• Zemūdens dārzu zelts – aļģes

    Augi
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    22. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Brūnaļģes
    Foto: Wikimedia Commons
    Brūnaļģes
    Aļģes ir spējušas sev izveidot spēcīgu pašaizsardzības mehānismu, dzīvības enerģiju, kas ļauj izdzīvot mainīgos apstākļos. Tieši tas, kas mūsdienu straujajā ritmā nepieciešams arī cilvēkam. Konsultē dermatoloģe Dr. med. Māra Rone-Kupfere un Ginta Ustinova, algoterapijas speciāliste, zīmola Algotherm trenere.

    Jūras izauklēta dzīvības enerģija

    Aļģes ir mūsu planētas vecākās iemītnieces, kas gadu tūkstošiem spējušas pielāgoties nelabvēlīgiem un ekstremāliem apstākļiem: vētrām un straumēm, augstai mitruma un sāls koncentrācijai, bēguma laikā – ilgstošam sausumam, saulei, UV starojumam, baktērijām un nemitīgam stresam, ko rada temperatūras un spiediena izmaiņas.

    Un tagad tās prot izdzīvot ļoti mainīgos nosacījumos.

    Aļģes aug jūrās un okeānos, arī saldūdeņos, dažādos dziļumos un dažādos apstākļos, tāpēc tām ir atšķirīgs sastāvs, kas nosaka to lietderību un iedarbību. Kopumā ir ap 40 000 aļģu sugu, bet kosmētikas ražošanai izmanto aptuveni 40.

    Zinātne un prognozes

    Jūras un saldūdens aļģu izpēte apliecina to unikālo sastāvu, tā īpaši labvēlīgo iedarbību uz mūsu ādu un organismu kopumā. Jau pagājušā gadsimta 60. gados plašos pētījumos Francijā un Amerikā tika pierādīts, ka galvenās minerālvielas un mikroelementi, ar ko bagātīgi ir piesātinātas aļģes, spēj šķērsot ādas aizsargbarjeru un nonākt mūsu asinsritē, tādējādi nodrošinot organisma vielmaiņas norises.

    Tas izraisīja apvērsumu aļģu kosmētikas un uz talasoterapiju vērstu spa salonu attīstībā.

    Mūsdienu ilgtspējīgās aļģu ieguves metodes ir radījušas jaunu aļģu kosmētikas un uztura bagātinātāju popularitātes vilni. Globālo tendenču prognozētāji Mintel un WGSN ir norādījuši uz antioksidantiem bagāto aļģu ekstraktu strauji augošo popularitāti, paredzot, ka vērtīgās jūraszāles šogad un arī turpmāk kļūs par obligātu sastāvdaļu gan ādas kopšanā, gan uzturā.

    Vērtīgs minerālvielu koncentrāts

    Dzīvojot bagātīgajos zemūdens dārzos, aļģes kā sūklis koncentrē milzīgu daudzumu mikroelementu, minerālsāļu, polisaharīdu, antioksidantu, vērtīgu aminoskābju un citu vielu, kas atrodamas jūras ūdenī.

    Piemēram, vienā aļģē ir 10 reižu vairāk magnija, 100 reižu vairāk kalcija un 1000 reižu vairāk joda nekā jebkurā uz zemes augošā augā.

    Svarīgs faktors ir bioloģiskā savienojamība – jūras ūdenim un cilvēka asins plazmai ir vienāds ķīmiskais sastāvs, proti, jūras ūdens minerālu sastāvs ir identisks organisma minerālvielu sastāvam. Mikroskopisko izmēru dēļ minerālvielas un dzīvībai svarīgie elementi, tādi kā varš, cinks, jods, magnijs un dzelzs, viegli izkļūst cauri ādai. Pētnieki uzskata, ka aļģu DNS spēj specifiski iedarboties uz mūsu ādu, padarot to veselīgāku un izturīgāku pret apkārtējās vides kaitējumu.

    Izmantošana skaistumkopšanā

    Aļģu preparātiem piemīt ļoti plaša un spēcīga iedarbība mūsu organismā, tāpēc tos izmanto gan kosmētikā un skaistumkopšanas procedūrās, gan uztura bagātinātājos. Kosmētikas ražošanā izmanto tikai ekoloģiski tīrā vidē augušas makroaļges (brūnaļģes, jūraszāles u. c.) un mikroaļģes (mikroskopiski vienšūnas organismi).

    Biežāk tās klasificē pēc krāsas pigmenta – populārākās ir sarkanās, brūnās un zilzaļās aļģes.

    Tām visām ir kopīgas iezīmes: aļģes satur daudz vielu, ko mūsu organisms nespēj sintezēt, tās ir lielisks antioksidantu avots, izcili piesaista mitrumu un palīdz to ilgstoši uzturēt ādā. Tās mineralizē un atjauno ādu, aizsargā pret vides iedarbību, nodrošina šūnas ar enerģiju, rezultātā aizkavējot ādas priekšlaicīgu novecošanu. Aļģes satur antibakteriālas un pretiekaisuma vielas, kas ātri nomierina jutīgu, iekaisušu ādu, atjauno taukainas un kombinētas ādas līdzsvaru, kā arī pozitīvi ietekmē nervu sistēmu un mazina stresu.

    • Brūnaļģes, piemēram, laminārija, fukuss, satur daudz joda, vara, cinka un magnija. Paātrina vielmaiņu un stimulē kolagēna sintēzi. Palīdz ātrāk nogludināt rētas. Spēj darīt ādu gaišāku, izlīdzināt toni un palīdz saglabāt ādas mirdzumu.
    • Sarkanās aļģes, piemēram, hondrusa, porfīra aļģe, satur neaizvietojamās taukskābes un aminoskābes, kas palīdz absorbēt kaitīgos UVA starus, aizsargā šūnu membrānu no brīvo radikāļu iedarbības, palīdz novērst nevēlamas pigmentācijas veidošanos uz ādas, ir noderīgas pēc saules apdegumiem. Tām piemīt arī izteiktas pretiekaisuma un pretmikrobu īpašības. Attīra ādu un palīdz izvadīt sārņvielas no ādas.
    • Zilzaļās aļģes, piemēram, spirulīna, satur daudz hlorofila – vērtīgu antioksidantu, kas izcili uzlabo ādas veselību un skaistumu. Tas ir piesātināts ar vitamīniem, minerālvielām un fitoķīmiskajiem līdzekļiem, kas baro ādu ar nepieciešamajām vielām, lai tā paliktu vienmērīga un jauneklīga.

    Silueta korekcijām

    Ietīšana, aplikācijas, pīlings un citas ķermeņa procedūras ar aļģu kosmētiku palīdz mazināt lieko svaru, celulītu, strijas, ādas tonusa zudumu, nostiprināt ādu un modelēt ķermeņa aprises. To aktīvās vielas (magnijs un kalcijs) mazina tūsku, veicina liekā šķidruma un sārņvielu izvadīšanu no organisma, novērš iekaisumu veidošanos un celulīta attīstību.

    Aļģes uzlabo cirkulāciju sīkajos kapilāros, audi saņem nepieciešamās barības vielas un skābekli, redzami uzlabojot ādas kvalitāti.

    Āda izskatās veselīgāka, gludāka un elastīgāka. Aļģu procedūras ir ļoti noderīgas veselībai un uzlabo arī dzīves kvalitāti. Tas mūsdienās ir ārkārtīgi nepieciešami un kļūst aizvien nozīmīgāk.

    Dermatologa viedoklis

    Dermatoloģe Dr. med. Māra Rone-Kupfere:

    «Kosmētika ar aļģēm ir ļoti populāra gan dermatologu, gan kosmētiķu vidū, jo aļģēm ir ārkārtīgi plašs iedarbības spektrs, ko var iedalīt divās lielās grupās – medicīniska un pretnovecošanas iedarbība.

    Galvenā medicīniskā īpašība ir aļģu pretiekaisuma iedarbība.

    Tas nozīmē, ka sejas ādas problēmām, kas norit ar iekaisumu, tūsku, apsārtumu, strutainiem izsitumiem un traucētu limfas atteci, aļģu kosmētika ir viens no pirmajiem līdzekļiem, ko iesaka mājas lietošanai, tā tiek iekļauta arī ārstniecības shēmā. Aļģēm kā botāniskas izcelsmes sastāvdaļai piemīt izteikti mitrinoša iedarbība. Tas ir būtiski, jo daudzām vielām ar ārstniecisku efektu ir blakne – tās sausina ādu, bet aļģes nodrošina papildu mitrināšanu.

    Savukārt galveno pretnovecošanas iedarbību ādai nodrošina aļģu antioksidatīvās īpašības.

    Pēdējā laikā ir veikti daudzi jauni, uz pierādījumiem balstīti pētījumi, kas apliecina aļģu izteikto iedarbību uz UV starojuma radīto šoku ādā, proti, aļģēm piemīt ievērojams saules aizsardzības efekts. Tas nozīmē, ka aļģes darbojas kā antioksidants – tās ir spējīgas neitralizēt brīvos radikāļus, kas veidojas, UV radiācijai saskaroties ar ādu. Tāpēc aļģes tiek iekļautas dažādu kosmētisko līniju dienas krēmos.

    Tas ir būtiski, jo aļģēm piemīt arī aizsargājoša iedarbība pret kancerogēnu vielu attīstību ādā.

    Aļģes, īpaši mikroaļģes, piemēram, spirulīna, lieliski uzlabo mikroelpošanu ādā un audu apgādi ar skābekli, papildus mitrina ādu, tādējādi stimulējot visus vielmaiņas procesus, kas ļoti noder nogurušai, pelēcīgai, sausai, iekaisīgai sejas ādai.

    Tāpat aļģes ļoti sekmīgi izmanto ķermeņa kopšanas procedūrās.

    Aļģēm piemīt sildoša un drenējoša iedarbība, tās izvada no audiem lieko šķidrumu, mazina iekaisumu, palīdz mazināt liekos taukaudus un nostiprināt ādu, piemēram, ja ir celulīts, aļģu kosmētika ir ļoti piemērota.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē