• Saeima konceptuāli atbalsta pilsonības atņemšanu kara noziegumu atbalstītājiem

    Latvijas pilsonība
    Ziņu aģentūra LETA
    7. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pases paraugs.
    Foto: pmlp.gov.lv
    Pases paraugs.
    Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Pilsonības likumā, kas dotu tiesisku pamatu atņemt Latvijas pilsonību kara noziegumus atbalstošām personām, kuras pilsonības atņemšanas gadījumā nekļūs par bezvalstniekiem.

    Par šiem grozījumiem galīgajā lasījumā paredzēts lemt Saeimas sēdē 21.aprīlī.

    Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātie grozījumi paredz Latvijas pilsonības atņemšanu personām, kas ir sniegušas būtisku finansiālu, materiālu, propagandisku, tehnoloģisku vai cita veida atbalstu personām, valstīm vai citiem subjektiem, kuri ir veikuši darbības, tai skaitā noziegumus pret mieru, genocīdu, noziegumus pret cilvēci, kara noziegumus, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu.

    Tāpat TM piedāvātā versija paredz, ka pilsonību varēs atņemt arī tad, ja pati persona būs piedalījusies šādu darbību veikšanā.

    Pilsonību varēs atņemt tādā gadījumā, ja persona nekļūs par bezvalstnieku, tātad to varēs atņemt tikai dubultpilsoņiem, bet nevarēs atņemt kara noziegumu atbalstītājiem, kuriem Latvijas ir vienīgā pilsonība.

    Paredzēts, ka minētā atbalsta sniegšana vai piedalīšanās attiecīgo darbību veikšanā būs jākonstatē ar valsts drošības iestādes atzinumu.

    Atbilstoši Ārlietu ministrijas priekšlikumam likumprojektā paredzēts, ka lēmumu par pilsonības atņemšanu pieņems Administratīvā rajona tiesa, kuras nolēmums būs pārsūdzams Augstākajā tiesā. Augstākās tiesas nolēmums būtu galīgs un nepārsūdzams.

    Jau ziņots, ka attiecīgais jautājums aktualizējies pēc Krievijas 24.februārī sāktā iebrukuma Ukrainā. Pieņemot šādus grozījumus valstij rastos pamats lemt par pilsonības atņemšanu Krievijas miljardierim Pjotram Avenam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē