• Pārgājiens ar bērniem – ko ievērot?

    Atpūta ar bērniem
    Ieva Smilga
    Ieva Smilga
    14. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bērni ir lieliski dabā gājēji un piedzīvojumu biedri. Viņu azarts, zinātkāre un fantāzija ir neizmērojami, atliek tikai ievirzīt pareizajās sliedēs, un lielisks piedzīvojums dabā garantēts. Apkopojam praktisko, ko ņemt vērā, dodoties pārgājienos ar bērniem.

    Pieredzē dalās dabā gājēja un piecu bērnu mamma Linda Logina-Krūze

    «Mēs dzīvojam ārpus pilsētas, tuvu dabai, tāpēc iešana uz mežu un gulēšana ārā ir mūsu ģimenes dzīves neatņemama sastāvdaļa. Kopā ar bērniem esam gājuši arī divu dienu pārgājienā, kurā pilnīgi visas mantas paši nesām līdzi, tomēr parasti aizbraucam līdz mežam un turpat arī uzslejam lielo telti, kas ir pārāk smaga, lai to nestu.

    Ziemā visas mantas mēdzam samest ragavās un ejam uz savu meža būdu iedzert kakao.

    Bērni ir gulējuši gan zem klajas debess, gan hamakos, gan tūristiem paredzētās koka guļvietās pie Gaujas, gan teltīs. Gulēšana teltīs bērniem patīk vislabāk.»

    1. Apģērbs

    Ejot dabā, bērniem, tāpat kā pieaugušajiem, ir jāģērbjas kārtās. Aukstā laikā – termotērps, flīsa jaciņa vai džemperis un silta vēju un ūdeni aizturoša jaka. Galvenais – nedrīkst satuntulēties! Labāk lai pirmajās minūtēs ir nedaudz vēsi, jo ejot un skrienot bērniem ātri vien kļūs silti. Ja silti būs uzreiz, kustoties kļūs karsti, sāksies svīšana, un tas gan var nebūt patīkami. Somā noteikti jāieliek arī rezerves apģērbs, jo laikapstākļi mēdz būt mainīgi.

    Foto: Personiskais arhīvs

    2. Apavi

    Svarīgi, lai apavi būtu īstajā izmērā. Ja tie berzīs, cilāsies vai nebūs ievalkāti, var tikt pie tulznām, un tas nozīmē, ka pārgājiens būs jāpārtrauc – bez variantiem! Ja pārgājienos ejat bieži, ir vērts investēt kvalitatīvos pārgājienu zābakos.

    3. Aptieciņa

    Ejot dabā, tā būtu jāņem līdzi jebkurā gadījumā, bet, dodoties pārgājienā ar bērnu, tas ir īpaši svarīgi. Ko tajā likt? Pirmās nepieciešamības lietas – dezinfekcijas līdzekli, plāksterus, antihistamīnus jeb pretalerģijas tabletes.

    4. Ūdens un našķi

    Somā noteikti jābūt ūdenim un dažādiem našķiem, jo tā ir labākā motivācija brīžos, kad bērnam šķiet, ka viņš vairs negrib vai nevar paiet. Lai nenonāktu situācijā, kad mazajam nav enerģijas un viņš ir izsalcis, jāieplāno enerģijas pauzes vai brīži, kad mazie piedzīvojumu meklētāji uzlādējas ar kādu našķi un padzeras ūdeni. Viskārdinošākie našķi bērnam, protams, ir konfektes. Ziemā ņemu līdzi arī siltu kakao. Vasarā – kādu atspirdzinošu limonādi.

    5. Pašam sava soma

    Bērniem patīk, ja ir katram sava soma, kurā kaut ko var nest. Ļoti svarīgi ir atļaut bērniem uzņemties atbildību par savām lietām, nevis vecākiem pilnīgi visu stiept uz saviem pleciem.

    Foto: personiskais arhīvs

    6. Priecāties un pētīt

    Iešanu dabā interesantāku dara dažādas spēles. Piemēram, dabas bingo, kur uz lapas jānosvītro redzētie dzīvnieki, kukaiņi, koki, augi. Kad bērniem apnīk iet, viņus var motivēt ar spēli – kurš pirmais aizskries līdz tam kokam. Bērniem ļoti patīk šādas sacensības. Pārvēršot iešanu dabā par spēli, bērni to novērtē vairāk. Par spēli var pārvērst arī rūpes par dabu, piemēram, pārgājiena laikā savācot pudeles, ko aiz sevis ir atstājuši nevīžīgāki cilvēki.

    7. Iesaistīt darbos bērnus

    Mazākajiem bērniem esam nopirkuši nazīšus ar apaļiem galiem, lai viņi nevar sevi savainot, bet paši var uztaisīt iesmiņus desu cepšanai. Bērnus var iesaistīt arī telts celšanā un novākšanā, guļvietas sagatavošanā un citos darbiņos.

    8. Nebaidies no sliktiem laikapstākļiem!

    Patiesībā jau bērniem patīk, ja pārgājiena laikā sākas lietus, jo tas ir jautri. Galvenais, lai ir labs apģērbs un nekļūst auksti, jo tad gan var sākties čīkstēšana. Protams, ir bērni, kas negrib iet lietū, bet mana pieredze liecina, ka no sliktiem laikapstākļiem nav jābaidās.

    9. Arī kopā ar pavisam maziem bērniem

    Kad bērni bija mazi, likām viņus ergosomā, vēlāk bērnu pārnēsājamajā somā. Laikā, kad pirkām šādu somu, Latvijā nebija daudz, no kā izvēlēties. Pirkām, kāda bija, un tā kalpoja gadiem ilgi visiem mūsu bērniem. Galvenais, lai bērnu somā var piesprādzēt, jo viņš var mēģināt izkāpt ārā. Otrs – lai nespiež kājstarpi, jo tad mazajam nebūs ērti un viņš dīdīsies.

    5 idejas, kur doties ar bērniem

    Iesaka aktīva ceļotāja un divgadnieka mamma Ieva Smilga

    «Visvieglāk maršrutu ir saplānot gar jūru, tad tikai atliek sekot krastam. Ja vēlies apļveida maršrutu, paskaties, vai atpakaļ nevar tikt pa meža celiņiem. Savu maršrutu var izveidot, arī staigājot pa celiņiem, kas krustu šķērsu atrodas Latvijas mežos (izmanto Latvijas Valsts mežu lietotni LVM GEO). Lielākam piedzīvojumam var mēģināt sekot arī zvēru takām. Ja pašiem negribas plānot maršrutu, var doties uz kādu no šīm vietām.»

    Mini piedzīvojumam

    Kubeseles dabas taka

    Garums: 3,5 km

    Taka atrodas netālu no Rīgas – starp Raganu un Turaidu. Taka nav gara, bet interesantiem apskates objektiem bagāta. Tajā var redzēt gan partizānu alas, gan Lielo akmeni, pie kura iztek Runtiņu avots. Gaujas krastā redzami arī betona enkurkluči, kurus izmantoja Gaujas plostnieki. Mežā atrodami baltu un lībiešu mistiskie uzkalniņkapi un tālāk – Veco baronu kapsēta. Šīs ir tikai dažas no apskates vietām. Taka vijas augšup un lejup, tāpēc garlaicīgi nebūs nevienu brīdi.

    Viena no garākajām purva takām Eiropā

    Dunikas purva taka

    Garums: 5 km (vienā virzienā)

    Taka atrodas Rucavas pagastā, un tā ir lineāra, tāpēc nāksies iet atpakaļ. Pēc pieredzes gan varu teikt, ka, ejot pretējā virzienā, paveras pilnīgi citi skati, tāpēc nemaz nešķiet, ka šeit jau esi gājis. Bērniem te ir, kur ieskrieties. Noteikti jāpastāsta, ka mazās priedītes un takas galā redzamā Luknes skābaržu audze ir vairāk nekā 100 gadu veca. Šī skābaržu audze šobrīd skaitās vienīgā Latvijā.

    Taka ar pievienoto vērtību

    Baldones stāstu taka

    Garums: lielais loks – 20 km, mazais loks – 9 km

    Apļveida maršruts, kurā iespējams uzzināt vairāk par vietas vēsturi un apkārt esošo dabu. Pie katra apskates objekta ir stends ar audiogida QR kodiem. Lai klausītos audiogidu savā telefonā, ir jānoskenē atbilstošās valodas QR kods – tieši tik vienkārši. Šādi izzinoši stāsti pārgājienu dara daudz aizraujošāku. Taka ir marķēta – sekojot sarkanajām pēdiņām, nokļūsi 20 km aplī. Sekojot zilajām pēdiņām – 9 km aplī. Bērniem noteikti patiks meklēt un vadīties pēc marķējumiem.

    Klinšu ekspedīcija

    Līču-Laņģu klintis

    Garums: 5,6 km

    Šī taka atrodas starp Cēsīm un Valmieru, un ir pārbaudīts, ka tā ir ļoti skaista visos gadalaikos, bet vislabāk to baudīt tad, kad kokiem lapas nokritušas, – klinšu atsegumi šajā laikā redzami vislabāk. Maršruts ved pa mazām takām, gar mālu karjeru, līdz iespaidīgām klintīm un alām. No klinšu pakājes izplūst vairāki strauti, kas gadu gaitā klintīs izgrauzuši nišas un alas.

    Izzinoša izklaide

    Kalsnavas arborētums

    Apceļojot Madonas novadu, noteikti jāapmeklē arī skaistais Latvijas Valsts mežu Kalsnavas arborētums. Šī ir viena no retajām vietām Latvijā, kur vienuviet var aplūkot vairāk nekā 300 dažādu sugu un šķirņu skuju koku. Kalsnavas arborētums nav nedz parks, nedz dārzs – drīzāk krāšņi ziedošs zaļš pagalms, kurā sapulcināti dabas retumi no visas pasaules. Saukts arī par trešo botānisko dārzu Latvijā un apbur ar izsmalcināto kolekciju gandrīz katrā gadalaikā. Lai pasākumu padarītu interesantāku, noteikti izej gida pavadībā! Reto koku dārzu var skatīt arī no augšas, pakāpjoties 25 metrus augstajā koka skatu tornī, no kura paveras neatkārtojama panorāma.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē