedzinošu sajūtu mutē un izraisīt alerģiskas reakcijas. Lai novērstu iekrāsošanu, krāsainus dzērienus vai ēdienus vēlams lietot ar divu stundu intervālu.

    -Daudzu mutes skalojamo līdzekļu sastāvā ir alkohols.

    – Arī šādus produktus es neiesaku lietot, jo alkohols tiek uzskatīts par vienu no mutes dobuma ļaundabīgu audzēju izraisošiem faktoriem. Pētījumos parādīts, ka alkoholu mutes dobumā savā vielmaiņā izmanto patogēnie mikrobi, kuri mutē izdala acetaldehīdus, kas ir kancerogēna viela. Alkohols mutē var radīt arī kairinājumu, sausumu, mikroplaisiņas un citas nepatīkamas sajūtas.

    -Un kādus līdzekļus mutes skalošanai jūs iesakāt saviem pacientiem?

    – Salīdzinoši maigus, kuriem ir pietiekami augsta antibakteriālā aktivitāte, kuri nekairina gļotādu un var palīdzēt noņemt aplikumu no čūlas virsmas un samazināt patogēnās mikrofloras daudzumu mutē. Viens no tādiem līdzekļiem ir kliņģerīšu tēja.

    Daudzas paaudzes izaugušas, kā antibakteriālu līdzekli lietojot kumelīšu tēju, taču pētījumos atklāts un Eiropas Komisijas izdotā dokumentā izklāstīts slēdziens, ka kliņģerīšu tējai piemīt vēl lielāka antimikrobiālā aktivitāte nekā kumelīšu tējai!

    Kliņģerītes ļoti veiksmīgi darbojas pret E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa un Candida albicans jeb sēnīti un daudziem citiem sliktajiem mikrobiem. Salīdzinājumam – kumelīšu tēja sēnīti iznīcināt nespēj. Tātad, ja pacientam iesaku muti skalot ar kliņģerīšu tēju, nevis ar aptiekā nopērkamajiem ārstnieciskajiem mutes skalojamajiem līdzekļiem, es panāku to pašu antibakteriālo efektu, taču bez lieka audu kairinājuma. Kliņģerīšu tēju var lietot vienmēr, ja šķiet, ka mutē varētu būt neliela bakteriāla infekcija, piemēram, organisma vispārējās imunitātes pasliktināšanās dēļ.

    Mutes veselības uzlabošanai vēl es ieteiktu izmantot līdzekļus ar Lactobacillus reuteri baktēriju, piemēram, Zviedrijā ražotos pilienus BioGaia Protectis. Iepilina piecus pilienus ēdamkarotē ar ūdeni, ieņem mutē, paskalo, lai tie nokļūst uz gļotādas, un tikai tad norij. Tā šīs baktērijas savairojas mutes dobuma gļotādā un zarnu traktā, aizņemot tukšo telpu, kas atbrīvojusies, piemēram, antibiotiku lietošanas rezultātā. Šī labā baktērija izdala pretmikrobu savienojumu reiterīnu (reuterin, 3-hydroxypropionaldehyde), kas darbojas mutē un zarnu traktā kā dabīgs antibiotiķis un nogalina patogēnās baktērijas, tai skaitā sēnīti.

    Ja nepieciešams normalizēt mutes mikrofloru, vēl ieteiktu divus Latvijā ražotus maisījumus no savvaļā augošiem augiem, kam piemīt pretmikrobu aktivitāte, – Salveo, kura sastāvā ir 24 augi, un Ho-Do, kas veidots no 22 dažādiem augiem. Pacientiem ar mutes disbiozi, pastiprinātu zobakmens veidošanos, pēc zobu izraušanas būtu labi košļāt pustējkaroti kādu no šiem augu maisījumiem trīs reizes dienā. Tie jākošļā mutē sausā veidā, neuzdzerot ūdeni.

    Tādā veidā siekalas no augu daļiņām izskalo ārā bioloģiski aktīvos savienojumus – pretmikrobu vielas, antioksidantus, flavonīdus un citus –, kas normalizē mutes mikrofloru. Košļājot šādu dabīgu pretmikrobu līdzekli, mutes gļotāda kļūst veselīgāka, bet, maisījumu norijot, arī zarnu trakta mikroflorā tiek iznīcināti patogēnie mikroorganismi, un tādā veidā būtiski uzlabojas kopējā veselība un samazina iespējamos iekaisuma procesus.

    Un vēl! Kopā ar kolēģiem no Somijas veicām mikrobioloģisku pētījumu Helsinku laboratorijā un atklājām, ka ūdens ekstrakts no augu maisījumu Ho-Do mikrobioloģiski nogalina Staphylococcus aureus. Atklājām arī, ka, savienojot šādu ūdens ekstraktu ar labajām baktērijām, kas mīt kuņģa un zarnu traktā, tas neiznīcina labās baktērijas. Tātad šim augu maisījumam ir selektīva darbība – tas spēj atšķirt labos un sliktos mikrobus un pret labajiem neiedarbojas.

    Tas ir par ārstnieciskajiem mutes skalošanas līdzekļiem. Bet kā izvēlēties higiēnisko?

    – No šī klāsta es izdalītu piecas mutes skalojamo produktu grupas, kuras atļautu lietot, ja cilvēkam ir vēlme profilaktiskos nolūkos uzlabot sajūtas mutē. Piemēram, lai mazināt sausumu vai lai uzlabot mutes mikrofloru pēc antibiotiku terapijas.

    1. Ksilitolu (ksilītu) saturošie līdzekļi, kas regulē aplikuma veidošanos. Ksilitolu iegūst no bērza mizas, un tas ir dabīgs saldinātājs. Aplikuma kontrolei to pievieno arī košļājamām gumijām, jo daudzos pētījumos ksilitols sevi pierādījis kā efektīvs dabas izcelsmes produkts zobu kariesa profilaksei.
    2. Augu ekstraktus saturošie līdzekļi, piemēram, ar alvejas, tējas koka, greipfrūtu vai lakricas ekstraktu. Tie satur antioksidantus un vērtīgus bioloģiskos savienojumus, kas atstāj pozitīvu efektu uz mutes veselību. Piemēram, tējas koka ēteriskajai eļļai piemīt arī neliela pretmikrobu darbība.
    3. Cinku saturošie līdzekļi. Cinkam raksturīga antibakteriāla un audus reģenerējoša iedarbība. Šādi līdzekļi uzlabo mutes gļotādas imunitāti, un to ietekmē labāk sadzīst dažādi mutes gļotādas bojājumi.
    4. Hialuronskābi saturošie līdzekļi – gan kā skalojamie līdzekļi, gan kā spreji un ziedes. Hialuronskābe ir savienojums, kas atrodas mutes gļotādā, taču cilvēkiem, kam mutē veidojas čūlas, hialuronskābe mutes gļotādā mēdz būt samazinātā daudzumā. Lietojot šādus līdzekļus, var uzlabot gļotādas bojājumu ārstēšanu.
    5. Skābekli saturošie līdzekļi, kam piemīt antibakteriāla un reģenerējoša darbība. Skābeklis iedarbojas uz anaerobiem mikroorganismiem, kas dzīvo bezskābekļa vidē. Tiklīdz šādi organismi nokļūst skābekli saturošā vidē, tie aiziet bojā. Piemēram, periodonta slimību izraisītāji pamatā ir anaerobie mikrobi.

     

    Saprotu, ka vajag nobeigt sliktos mikroorganismus mutē, taču – kāpēc ir svarīgi novērst sausuma sajūtu mutē?

    – Lai mutē varētu dzīvot labās baktērijas! Mutē to ir ļoti daudz un katra dara savu darbu. Nesen izlasīju zinātnisku rakstu, kurā izklāstīts, ka mutes dobumā dzīvo aptuveni 1500 labo mikroorganismu, no kuriem 500 mikroorganismus var kultivēt un izmeklēt ar mikroskopu, bet atlikušos 1000 – ne, jo tie ir neizturīgi ārpus mutes dobuma. Vēl viens no labo mikrobu darbiņiem ir aizņemt telpu mutes dobumā, lai neļautu brīvajās vietās iedzīvoties sliktajiem mikrobiem, piemēram, sēnīšu infekcijai.

    Lai mazinātu sausuma sajūtu mutē, var izmantot skalojamos līdzekļus, kuru sastāvā ir pantenols un alantoīns. Taču šiem pacientiem es arī mēdzu atgādināt, ka bieži vien galvenais sausas mutes iemesls ir nepietiekama šķidruma daudzuma uzņemšana – dienā uz katru ķermeņa masas kilogramu būtu jāuzņem 30 mililitri ūdens, turklāt te neietilpst stipra tēja un kafija, kas darbojas urīndzenoši.

    Siekalu izdalīšanos mutē veicina arī košļāšana, tāpēc cilvēkiem, kam ir sausas mutes sajūta, iesaku košļāt veselīgas košļenes, piemēram, bišu vasku vai žāvētus ābolus. Var izmantot arī ksilitolu saturošas košļājamās gumijas. Siekalu daudzumu bieži samazina dažādu medikamentu lietošana, piemēram, sirds veselībai nepieciešamās zāles, un šādos gadījumos rekomendēju lietot speciālos aptiekā nopērkamos līdzekļus Xerostom un Gum Hydral, kuru galvenās aktīvās vielas ir eļļas un pantenoli.

    Ja šķiet, ka ar mutes skalojamo līdzekli neizdodas novērst sausas mutes sajūtu, tad iesaku iegādāties arī šim mērķim paredzētu ziedi un uzsmērēt uz tām gļotādas vietām, kuras, no rīta pamostoties, šķiet sausas – parasti tā ir mēle un cietās aukslējas. Un tad šie pacienti parasti pamostas ar labāku sajūtu mutē.

    Ja siekalu ir maz, tad risks, ka mutē varētu savairoties sliktie mikrobi, ir krietni lielāks.

    Cik ilgi jāskalo mute, lai panāktu vēlamo efektu?

    Tas ir ļoti svarīgs jautājums! Jo dažādiem produktiem skalošanas laiks būtiski atšķiras. Vienam tas ir 15 sekundes, citam – 30, vēl kādam – 60 sekundes. Vienmēr jālasa produkta lietošanas instrukcija vai jāievēro ārsta norādījumi. Piemēram, sēnīšu infekcijas (Candida sp.) gadījumā ārsts pacientiem izraksta līdzekļus, ar kuriem mute jāskalo pat divas minūtes, jo sēnīte ir agresīvs un rezistents mikroorganisms.

    Re, kā!

    Nav nemaz tik slikti

     Profesors Guntars Selga ir izanalizējis 2018. gada datus par saviem pacientiem – pārsvarā vecāka gadagājuma ļaudīm, kam visbiežāk arī ir dažādas mutes problēmas. Un par pārsteigumu atklājās, ka 226 mikrobioloģiskajos uzsējumos, kurus viņš paņēma saviem pacientiem, bagātīga sēnītes augšana mutes dobumā tika atklāta tikai 9 gadījumos! Tātad maz.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē