• Zinātnieki pirmo reizi fiksējuši, kas notiek ar sieviešu smadzenēm mēnešreižu laikā

    Zinātne
    Estere Jansone
    25. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pētniekiem jau izsenis ir bijis skaidrs, ka ar sieviešu ķermeni īpašajās dienās notiek brīnumu lietas. Hormonu uzplūdi ietekmē reproduktīvos orgānus, bet nu nesenā pētījumā novērots, ka pat uz neilgu brīdi pārveido smadzeņu struktūru.

    Kalifornijas universitātes pētījumā, kurā piedalījās 30 dalībnieces, tika fiksēts vēl neizpētīts fenomens. Visām dalībniecēm tika veikta magnētiskā rezonanse katrā no menstruālā cikla periodiem un veiktas asinsanalīzes, kurās noteica hormonālo balansu. Līdz šim ārsti bija pieņēmuši, ka hormonālās izmaiņas ietekmē endokrīno un reproduktīvo sistēmu, tomēr, visiem par pārsteigumu, īpašajās dienās uz brīdi izmainās sieviešu smadzenes pat anatomiskā līmenī.

    Pētnieki ievēroja, ka, sākoties mēnešreizēm, sieviešu ķermenī sāk svārstīties hormoni un to ietekmē izmainās smadzeņu garozā esošās pelēkās un baltās vielas apjoms, kā arī mainās cerebrospinālā jeb galvas smadzeņu šķidruma daudzums. Zīmīgi, ka izmaiņas smadzenēs notiek arī īsi pirms ovulācijas.

    Pētnieki ievēroja, ka mēnešreižu laikā smadzeņu pelēkā viela paliek biezāka un baltā viela – plānāka, savukārt smadzeņu šķidruma līmenis manāmi samazinās, raksta portāls, «Science Alert». Palielinoties pelēkajai vielai, cilvēkam uzlabojas atmiņas un prāta spējas, savukārt baltās vielas palielināšanās smadzenēs samazina koncentrēšanās spējas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē