• Palīgā! Grūtniecei niez visas maliņas!

    Grūtniecība
    Santa Kraukle
    14. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jā, grūtniecības laikā tā var būt, īpaši grūtniecības pēdējos trimestros. Lielākoties nieze ir fizioloģiska, bet ir arī gadījumi, kad nepatīkamās sajūtas izraisa kāda iepriekš jau bijusi vai grūtniecības laikā pievienojusies slimība. Konsultē ginekoloģe un dzemdību speciāliste Līva Ķīse. 

     

    Lai gan lielākoties nieze grūtniecības laikā ir nekaitīga, tas nenozīmē, ka vēlmi nemitīgi kasīties vari ignorēt, – par to noteikti jāinformē ginekologs, īpaši, ja nieze ir tik spēcīga, ka traucē naktsmieru, vai uz ādas ir izsitumi. Ja tās pamatā ir kāda nopietna slimība, var ciest ne tikai tava, bet arī gaidāmā bērniņa veselība un labsajūta. Ādas niezi gaidību laikā jūt aptuveni 40% sieviešu, visbiežāk (60% gadījumu) tā ir fizioloģiska un parādās grūtniecības pēdējos trimestros, taču niezei var būt arī citi iemesli.

    • Grūtniecības holestāze – visbiežākā aknu slimība, kas raksturīga grūtniecības laikā. Holestāze izraisa niezi plaukstu un pēdu apvidū, izteiktāka tā ir naktī. To diagnosticē, nosakot žultsskābes un aknu enzīmu līmeni asins analīzēs. Šī slimība var ietekmēt arī gaidāmā bērniņa veselību, kā arī palielina priekšlaicīgu dzemdību iespējamību. Ja sieviete ir saskārusies ar holestāzi pirmajā grūtniecībā, ir 60–70% iespējamība, ka tā atkārtosies arī nākamajā grūtniecībā.
    • Atopiski izsitumi – tie ir niezoši, sausi un apsārtuši izsitumi uz vēdera, kājām un rokām. Smagākos gadījumos var veidoties arī strutu pūslīši. Visbiežāk attīstās grūtniecības pirmajā trimestrī un skar sievietes, kuras jau reiz ir saskārušās ar līdzīgām sūdzībām.
    • Folikulīts – izsitumi uz pleciem, muguras augšdaļas, rokām un kājām, pēc izskata atgādina akni jeb pusaudžu laikā piedzīvotās pumpas. Ar šo slimību topošā māmiņa var saskarties grūtniecības pēdējā trimestrī.
    • Grūtnieču pemfigoīds – autoimūna slimība (uz ādas ir lieli, nospriegoti pūšļi), kas var parādīties grūtniecības otrajā vai trešajā trimestrī. Tā gan ir ļoti reta.
    • Prurigo gravidarum – izpaužas ar sarkanbrūnām papulām (nelieliem ādas pacēlumiem – mezgliņiem), kas novērojamas uz vēdera, kājām un rokām. Parasti attīstās trešajā trimestrī un var saglabāties arī pēc dzemdībām.

    Konsultējies ar ārstu!

    Stāstot ārstam par savām sūdzībām, noteikti norādi, kur niez, cik ilgi ar to jau cīnies un cik spēcīga ir nieze. Neaizmirsti par detaļām – ja novēro izsitumus, sausas ādas plankumus, pumpas vai nieze pieņēmusies spēkā pēdējo dienu laikā, pastāsti arī par to. Jo plašāku informāciju sniegsi, jo vieglāk ārstam būs pieņemt lēmumu par tālākajiem soļiem – veikt asins analīzes un nosūtīt pie dermatologa. Arī tad, ja jau iepriekš konstatēta kāda hroniska ādas slimība, piemēram, psoriāze vai atopiskais dermatīts, un saproti, ka simptomi ir konkrētās slimības saasinājums, vispirms vērsies pie ginekologa un tikai pēc tam pieraksties vizītē pie dermatologa.

    Kasīties nevajag

    Kasīšanās ne tikai kairina ādu, bet arī palielina iespēju mikrobiem nokļūt sakasītajās vietās, izraisot infekciju. Lai būtu vieglāk pārciest nepatīkamo niezi, vari noskaloties vēsā ūdenī, uz niezošajām vietām likt vēsas kompreses, mitrināt ādu ar ķermeņa krēmu, lietot ārsta izrakstīto ziedi, kas satur kortikosteroīdus, un lietot antihistamīna (pretalerģijas) preparātus. Noteikti nevajadzētu eksperimentēt un niezes noņemšanai izmantot dažādus tautas līdzekļus – tas situāciju var tikai pasliktināt.

    Svarīga ir ādas mitrināšana

    Lai gan grūtnieču nieze nav iedzimta un to nav iespējams paredzēt, jau laikus vari pievērst īpašu uzmanību ādas mitrināšanai, ieziežot ķermeni ar mitrinošu krēmu vismaz divreiz dienā – no rīta un vakarā. Vislabāk izvēlēties aptiekās nopērkamos dermatoloģiski testētos hipoalergēnos krēmus, kas mazinās ādas kairinājuma iespējamību. Lai pasargātu ādu no niezes, jāuzņem pietiekami daudz ūdens (vismaz divi litri dienā), jāizvairās no mazgāšanās karstā ūdenī, pārsauļošanās, kā arī baseina un saunas apmeklējuma, kas var izraisīt ādas sausumu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē