• «Dienesta romāna» zvaigzne Ahedžakova pošas uz Daugavpili. Viņas dzīve Krievijā esot baisa…

    Krievija
    Marta Kalniņa
    19. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lija izrādē.
    Foto: Instagram
    Lija izrādē.
    Daugavpilī 6. maijā ar izrādi «Mans mazdēls Veniamins» viesosies leģendārā Krievijas aktrise Lija Ahedžakova. Vienus šī ziņa iepriecina, citus mulsina, vēl kādu – pat sadusmo. Filmu «Dienesta romāns», «Likteņa ironija» un «Maskava asarām netic» zvaigzne Krievijā šobrīd piedzīvo grūtus laikus.

    65 eiro par Ahedžakovu?

    Lijai Ahedžakovai ir 85 gadi un, kad viņai nesen kādā intervijā vaicāja, vai ir apsvērusi domu pamest Krieviju, aktrise ar neslēptu aizvainojumu atbildēja: «Kur es braukšu? Kāpēc man ir jābrauc prom no Krievijas? Lai viņi brauc!» Jau vairākus gadus aktrise ir visai pretrunīgi vērtēta persona Krievijā. Maskavieti Liju gan apbrīno, gan nīst. Daudzi saka – tikai pateicoties savam cienījamajam vecumam, Lija neesot iemesta cietumā. Taču trūkties viņa dabū krietni. Pie aktrises dzīvokļa Maskavā pat likti kapu vainagi…

    Ziņa, ka Lija jau pēc pāris nedēļām ieradīsies Latvijā, ne visus sajūsminājusi. Vieni brīnās kāpēc šāda zvaigzne tiek uzņemta nevis Rīgā, bet gan Daugavpilī.

    Daudzi uzskata, ka mums Latvijā nav vajadzīgas izrādes krievu valodā.

    Arī krievvalodīgajā sabiedrībā domas dalās. Lijas politisko uzskatu dēļ daudzi, kas atbalsta Putina politiku, šeit viņu nemaz negribot redzēt. Biļetes uz izrādi «Mans mazdēls Veniamins», kuru paredzēts spēlēt Daugavpils Kultūras pilī, maksā no 30 līdz 65 eiro. Pagaidām gandrīz puse vēl nav iztirgotas.

    Spītīgā un drosmīgā cīnītāja

    Lija nekad nav klusējusi par to, kas viņai sāp, nepatīk un neliekas taisnīgs. Jau 2014. gadā viņa skarbi nosodīja Putina valdību, iestājās pret Krimas anektēšanu un publiski aizstāvēja mūziķi Andreju Makareviču, kurš kritizēja Krievijas politiku. 2015. gadā viņa radio intervijā atvainojās Armēnijai, kura piedzīvoja Krievijas agresiju un okupāciju, bet 2020. gadā atbalstīja mītiņu rīkotājus Baltkrievijā. Jāatzīst, ka kielu nosodījumu viņa izpelnījās 2018. gadā, kas aizstāvēja aktieri Mihailu Jefremovu, kurš dzērumā izraisīja nāvējošu avāriju. Viņa uzskatīja, ka aktieri soda pārāk bargi, jo viņš nepatīk vietējai politiskajai varai.   

    Lija Ahedžakova izrādē, kuru spēlēs Daugavpilī.
    Lija Ahedžakova izrādē, kuru spēlēs Daugavpilī.

    Pērn viņa skaļi pauda savu viedokli par Ukrainas karu, pat intervijās publiski lūdza piedošanu ukraiņu tautai.

    «Mīļie, neklusējiet, jo tāpat mums visiem ir beigas. Tā tiešām ir,»

    2022. gada martā kādā intervijā Ahedžakova uzrunāja Krievijas iedzīvotājus, izpelnoties negāciju vilni. Viņai pārmeta, ka aktrise pasaules acīs grib izskatīties kā apstākļu upuris. «Es domāju, ka manas dzīves laikā ukraiņi Krievijai nepiedos, un es arī nepiedošu,» sacīja aktrise.

    Izrunāšanās un Ukrainas karogs uz skatuves

    Šāda vaļība māksliniecei vairs netika piedota. Valsts Domes spīkeris Vjačeslavs Volodins paziņoja, ka tādiem kultūras darbiniekiem – prezidenta Vladimira Putina pretiniekiem –  esot jāpamet valsts. Cits politiķis aicināja viņu soodīt  Taču Lija neapklusa. Viņa pat atļāvās Brēmenē uzkāpt uz skatuves ar Ukrainas karogu rokās. Starp citu, Lija pati ir ukrainiete. Viņas ģimene uz Krieviju pārvācās, kad aktrise vēl bija maza meitene. Lija gan paskaidrojumā rakstīja, ka viņai kāds karogu esot iespiedis rokās puķu vietā.  «Domāju, ka tā ir šallīte,» taisnojās Ahedžakova, uzzinot, ka viņai draud arests un tautas mākslinieces nosaukuma atņemšana. Taču no soda vairs nevarēja izbēgt.

     

    Izmet no teātra

    Pērnā gada pavasarī aktrisei lika pamest teātri Sovremeņņik, kur Lija bija galvenā zvaigzne gandrīz 50 gadus. Viņas kolēģe Valentīna Talizina nicīgi izteicās: «Ahedžakova ir mazs šunelis, kurš līdz sirmam vecumam ir kucēns» un piebilda, ka Lija esot slikts un bezkaunīgs cilvēks, kurš atļāvies runāt ļaunu par savu valsti tik sarežģītā laikā. Cita kolēģe Marija Mironova gan iebilda: «Man nepatīk, ka tagad mēģina aizvainot un pat vajāt Ahedžakovu. Lai ko cilvēks viņas vecumā teikti, mums viņš ir jāciena.» Tikmēr ilggadējais viņas kolēģis Staņislavs Sandaļskis pauda prieku, ka Lija beidzot ir prom, jo esot «saņēmusi to, ko pelnījusi.» Viņš neslēpa: «Es nemīlu Liju, viņa nemīl mani.»

    Vairākos sējumos apkopotas atbalsta vēstules Lijai.
    Vairākos sējumos apkopotas atbalsta vēstules Lijai.

    Atbalsta Vaikule un Hamatova, bet fani nosūta 15 000 vēstules

    Atbalstu Lijai pauda arī Latvijā dzīvojošā Krievijas aktrise Čulpana Hamatova. Viņa ierakstīja sirsnīgu video, kurā no sirds lepojās ar Lijas drosmi un atgādināja visus viņas labos darbus. To visu Čulpana aktrisei pateikusi arī telefonsarunā, jo abas ir labas paziņas. Lijas pusē nostājās arī latviešu dziedātāja Laima Vaikule.

    «Lija pelnījusi tikai mīlestību un cieņu. Tāpēc apklustiet un neiztieciet talantīgus cilvēkus!» sociālajos tīklos pauda Laima.

    Savukārt režisors Kirils Serebreņņikovs, kurš emigrējis uz Vāciju, uzsāka akciju Vēstules Lijai. Viņš aicināja rakstīt aktrisei uzmundrinošas vēstules, un tas patiešām izdevās. Tika saņemtas, apkopotas un aktrisei nodotas vairāk nekā 15 000 vēstules! Lija bija aizkustināta.  

    Ar draugu režisoru Kirilu Serebreņņikovu.
    Ar draugu režisoru Kirilu Serebreņņikovu.

    Braukā pa visu Eiropu

    Ļaudis Krievijā mēļo, ka Lija esot aizmukusi te uz Vāciju, te Šveici. Uzreiz pēc aiziešanas no teātra viņa ar presi nekontaktējās, bet Lijas vīrs uz pirmajām baumām par emigrēšanu atbildēja: «Lija ir Maskavā un negrasās nekur braukt. Viņai tagad vajadzīgs laiks, lai nereaģētu uz visiem uzbrukumiem, kādus tagad piedzīvo.»

    Lija saņemot aptuveni 600 eiro lielu pensiju,

    bet ar viesizrādēm varot nopelnīt pietiekami labi, lai sagādātu sev ērtas vecumdienas. Tāpēc viņa patiešām daudz ceļo pa Eiropu ar izrādi Mans mazdēls Venjamins, bet aizvien dzīvo Maskavā kopā ar vīru fotomākslinieku Vladimiru Persijaņinovu. Viņi apprecējās 2001. gadā.  Lijai ir bijušas trīs laulības, taču viņai nebija iespējas piedzīvot laimi būt mātei. Bērnu aktrisei nav.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē