• Veselīgi un ļoti garšīgi. Cepti pastinaki ar grūbām, riekstiem un granātābolu

    Pamatēdieni
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    31. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    **Cepti pastinaki** ar grūbām, riekstiem un granātābolu
    Foto: Andrejs Ņikiforovs
    **Cepti pastinaki** ar grūbām, riekstiem un granātābolu
    Pastinaks ir vērtīga un garšīga sakne. Šī būs izcila ziemas recepte – bagātīgi un krāšņi siltie salāti, kas satur vērtīgās uzturvielas, kas palīdzēs cīnīties pret ziemas nogurumu. Šos salātus var baudītt kā veģetāras (taču patiešām sātīgas) vakariņas, vai pasniegt kā krāšņu piedevu svētku galdā.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Vidējas
    • Grūbas sālsūdenī izvāra, noskalo un notecina.
    • Pastinakus nomizo, nogriež tievās astītes un saknes gareniski pārgriež uz pusēm, pārāk resnās sagriež četrās daļās.
    • Liek cepampannā, pārlaista eļļu, pārkaisa sāli, piparus, pārtecina medu, pārslaka citrona sulu, visu labi sajauc.
    • Pannu liek krāsnī, 200 grādu temperatūrā cep 30 minūtes, cepšanas vidū apgrozot.
    • Kamēr pastinaki cepas, katliņā vai dziļā pannā sakarsētā eļļā apcep un sautē mīkstus sasmalcinātu sīpolu un ķiplokus.
    • Liek klāt sakapātus pētersīļus un izvārītās grūbas, pēc garšas iemaisa sāli un piparus, uzkarsē un tad no uguns noņem.
    • Sausā pannā apmaisot viegli apgrauzdē ciedru riekstus, tos var aizstāt ar citiem riekstiem.
    • Grūbas pasniedz pārliktas ar ceptajiem pastinakiem, pārbērtas ar riekstiem un granātābola sēklām, greznotas ar piparmētru un pētersīļu lapiņām.
    • Klāt pasniedz krējumu vai jogurtu, kas sajaukts ar sakapātām piparmētras lapiņām, sāli un pipariem.

     

     

    Pastinaks

    ! Miegam, stiprai sirdij un izturībai!

    ! 100g = 75 kcal

    * Pastinaks nereti tiek dēvēts par balto burkānu – īsti taisnība tā nav, tomēr garšas, izskata un konsistences ziņā šī garenā sakne tik tiešām ir kaut kas starp burkāniem un pētersīļa sakni, gan salda, gan vienlaikus arī drusku sīva.

    * Eiropā pastinaks ēsts un cildināts jau kopš Senās Romas laikiem. Pirms cukurniedru ierašanās Eiropas zemēs pastinaks ēdienos pildījis arī saldinātāja lomu – pievienots saldiem sacepumiem, pudiņiem un pat kūkām.

    * Ja iepriekš ar pastinaku esat bijuši vēsās attiecībās, tad šis ir brīdis, kad ar šo sakni sākt satuvināties – jo īpaši, ja jūti piezogamies ziemas nogurumu. Pastinaka īpašās «superspējas» ir augstais mangāna, fosfora un kālija saturs. Pirmie divi organismu palīdz apgādāt ar enerģiju, savukārt kālijs nostiprina nervu sistēmu un muskuļu darbību (tostarp arī sirdsdarbību), palīdz uzlabot miega kvalitāti, kā arī palīdz uzturēt līmenī enerģiju, kas ziemas izskaņā sāk jūtami plakt.

    * Ja nevari saprast,  ko ar šo īpatnējo sakni lai iesāk,  iedvesmu meklē burkānā, proti – ko iesāktu ar burkānu, tāpat droši varat pagatavot arī pastinaku (jā, arī iecept kūkā!). Visbiežāk pastinaks tiek guldīts līdzās cūkas cepetim vai kādam citam  gaļas gabalam, svaidīts medū un sinepēs un cepts krāsnī. Tāpat pastinaka īpatnējā rūgteni saldenā garša bagātinās krēmzupas, biezeņus, sacepumus, siltos salātus.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē