• Zems trombocītu līmenis asinīs… Cik bīstami? Ļoti!

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    6. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Asinsanalīze līdz ar citiem rādījumiem atklāj arī asiņu sastāvu – kā jūtas mūsu eritrocīti, trombocīti un leikocīti. Ko darīt, ja rezultāts saka: ļoti maz trombocītu?

    Lasītājas jautājums: Ģimenes ārsti uztrauc mani zemie trombocīti. Asins analīzē rādītājs ir 27, kaut references intervāls, tātad normas variants, ir 150–410. Rinda pie hematologa ļoti gara – četri mēneši. Ko darīt? Steidzama lieta vai var gaidīt? Kāpēc trombocīti tik ļoti samazinās?

    Liene

    Atbild Kristīne Bernāte, hematoloģe P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikā.

    Trombocīti ir asins sastāvdaļa, kas veicina asins recēšanu. Liene, ja trombocītu daudzums asinīs ir mazāks par 30 × 109/L, tā ir nozīmīga trombocitopēnija un lieta ir steidzama. Tik ilgi rindā pie hematologa noteikti nevajadzētu gaidīt. Jūs varat lūgt ģimenes ārstei pierakstīt jūs pie hematologa steidzamības kārtā caur zaļo koridoru, ja trombocītu daudzums nekrīt zem 20 × 109/L un nav asinsizplūdumu vai asiņošanas (hemorāģiskā diatēze). Ja tomēr trombocītu rādītājs ir zem 20 × 109/L un parādās asinsizplūdumi uz ādas vai gļotādas vai ir asiņošanas pazīmes, nepieciešama ārstēšanās slimnīcā, izsaucot neatliekamo medicīnisko palīdzību. Situāciju izvērtēs mediķi. Hemorāģiskās diatēzes gadījumā rodas asinsizplūdumi ādā, zemādas tauku kārtā, muskuļos, locītavās un citos ķermeņa dobumos, bieži asiņo deguns, kā arī mutes, urīnceļu un zarnu gļotāda.

    Zema trombocītu rādītāja iemesli var būt dažādi, arī vairāku medikamentu lietošana, vīrushepatīti, akūtas respiratoras vīrusu slimības, HIV infekcija, aknu bojājums, bet visbiežāk sastopama autoimūna trombocitopēnija. Šai slimībai raksturīga trombocītu daudzuma izteikta samazināšanās asinīs, kas saistīta ar kapilāru sieniņu caurlaidības palielināšanos, kā arī traucējumiem asins recēšanā. Tās gadījumā cilvēka organismā rodas antivielas pret paša trombocītiem, un trombocīti sabrūk. Ja ir smagas pakāpes trombocitopēnija, var rasties spontāna asiņošana. Tātad nekavējoties jādodas pie ārsta, lai noskaidrotu tās iemeslus un pēc iespējas ātrāk uzsāktu ārstēšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē