• Kā medikamenti patiesībā ietekmē intīmo veselību?

    Reklāmraksts
    4. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Medikamentus visbiežāk lietojam tad, kad mums jau ir kādas veselības problēmas. Lai arī medikamenti ir nepieciešami, lai uzveiktu slimības, to lietošana var radīt arī negaidītas blakusparādības. Izrādās – sievietes intīmo mikrofloru var negatīvi ietekmēt plašs klāsts dažādu medikamentu! Kādu zāļu lietošanas laikā nepieciešams pievērst īpašu uzmanību intīmajai mikroflorai?

    Pirms izpētām medikamentu grupas un to, kāpēc tās var negatīvi ietekmēt sievietes maksts mikrofloru, ir vērts zināt kā izpaužas izjaukta intīmā mikroflora. Izmainītas maksts mikrofloras gadījumā domājam par šādiem simptomiem:

    • Diskomforts intīmajā zonā – nieze, dedzināšana, sāpes, nepatīkams aromāts, sausuma sajūta;
    • Pelēcīgi, ūdeņaini izdalījumi no maksts;
    • Palielināts izdalījumu daudzums.

    Iespējams, ka iepriekš ir nācies saskarties ar kādu no šiem simptomiem, nezinot, ka tie liecina par izjauktu maksts mikrofloru. Zemāk apskatām zāles, no kurām attiecīgās problēmas var būt radušās.

    Antibiotikas

    Antibiotiku lietošana ir viens no galvenajiem iemesliem izjauktai intīmajai mikroflorai. Lai gan antibiotikas ir īpaši svarīgs palīgs cīņā ar dažādām saslimšanām, tās nešķiro labās un sliktās baktērijas. Arī makstī esošās labās baktērijas netiek pasargātas no antibiotiku ietekmes – attiecīgi labo baktēriju daudzums intīmajā zonā samazinās, ļaujot nelabvēlīgajām baktērijām savairoties. Šeit palīdzēt var intīmās probiotikas, no kurām pasaulē visvairāk izpētītas un sevišķi atzītas ir divas pienskābās baktērijas – L. reuteri (RC-14®) kombinācijā ar L. rhamnosus (GR-1®). Vienīgā šāda, pierādīta kombinācija Latvijā atrodama LIVEO intime. Ar vienu kapsulu dienā pietiks, lai visu antibiotiku lietošanas laiku gādātu par labo baktēriju atjaunošanos makstī.

    Hormonālā kontracepcija

    Pieredze ar hormonālo kontracepciju ir ļoti individuāla – hormonālās izmaiņas nav tikai noskaņojuma un vispārējās labsajūtas jautājums. Mūsu hormoniem ir būtiska nozīme mūsu ķermeņa mikrofloras veidošanā un uzturēšanā. Apturot dažādu hormonālo procesu norisi, uz to reaģēt var arī ķermenī mītošās baktērijas. Attiecīgi hormonālo izmaiņu iespaidā var mainīties arī sievietes maksts mikroflora – baktērijas, kas iepriekš aizsargājušas intīmo zonu no nelabvēlīgajām (patogēnajām) baktērijām, var būt mazinājušās savā aktivitātē vai daudzumā. Arī šajā gadījumā ir īpaši svarīgi profilaktiski padomāt par savas intīmās mikrofloras līdzvaru, kā palīgu izmantojot zinātniski pierādītas un efektīvas labās baktērijas, piemēram, LIVEO intime. Tās palīdzēs nodrošināt labās baktērijas maksts mikrofloras līdzvara uzturēšanai, lai nenāktos saskarties ar izjauktu intīmo mikrofloru un tās sekām.

    Vaginālie līdzekļi (svecītes, geli, krēmi)

    No iepriekšminētajiem līdzekļiem šie maksts mikrofloru ietekmē vistiešākajā veidā. Jebkāda gelu, krēmu vai svecīšu atrašanās intīmajā zonā vistiešākajā veidā pakļauj maksts mikrofloru izmaiņām. Maksts mikroflora, lai gan nav trausla, ir ļoti mainīga un ātri reaģē uz vides izmaiņām – attiecīgi ārējo ietekmi tā sajutīs uzreiz. Šādā gadījumā ir teju neiespējami noteikt to, cik straujas un kādas būs izmaiņas. Tāpēc intīmās probiotikas vērts lietot periodiski un profilaktiski, ja ikdienā tiek izmantoti jebkādi vaginālie līdzekļi. LIVEO intime palīdzēs ne tikai parūpēties par līdzsvarotu maksts mikrofloru, bet arī par to, ka šo līdzekļu lietošanas laikā šis līdzsvars netiks izjaukts.

    LIVEO intime ir intīmās probiotikas sievietes maksts mikroflorai ar vairāk kā 10 gadu pieredzi, ko rekomendē Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.  LIVEO intime satur pienskābo baktēriju kompleksu sievietes vaginālās mikrofloras līdzsvaram, kas ir dabiski maksts iemītnieki. Kapsulas nav nepieciešams ievietot vagināli – tās lieto norijot! Tās ir viegli lietojamas un vēlamais efekts sasniedzams vien pāris dienu laikā.

    Avoti:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10583130/

    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2021.631972/full

    https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/urex

    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/frmbi.2022.1055472/full

    https://www.optibacprobiotics.com/faqs/suitability/probiotics-birth-control-pill#:~:text=

    Does%20the%20birth%20control%20pill,risk%20of%20gut%20disorders2.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē