• Maskavā atvadās no komponista Gradska – mūzikai kalpoja līdz pat nāvei

    Sabiedrība
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    19. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: INSTAGRAM UN NO PUBLICITĀTES MATERIĀLIEM
    Pirms divām nedēļām Maskavas slavenākajā kapsētā mūžībā tika pavadīts viens no pazīstamākajiem Krievijas komponistiem, tautā iemīļotā šova Golos mentors.

    Baidījās visus pievilt

    Kad rudens sākumā Krievijas televīzijas Pirmais kanāls sāka demonstrēt šovu Golos, kurš ēterā piedzīvo jau 10. sezonu, neviens pat iedomāties nevarēja, ka noslēgums izvērtīsies tik traģisks – 28. novembrī viens no šova iemīļotākajiem vokālajiem pedagogiem, mūziķis un komponists Aleksandrs Gradskis 72 gadu vecumā devās mūžībā. Jau pagājušajā trešdienā Aleksandra dibinātajā teātrī Gradska halle notika atvadīšanās no leģendārā mūziķa.

    Viņš daudzus gadus bija sapņojis par savu teātri, līdz 2014. gadā sapnis piepildījās. Teātris ātri iekaroja skatītāju mīlestību, jo trupas kodolu veidoja šova Golos Gradska komandu bijušie dalībnieki.

    Šovā viņš darbojās jau no pirmās sezonas. Uz kādu laiku gan aizgāja, lai vairāk pievērstos saviem projektiem un iestudējumiem, taču šova jubilejas sezonā 2021. gadā atgriezās. Septembrī viņš samērā vieglā formā pārslimoja Covid-19, taču vīrusa dēļ komponistam sākās problēmas ar kājām. Viņam bija grūti pārvietoties, taču Gradskis brauca uz filmēšanas laukumu, lai darītu savu darbu un nepieviltu kolēģus, kā arī negribēja pamest skolniekus, kurus bija uzņēmis savā komandā.

    Filmēties atgādā ar nestuvēm

    Piektdien, 26. novembrī, kad skatītāji vēroja šova kārtējo sēriju, vēlu vakarā medijos parādījās ziņa – Gradskis nogādāts slimnīcā: aizdomas bija par insultu. Divas dienas vēlāk jau pienāca sēru vēsts. Tikai pēc tam atklājās, ja Gradskim pēdējos mēnešos ārkārtīgi zemā asinsspiediena dēļ bija tik slikti, ka uz vairākiem ierakstiem viņš ieradās mediķu pavadībā. «Gradski studijā nogādāja uz nestuvēm, viņš bija horizontālā stāvoklī. Tad tika pārsēdināts sarkanajā krēslā, lai nofilmētu šova sēriju. Kad tas bija izdarīts, viņu atkal lika uz nestuvēm. Dažkārt turpat studijā pievienoja sistēmas,» Krievijas medijiem stāstījis kāds šova darbinieks.

    Pēdējos ierakstos, kuros vēl redzams Gradskis, viņš runā ļoti maz. Šova veidotājiem nācās ļoti daudz izgriezt, jo «komponista teiktajā zuda doma, bija grūti saprast, ko viņš saka», tagad atzīst producenti.  Pēc Gradska nāves skatītāji notikušajā vaino Pirmo kanālu, kas «dzenoties pēc reitingiem, lika dziedātājam strādāt». Producenti pārmetumus gan noraidīja, sakot, ka Gradskis uzstājis – vēlas turpināt iesākto!

    Komponista tuvs draugs žurnālists Andrejs Karaulovs apgalvo, ka Aleksandrs miris vientulībā.

    «Viņš nevienam vairs nebija vajadzīgs. Vēl nesen Sašas telefons nemitīgi zvanīja, ordeņus viņam deva, taču nomira viņš vientulībā, spiežot roku parastai pielūdzējai, kura izrādījās blakus, kad ārsti atbrauca pēc Gradska.»

    «Viņam bija vajadzīga kāda līdzjūtīga roka. Bet radinieki bija kaut kur ārpus pilsētas, visiem savas darīšanas. Tas ir briesmīgi…» teic Karaulovs.

    Žurnālists arī manījis, ka Aleksandram pēdējā laikā zudusi vēlme dzīvot. «Saša negribēja, lai viņam traucē nomirt. Kad Ostankinas studijā kļuva pavisam slikti, viņš neļāva izsaukt ārstus. Kad mājās nokrita bezsamaņā, tikai tad medmāsa, kuru viņam bija sagādājusi bijusī sieva, izsauca ātros. Saša no visiem jau bija atvadījies, pārslimojot kovidu. Viņš uzskatīja, ka ir pietiekami devis un nu ir gana,» norāda Karaulovs.

    Šovs turpināsies

    Pēdējie šova ieraksti ar Gradska piedalīšanos notika novembra vidū. Aizvadītās piektdienas un šīs nedēļas Golos sērijās vēl pēdējo reizi var redzēt skatītāju iemīļoto vokālo pedagogu. Kā tiešraidē tiks filmētas pusfināla un fināla epizodes, Pirmais kanāls vēl nav izlēmis. Dziedātāja un šova kolēģe Pelageja norādījusi, ka Gradskis ir neaizvietojams: «Otra tāda cilvēka kā Gradskis vienkārši nav!» Šova veidotāji sola, ka raidījuma jubilejas sezona tiks pabeigta Gradska piemiņai.

    Apprecējās mēnesi pirms nāves

    Aleksandra Gradska un par viņu 35 gadus jaunākās aktrises un modeles Marinas Kotašenko attiecības ilga vairāk nekā 17 gadu. Viņu savienībā dzimuši divi dēli – Aleksandrs un Ivans. Jaunākajam ir tikai trīs gadi. Taču savas attiecības Aleksandrs un Marina oficiāli noformēja īsi pirms komponista nāves. Zinātāji Krievijas presē stāstījuši, ka laulību iniciatore bijusi Kotašenko. Kāzas bijušas klusas, tajās piedalījušies vien paši tuvākie ģimenes locekļi. Agrāk Gradskis pretojies laulībai, aktrisei norādot, ka arī bez zīmoga pasē nodrošinās viņai cienījamu dzīvi.

    Pirms tam Gradskis jau bija trīs reizes precējies. Ar bijušo sievu Olgu Fartiševu viņam ir divi jau pieauguši bērni – Marija un Daņila. Ar tēva mīļoto sievieti Marinu viņi reti kontaktējušies.

    Gradskis pēc sevis atstājis miljoniem vērtus nekustamos īpašumus, naudas uzkrājumus un galvenais – tiesības uz viņa radītajām kompozīcijām. Tiek runāts, ka Gradskis pirms nāves apprecējies, lai Marina arī varētu pretendēt uz daļu no viņa atstātā iespaidīgā mantojuma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē