• Pirkstu locītavām izauguši radziņi? 7 padomi, kā atvieglot asteoartrīta sāpes un stīvumu

    Padomi
    Anda Hailova
    23. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: AYDO8/Shutterstock.com
    Pamanot uz savu roku pirkstu locītavām – īpaši uz to galējām sīkajām falangām – mezgliņiem līdzīgus izaugumus, pārāk satraukties nevajadzētu. Iemesls, kāpēc tā noticis, ir organisma dabiskās novecošanas procesu ietekme uz kaulu veidošanos.

    Stāsta reimatoloģe, osteoporozes speciāliste Signe Zelča.

    Galvenais vaininieks – tavs bagātais mūžs

    Pamanot uz savu roku pirkstu locītavām – īpaši uz to galējām, sīkajām falangām – radziņiem līdzīgus izaugumus, kurus mēs, mediķi, saucam par osteofītiem, pārāk satraukties nevajadzētu.

    Visbiežāk šie kaulaudu izaugumi liecina, ka attīstījies osteoartrīts.

    Iemesls, kāpēc tā noticis, ir organisma dabiskās novecošanās procesu ietekme uz kaulu veidošanos.

    Lai gan tautā šos veidojumus dēvē gan par radziņiem, gan radzēm, gan piešiem, mēs, mediķi, osteofītus, kas atrodas pie pirksta locītavas tālākās falangas, saucam par Heberdēna mezgliņiem, savukārt osteofītus, kas atrodas pie vidējās falangas, par Bušāra mezgliņiem.

    No vairāk nekā 100 dažādiem artrīta veidiem osteoartrīts ir visbiežāk sastopamais.

    Līdz 45 gadu vecumam ar šo deģeneratīvo kaiti biežāk slimo vīrieši, bet pēc 55 gadiem – sievietes.

    Osteoartrīts parasti attīstās visvairāk noslogotajās locītavās – gūžu, ceļu locītavās, mugurkaula skriemeļos (kakla un jostas daļā), plaukstu pirkstu un pēdu pirmo starpfalangu locītavās, izraisot slimo locītavu deformāciju, stīvumu, sāpīgumu, jutīgumu un kustību ierobežojumus. Ik pa laikam var būt arī pietūkums.

    7 ieteikumi, ko vari darīt, lai būtu vieglāk

    • Nekāda īpaša roku ārstēšana vai operācija nav nepieciešama – mezgliņi uztverami kā kosmētisks defekts. Vienmēr arī jāpatur prātā, ka, tos likvidējot ķirurģiski, mezgliņi augs atkal, jo osteoartrītu, kas tos izraisa, nav iespējams apturēt pavisam.
    • Ja uz rokām parādījušies mezgliņi, ieteicamas dažādas fizikālas procedūras, speciāli vingrinājumi, kā arī procedūras ar mērķi palielināt kustības apjomu locītavā un stiprināt satvērienu.

    Pirkstu vingrojumu pamatā jābūt aktīvai kustībai ar vieglu pretestību: var spaidīt adatainas gumijas bumbiņas vai ar pirkstiem censties satvert traukā sabērtus rīsus.

    Ārstnieciskā vingrošana arī veicina vielmaiņu lielo locītavu skrimšļos. Svarīgi! Vingrojumi būs efektīvāki, ja tos veiks osteoartrīta sākuma stadijā.

    • Karsta ūdens vanniņas rokām palīdzēs mazināt stīvumu, un pēc tam būs vieglāk veikt vingrojumus. Ja mezgliņi ir sekas iekaisīgam artrītam, tad gan ar vanniņām jāuzmanās, jo paasinājuma laikā sildošas procedūras izmantot nedrīkst.
    • Jaunu kaulaudu veidošanai un esošo atjaunošanai vajadzīgs papildu kalcijs un D vitamīns. Tā dienas devu ieteicams saskaņot ar ģimenes ārstu un nepārtraukt vitamīna lietošanu arī, kad organismā sasniegts optimāls D vitamīna daudzums. Devu tikai var samazināt. 
    • Jāraugās, lai ar uzturu tiktu uzņemts pietiekami daudz olbaltumvielu. Tās ir organisma muskuļu, audu, iekšējo orgānu, asinsšūnu, imūnšūnu, kā arī nagu un matu būvmateriāls. Visvairāk olbaltumvielu satur dzīvnieku valsts produkti, tātad ēdienkartē jāiekļauj gaļa, piena produkti, siers, zivis.

    Īpaši ieteicams ēdiens ir galerts.

    • Skrimšļaudu stiprināšanai, sāpju un stīvuma mazināšanai vari lietot arī tā sauktos hondroprotektorus – glikozamīna vai hondroitīna tabletes. Tie jālieto divreiz gadā līdz trim mēnešiem.
    • Ja locītavās ir ne tikai mezgliņi, bet arī sāpes, dažkārt ārsts iesaka lietot nesteroīdos pretiekaisuma medikamentus. Lai gan mezgliņu veidošanās iemeslu šie medikamenti neietekmēs, būs vieglāk, jo mazināsies iekaisums un sāpes. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē