• Aktrise Iveta Pole: Man bija jāpārkāpj pāri savam ego

    Intervijas
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    3. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Iveta Pole
    Foto: Linda Brīnums
    Iveta Pole
    Mēs sarunājāmies attālināti, jo Iveta šobrīd lielākoties dzīvo Berlīnē. Viņa audzina savu mīļo Martu un mazliet skumst pēc Latvijas. Pirms pieciem gadiem aktrisei bija jāaiziet no Jaunā Rīgas teātra, un tas bijis tumšs laiks, bet, iespējams, atraisījis daudz lielāku enerģiju un ilgas pēc radošā darba. Tagad Iveta pati iestudēs izrādi – tā būs performance par sievietes pirmatnējo būtību. 

    – Vai no tā, ko nopelni filmējoties, tu vari izdzīvot un uzturēt meitu?
    – Nē, ir jādomā, kā izdzīvot. Es Berlīnē arī strādāju, tas ir naudas darbs, lai varētu samaksāt rēķinus. Brīvmākslinieces statusā es ļoti novērtēju brīvību, bet tā ir nemitīga finansiāla nestabilitāte.

    Kamēr iznāk filma, paiet divi gadi, reizēm pat grūti atcerēties, ka esmu tur spēlējusi… 

    Tagad gribu veidot pati savus darbus, bet tas prasa daudz laika. Ir jāsavāc komanda, jāuzraksta projekts, jāatrod tam nauda! Esmu ļoti priecīga, ka tagad varu strādāt pati pie sava nākamā radošā darba. Tā būs izrāde Raganu veseris jūnija sākumā atjaunotajā Rīgas cirkā. Piedalās astoņas sievietes mākslinieces, starptautiska komanda, ko es saaicināju kopā, – manas igauņu kursabiedres, talantīga igauņu komponiste Maarja Nuut, latviešu mākslinieces Katrīna Neiburga, Agnese Krivade, Daniela Vētra. Izrāde būs meklējums pēc tā, kāda ir autentiskā sieviete, kurai vairs nav jāatbilst nekādiem priekšstatiem, kāda ir tā pirmsieviete. Janvārī sāksim mēģinājumus.
    Radošā pašrealizācija man ir ļoti svarīga, es nevaru strādāt tikai naudas darbu. 

    – Bet ko tu dari, lai vienkārši nopelnītu naudu? Tev piemīt tāds iekšējais krampis, ka, manuprāt, tu varētu darīt jebko.
    – Esmu strādājusi visādus gadījuma darbus. Pašlaik strādāju tipogrāfijā, izvadāju pa pilsētu uz kafejnīcām pastkartes. Labs dzen treniņš. Kad beidzu studijas Igaunijā, man bija sajūta, ka varu kalnus gāzt, bet tad attapos, Berlīnē darot šo ļoti ikdienišķo darbu, un bija jāpārkāpj pāri savam ego. Tagad, kad beidzot ir iespēja strādāt pie sava radošā darba, apzinos, ka šis ir mans laiks ar Martu, un ikdienas darbs vajadzīgs, lai varu samaksāt rēķinus. 

    – Vai tavā dzīvē šobrīd ir arī attiecības?
    – Pašlaik esmu brīva sieviete, un manas prioritātes ir radošā darbība un Marta. Bet kā jau katrai sievietei reizēm ir ilgas pēc attiecībām.

    Man ir labi un interesanti ar sevi, bet kādreiz liekas – kā, nu neesmu jau tik veca un nesmuka?!

    Bet pieļauju, ka attiecības tiek atsūtītas tad, kad tām pienāk laiks. Man pat bija tāds sapnis – mana skolotāja Māra Ķimele skatās uz mani ar trakām raganas acīm un saka: «Iveta! Tev nevajag nekādas attiecības! Tev tagad jātaisa tavi darbi!» (Smejas.)

    Visu interviju lasi Santa+ vai žurnāla IEVA jaunākajā numurā!

    • «Manā tumšajā dzīves posmā sakrita gan profesionālās dzīves neveiksmes, gan arī ļoti sāpīgs šķiršanās laiks personiskajā dzīvē.» Intervija ar aktrisi Ivetu Poli
    • Baleta zvaigznes Elza Leimane, Annija Kopštāle un Jūlija Brauere – mīļākās lomas, sapņi un tērpi 
    • Zemessardzes štāba virsnieks Jānis Slaidiņš: «Man arī visas civilās drēbes ir militārā stilā. Laikam esmu tiktāl pieradis, ka bez tā vairs nevaru.»
    • «Laikam jāsargās būt pārāk laimīgai. Tobrīd, kad man atņēma Mārtiņu, biju pārpārēm laimīga, dzīve kūsāja.» Stāsts par uzņēmēju Daci Bunkusu, kuras dēlu pirms četriem gadiem nošāva
    • Siltas un modernas lietas aukstam laikam – pār plecu pārmesta gara šalle un ugg zābaki
    • Rīta trauksme – nemiers, bailes un panika, kas pārņem jau pamostoties. Kā sev palīdzēt?
    Ieva nr48

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē