• Garša, ko spēj sniegt tikai dzīvā uguns

    Reklāmraksts
    9. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: unsplash.com
    Lai gan mūsdienās arvien populārākas kļūst elektriskās un indukcijas plītis, profesionāļi vēl aizvien novērtē gatavošanu uz dzīvas uguns, priekšroku dodot pārbaudītām vērtībām – tērauda un čuguna pannām un katliem. Turklāt šādi trauki piemēroti arī gatavošanai uz ugunskura brīvā dabā.

    Ar ko tērauda un čuguna pannas joprojām ir īpašas?

    Gan tērauda, gan čuguna panna uzsilst lēni, bet vienmērīgi, un ilgi tur siltumu. Turklāt šādas pannas var droši lietot īpaši augstās temperatūrās, kas būtu nāves spriedums dažam labam mūsdienīgam pārklājumam. Tāpat tērauda un čuguna pannas ir vieni no retajiem traukiem, kas lietojami gan uz uguns, gan uz elektriskās plīts, gan cepeškrāsnī.

    Ļoti iespējams, ka kādam vēl mājās atrodama kāda no vecmāmiņas mantota čuguna panna, kas vēl aizvien lieliski kalpo. Ja pannu pareizi kopj un nenomet zemē – jo tad panna var ieplaisāt un salūzt – tad tā tiešām ir teju mūžīga. Tāpēc tērauda vai čuguna panna ir laba investīcija, atjaunojot virtuves trauku krājumus.

    Pērkot tērauda vai čuguna pannu, jāpievērš uzmanību, vai tā ir ietaukota. Tiesa gan, jebkurā gadījumā jaunu pannu ieteicams sakarsēt līdz dūmiem, ieeļļot un brīdi pakarsēt uz plīts, tā izveidojot polimerizētas eļļas pārklājumu, kas pasargās pret ēdiena piedegšanu. Šo procedūru pēc tīrīšanas ieteicams atkārtot regulāri.

    Svarīgākais, kas jāzina par čuguna pannas lietošanu un kopšanu:

    • Pirms gatavošanas vispirms uzkarsē, tikai tad lej tajā taukvielas un, kad tās uzkarsušas, liek iekšā cepšanai paredzēto produktu.
    • Gatavojot ēdienu, nav nepieciešams daudz taukvielu.
    • Čuguns ilgi uztur siltumu, tāpēc siltuma padevi var atslēgt brīdi pirms ēdiena pasniegšanas – ēdiens saglabāsies silts.
    • Pirms tīrīšanas vispirms ir jāatdzesē.
    • Ja ēdiens piekaltis, to vajag atmērcēt, nevis skrāpēt.
    • Tīra un sausa jāieziež ar eļļu vai taukiem. Ja panna sen nav izmantota un vietām parādījusies rūsa, panna jānomazgā, kārtīgi jānoslauka un jāietauko.

    Svarīgākais, kas jāzina par tērauda pannas lietošanu un kopšanu:

    • Lai izvairītos no produktu piedegšanas un pielipšanas pie pannas, ēdienu gatavo uz vidējas liesmas ar lielu taukvielu daudzumu.
    • Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt uz karstas plīts virsmas tukšu pannu.
    • Pirms lietošanas panna jāuzkarsē, tikai tad tajā var likt iekšā produktus un gatavot uz vidējas liesmas.
    • Nomazgā ar trauku mazgājamo līdzekli pēc katras lietošanas reizes. Pannu var mazgāt arī trauku mazgājamajā mašīnā.

    Savas priekšrocības arī alumīnija pannām un pīlēm

    Alumīnija pannām un pīlēm ir raksturīga augsta siltumvadītspēja – ātra uzsilšana un ātra atdzišana. Turklāt tās ir pietiekoši biezas (4 mm), lai kalpotu ilgus gadus.

    Vēl viena alumīnija trauku priekšrocība – alumīnija pannas, katli un pīles ir ļoti vieglas.

    Svarīgi atcerēties, ka alumīnijs strauji reaģē uz tīrīšanas līdzekļiem, tāpēc alumīnija pannas vislabāk mazgāt tikai siltā ūdenī, pēc tam izslaukot ar papīra dvieli vai salveti.

    Ko izvēlēties ugunskuru sezonai?

    Kaislīgie ēst gatavotāji brīvā dabā iesaka atdalīt traukus, ko lieto gatavošanai iekštelpās un ārā. Viens no iemesliem ir, ka kvēpi ugunskura liesmai būs lielāki un trauki būs vairāk apkvēpuši.

    Gatavošanai brīvā dabā ērti un praktiski ir čuguna katli un pannas ar restēm un paliktņiem ugunskuriem. Zupai, sautējumam vai plovam ļoti ērti ir arī čuguna kazani.

    Gatavojot ēdienu, gudra izvēle būs panna ar vienotu rokturi (panna un rokturis veidoti no viena gabala)!

    Tā kā šo pannu ienaidnieks ir tīrīšanas līdzekļi, brīvā dabā lieti noderēs sentēvu metodes – pannu tīrīt ar pelniem, smiltīm vai sīkiem akmentiņiem.

    https://averto.lv/lv/katli-un-pannas/

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē