• Ceptu tomātu gaspačo ar bazilika pesto

    Aukstās zupas
    Ieva
    Ieva
    16. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Gaspačo
    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Gaspačo
    Aukstā tomātu zupa vairs nav nekas neparasts, tomēr šī recepte būs savādāka – šoreiz dārzeņi pirms sasmalcināšanas tiek apcepti. Izmēģini šo nedaudz savādāko un ar garšām piesātināto gaspačo! Un neaizmirsti pagatavot klāt arī bazilika pesto!
    Sarežģītība
    Zema
    Personas
    4
    Izmaksas
    Lēti
    Kopējais laiks
    50m


    PADOMI!

    • Lai pagatavotu labu gaspačo, tomātiem jābūt ļoti gataviem, vēlams – pavisam nesen novāktiem. Un, ja vēl no pašu dārza – tad izcila garša garantēta. Gataviem tomātiem saldums un maigais skābums ir izcilā līdzsvarā. Tieši tas, kas nepieciešams labas aukstās tomātu zupas pagatavošanai.
    • Gatavojot auksto tomātu zupu, tomātus nemizo, mizas piešķir papildu garšu. Pēc zupas sasmalcināšanas ar rokas blenderi, tā noteikti jāizberž caur sietu, lai ēdot negadītos tomātu miziņas.
    • Svarīgi ir pievienot pietiekami daudz garšvielu. Siltā zupā garšvielas jūtamas izteiktāk, jāpatur prātā, ka pēc atdzesēšanas zupas garša kļūs mazāk izteiksmīga, maigāka, tādēļ, garšojot vēl siltu, garšvielas pievieno mazliet vairāk, nekā gribētos, vadoties pēc sajūtām.
    • Visas labās lietas prasa pacietību: neēdiet zupu uzreiz – pāris stundu ledusskapī ļaus garšu kompozīcijai sadraudzēties un atvērties pilnībā.
    • Lai gan labai tomātu zupai pietiek ar dārzeņiem un pareizajām garšvielām, zupas dekorēšana padarīs to pavisam īpašu. Dekorē ar pašu gatavotu bazilika pesto, sēklām, olīvu tapenādi, interesantām eļļām (bazilika, citronu, mandeļu), svaigi kūpinātu zivi – visu, kas piederas mirkļa noskaņojumam un sajūtām.

    Bazilika pesto (Pesto Genovese)

    1. Notīra un sasmalcina ķiploku. Noplūc bazilika lapiņas un saplucina smalkākos gabaliņos.
    2. Pievieno ciedru riekstus. Sasmalcina visu virtuves kombainā, soli pa solim pievienojot olīveļļu.
    3. Pievieno Parmas sieru, sāli un vēl mazliet olīveļļas. Turpina smalcināt, garšojot un pēc vajadzības pievienojot olīveļļu un Parmas sieru, līdz masa ir viendabīga un sasniegusi pastas konsistenci. Var pievienot ēdamkaroti ūdens, ja pesto liekas pārāk biezs.
    • Gatavojot bazilika pesto, vislabāk sastāvdaļas smalcināt, izmantojot piestu. Ja izmanto rokas blenderi – eļļu pirms izmantošanas ieliek saldētavā, lai atdzesētu. Jo baziliks ātrāk tiek sasmalcināts, jo mazāk sakarst un saglabā savu izteikti zaļo krāsu.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē