• Pandēmijā kultūrists Māris Šveiduks atpūšas tūristu paradīzē Dubaijā: Latvijā mūs vairāk baida, nekā ir patiesībā

    Atpūta
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    14. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Pirms nedēļas kultūrists atgriezās no ceļojuma uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), kurp bija devies kopā ar meitu Zani.

    Ar Covid-19 testu kabatā

    «Doties ceļojumā bija spontāns lēmums. Dubaijā strādā mani radinieki. Radās iespēja turp aizlidot, un es to arī izmantoju. Tas, ka mums ar meitu bija, kur apmesties, atviegloja lēmumu par labu šim lidojumam,» PDz stāsta Māris Šveiduks, kurš Dubaijā viesojās pirmo reizi. Tas, ka pasaulē plosās Covid-19 vīruss un ceļošanu apgrūtina dažādi ierobežojumi un noteikumi, viņu neatturēja.

    «Šobrīd jāķer putns aiz astes, jo citādi viņš tev var palidot garām. Proti, mēs nezinām, kad nākamreiz radīsies iespēja kaut kur doties,» uzskata Šveiduks. «Citur Eiropā cilvēki lido šurp turp un nav nekādas panikas, bet Latvijā mūs vairāk baida, nekā ir patiesībā. Arī Skandināvijā neviens no koronavīrusa nav nobijies, dzīvo savu ierasto dzīvi, jo ir izdomājuši citu stratēģiju, kā pārvarēt šo posmu. Un kā mēs redzam – kritušos skandināvus ar kuģiem neizved un neapglabā jūrā,» spriež viņš.

    «Pirms ceļojuma man teica, ka bez Covid-19 testa Eiropā nekur netikšu, ka bez tā mani bezmaz vai cietumā var ielikt.

    Taču, lidojot mājup, nevienā no trim pārsēšanās reizēm man neprasīja šo testu uzrādīt. Izņemot Latviju, kur pirms pasu kontroles strikti aicināja uzrādīt anketas aizpildīšanas kvadrātkodu,» stāsta kultūrists. Viņš gan atzīmē, ka testēšanas sistēma Latvijā esot organizētāka un ātrāka nekā AAE. «Latvijā tā notiek vismaz piecas reizes labāk, arī atbildes pie mums saņem ātrāk. Tāpēc tos, kas vēlas doties uz AAE, gribu brīdināt – tikt ārā no emirātiem būs diezgan sarežģīti tieši testa dēļ. Lai to veiktu, jāgaida milzīgās rindās, un nav skaidrs, kad saņemsi atbildi. Tas mums radīja milzīgas problēmas, riktīgi nomocījāmies, neskaitāmas reizes zvanot uz klīniku. Tikai četras stundas pirms lidojuma beidzot saņēmu testa rezultātus,» atklāj Māris.

    Debesskrāpji aug kā sēnes pēc lietus

    «Mani radinieki, pie kuriem ar meitu apmetāmies, dzīvo ļoti labā rajonā pie pašas pludmales, tāpēc visapkārt valdīja kūrorta atmosfēra,» stāsta Māris un dalās pieredzē par AAE apceļošanu. «Parasti lielās pilsētās iesaka izmantot tūristu autobusus Hop On Hop Off. Ja Londonā, Ņujorkā un citās lielās pilsētās tie izvadā tūristus pa malu malām, un daudz ko var apskatīt un uzzināt, taču Dubaijā tā būs velta naudas izmešana. Brauciens maksā 44 eiro, un tu neko īpašu neredzi, jo Dubaija ir viens milzīgs būvlaukums. Tas ir prātam neaptverami, kā tur būvējas! Rajonā, kur dzīvojām – Džumeiras pludmalē –, jau ir kādi 200 debesskrāpju un kādi 50 starp tiem vēl tiek būvēti.»

    Viņš saka – šķiet neticami, ka vēl ne tik senā pagātnē Dubaijas vietā pleties tuksnesis. «Šogad tiek svinēti 50 gadi kopš AAE dibināšanas.

    Vēl šīs tūkstošgades sākumā, kad atklāja slaveno Burj Al Arab viesnīcu buras formā, tā atradās tuksnesī pa ceļam no Dubaijas centra līdz Abū Dabī.

    Tagad tai apkārt 30 kilometru rādiusā jau ir vesela pilsēta.»

    Pilsētas apskatīšanai Māris iesaka metro. «Tas ir ļoti labs un ātrs, pirms pāris gadiem atklāts. Pieturas ir visās galvenajās Dubaijas apskates vietās. Metro ir arī samērā lēts. Viens brauciens maksā 1,60 eiro,» stāsta kultūrists.

    Māris atzīst, ka AAE nav tas lētākais ceļotāju galamērķis. «Piemēram, pusdienas Dubaijas centrā netālu no krāsainajām, muzikālajām strūklakām divām personām maksā aptuveni 50 – 60 eiro, taču ir tā vērts.»

    Saule, silts ūdens un nekādu odu

    Māris ar atpūtu Dubaijā ir ļoti apmierināts. «Mums, latviešiem, kas dzīvo gandrīz bez saules un astoņus mēnešus gadā pavada rudens atmosfērā, jebkura izraušanās tuvāk saulei ir laime. Dubaijā ieraudzīt kādu mākonīti ir tas pats, kas mums priecāties par ziemeļblāzmu. Tagad Dubaijā sākusies īstā tūrisma sezona. Dienā laukā ir plus 35 grādi, ūdens ir 30 grādus silts, naktī – ap +28, un turklāt vēl odi nekož – kas var būt vēl patīkamāks?» jūsmo Šveiduks.

    Skaisti iededzis Dubaijas saulē, viņš jau ir atgriezies Liepājā, kur Mārim bija jāpavada 10 dienas pašizolācijā. «Pirms izlidošanas no emirātiem man tika veikts tests, un rezultāts bija negatīvs, tāpēc domāju, ka man tagad nav 14 dienas jāsēž mājās. Turklāt lidmašīnā obligāti visiem bija jālieto maskas, un risks inficēties ir patiešām minimāls,» pārliecināts ir viņš un neslēpj – saslimt ar koronavīrusu viņam neesot bail.

    «Mēs dzīvojam starp vīrusiem jau miljoniem gadu, un cilvēki vienmēr ar tiem kaut kā ir tikuši galā.

    Gripa ir katru gadu, un visos laikos cilvēki ir burzījušies pa autobusiem un tramvajiem.

    Arī skolā taču nereti bijis tā, ka trešdaļa klases vīrusu laikā bija slimi un nekas neapstājās. Bērni izslimo un ir atpakaļ ierindā. Sevis sargāšana ir katra paša izvēle un darīšana. Ja ir laba imunitāte, cilvēks tiks galā ar jebkuru infekciju un vīrusu. Tāpēc arī šis vīruss nav nekas ārkārtējs. Agrāk vai vēlāk tas tik un tā būs visiem jāpārslimo,» uzskata Māris.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē