• Siltie vakari. Ko tajos iesākt?

    Atpūta
    Ieva Smilga
    Ieva Smilga
    21. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasara un siltie vakari mums, ziemeļniekiem, tiek piešķirti limitētā skaitā, tāpēc grēks tos izšķiest. Kad sēdēšana uz terasēm ir izbaudīta, laiks kādai aktīvai nodarbei ārpus telpām. Apkopojam lietas, vietas un idejas, ko darīt siltajos vasaras vakaros Rīgā un tuvākajā apkārtnē.

    Pamēģini lentošanu jeb slackline!

    Iespējams, izklausās pēc dullu jauniešu nodarbes, bet, zini, tā nav.  Starp diviem kokiem nelielā augstumā tiek novilkta speciāla lente, pa kuru kā virves dejotājai jāmēģina tikt no viena gala līdz otram. Jautrība un labi pavadīts laiks garantēts! Balansēšana uz lentes lieliski uzlabo līdzsvara izjūtu un trenē ķermeņa iekšējo muskulatūru, nemaz nerunājot par azartu un izaicinājumu: tikt līdz lentes otram galam – tas nav tik viegli, kā varētu likties.

    Starp citu, pagājušajā vasarā Rīgas parkos bija novilktas lentošanas lentes, lai jebkurš varētu pamēģināt savus spēkus šajā disciplīnā. Ja tavā parkā šādas lentes nav, lieti var noderēt būvniecības veikalos nopērkamās platās lentes (tās, pa kurām ērti un nesāpīgi iet basām kājām) vai arī iegādājies speciālās lentošanas lentes (piemēram, veikalos Virsotne, Gandrs, Decathlon).

    Izkusties deju nodarbībās!

    Vai zināji, ka vasarā gandrīz ik vakaru Rīgā var atrast vietu, kur izdejoties? Mēs nerunājam par bāra deju placi, bet gan par deju nodarbībām ārpus telpām. Piemēram, ja vēlies iemācīties dejot bačatu, dodies uz Bachata Riga Facebook lapu un pievienojies viņu Telegram kanālam, lai uzzinātu, kurās dienās notiek nodarbības atbilstoši tavam sagatavotības līmenim. Nav obligāti jāiet ar partneri – nodarbības laikā pie partneriem tiek arī tie, kas atnākuši vieni. Ja vēlies dejot salsu vai citu Latīņamerikas deju, meklē Baila Rico studiju, kas rīko treniņus Grīziņkalnā un Cabo Cafe. Prognozēt treniņu grafikus ārpus telpām ir grūti, jo viss atkarīgs no laikapstākļiem, bet, ja saule ripo pa zemi, esi pārliecināta – kaut kur Rīgā notiek arī deju nodarbības. Atliek vien aiziet uz vienu, lai nokļūtu dejotāju burbulī, un nākamās nodarbības tevi atradīs pašas.

    Vizinies pa Daugavu ar jahtu vai kuteri!

    Viena no jaukākajām vietām, kur būt siltos, mierīgos vasaras vakaros, – uz ūdens. Izbrauciens pa Daugavu nelielā kuterī vai jahtā noteikti neliks vilties nedz romantikas, nedz piedzīvojumu meklētājiem, jo dos iespēju paskatīties uz Rīgu no cita, ikdienā neierasta skatpunkta. Izrādās, Rīgā ir vairākas vietas, kur šo idilli īstenot gan garākos, gan īsākos braucienos, piemēram, Jahtuveikals.lv, Voltaire-boating.eu, Arjahtu.lv, facebook.com/IzbraucieniArKuteri u. c. Viena brauciena cena atkarībā no izvēlētā laika, formāta un peldlīdzekļa var stipri atšķirties, bet tās sākas no 35 € par stundas braucienu.

    Izpeldi cauri Rīgai ar SUP dēli vai laivu!

    Reiz dzirdēju kādu sakām, ka, esot uz SUP dēļa vai sēžot laivā, esi tik tuvu ūdenim, ka nesamērcējoties būt tuvāk vairs nav iespējams. Tā ir balta patiesība – ūdens ir rokas stiepiena attālumā.

    Rīgā ir vairākas vietas, kur iespējams kopā ar gidu doties SUP vai laivu ekspedīcijās pa Rīgas kanālu, pāri Daugavai, izpētīt Andrejostu no cita skatpunkta vai apbraukt apkārt Rīgas salām. Protams, var arī iznomāt dēļus vai laivas un doties ekspedīcijā savā tempā un laikā. Dēļus un laivas Rīgā iespējams iznomāt Surfpro.lv, Supfit.lv, Rigawakepark.lv, Lūzumpunkts.lv, kas piedāvā arī dažādu veidu SUP dēļu un laivu piedzīvojumus.

    Ej pārgājienā pa dabas takām!

    Pierīgā ir vairākas lieliskas takas, kurās izkustināt kājas un piepildīt sirdi ar dabu arī darbdienu vakaros.

    Izziņas taka Daugavgrīvā (17 km no Rīgas centra)

    Taka, kur samērā ērti nokļūt pat ar Rīgas sabiedrisko transportu. Šī ir lieliska vieta putnu vērošanai – te atrodas putnu vērošanas tornis un teritoriju šķērso nozīmīgs putnu migrācijas ceļš. Pēc pastaigas pa koka laipu, kas vijas cauri dabas parka pļavām, iespējams arī nopeldēties jūrā.

    Mangaļsalas pastaigu taka (22 km no Rīgas centra)

    Šeit pieejamas vairākas pastaigu takas – tās gan nav marķētas, bet orientēties ir viegli, jo takas ir labi redzamas. Šeit iespējams gan apskatīt senus bunkurus un fortifikācijas, gan pabūt priežu mežā un pat nelielā dūksnājā. Nokļūstot pludmalē, paveras visai neparasts skats uz nogrimušā kuģa Lady Kotlin vraku.

    Garciema dabas taka (24 km no Rīgas centra)

    Vēl viena piejūras dabas taka atrodas Garciemā. Te var iet gan pa koka laipu, gan meža takām. Tiem, kam patīk asākas izjūtas, var pamēģināt to izbraukt ar velosipēdu, bet jābrīdina, ka reljefa gradācijas te ir vērā ņemamas. Lai gājienu padarītu interesantāku, pusi takas var iet pa mežu, bet atpakaļ – gar jūru. Garums atkarīgs no vēlmēm un iespējām, jo iešanu iespējams turpināt pat līdz Gaujas ietekai jūrā. 

    Zaķumuižas dabas taka (24 km no Rīgas centra)

    Šo taku īpaši novērtēs bērni, un to var gan iziet kājām, gan izbraukt ar velo vai bērnu ratiņiem. Divus kilometrus garās takas malās izvietoti informatīvi stendi, lai pastaigas laikā ne vien baudītu dabu, bet arī iegūtu zināšanas par to. Taka ved cauri vecajam muižas parkam, kurā iespējams aplūkot simtgadīgus kokus, dažādus kukaiņus un putnus.

    Lielo Kangaru taka (39 km no Rīgas centra)

    Taka sākas ar 33 metrus augstu skatu torni un pēcāk vijas divu kilometru garumā gar Kangaru ezeru un pār Lielkangaru purvu. Informācijas stendos iespējams lasīt gan par vietas īpaši retajiem biotopiem, gan Kangaru bagāto vēsturi, ceļu laupītājiem un vietējo cilvēku dzīvi. Šī ir mazāk zināma purva laipa, tāpēc satikt cilvēkus iespējams daudz retāk nekā, piemēram, populārajā Ķemeru purva laipā.

    Lāčupītes dendrārijs (55 km no Rīgas centra)

    Ja ir mazliet vairāk laika, noteikti vērts aizbraukt apskatīt Lāčupītes dendrāriju. Šī ir īpaši aizsargājama dabas teritorija – pavasarī un vasarā šeit iespējams apskatīt gan vietējos, gan svešzemju augus pašā plaukumā. Vietu īpaši novērtēs rododendru cienītāji, jo šo augu te tiešām ir daudz.

    Minies cauri pilsētai pa jaunām takām!

    Cauri Rīgai vijas vairāki veloceliņi, diemžēl, lai nokļūtu tuvāk dabai, jāminas arī pa lielceļiem. Ja gribas sportisku izaicinājumu, izcils variants ir veloceliņš Rīga–Jūrmala, kas no Rīgas centra aizved līdz pat Jūrmalas pludmalei. Ja nav spēka mīties atpakaļ, Rīgā iespējams atgriezties ar vilcienu.

    Interesants velomaršruts ir Mārupe–Beberbeķu dabas parks. Tas vijas no Mārupes centra, gar lidostas Rīga skrejceļu un aizved līdz Beberbeķu ezeram.

    Vēl viens maršruts, ko var izbraukt vienā sportiskā piegājienā, ir Babīte–Priedaine–Vārnukrogs–Babīte. Garums – apmēram 22 km, pa ceļam iespējams apskatīt arī skaisto skatu no Baltās kāpas, kā arī nopeldēties. No Rīgas līdz Babītei var nokļūt ar vilcienu vai pa jau minēto veloceliņu Rīga–Jūrmala. Ērti, jo maršruts sākas pie pašas dzelzceļa stacijas.

    Ja gribi palikt Rīgas centrā, bet noķert sajūtu, ka esi tālu no tā, apbrauc apkārt Ķīpsalai – to var izdarīt, mērojot ceļu pa Ķīpsalas mazajām ieliņām, kur automašīnas rūcina samērā reti. Jāņem vērā, ka Balasta dambja posmu klāj bruģis, – tas var apgrūtināt braukšanu. Kopumā šis maršruts ir aptuveni 3,5 km garš un ļoti viegls.

    Izmet līkumu ar Vespu!

    Lai brauktu ar motorolleru Vespa (līdz 125 cm3), pietiek ar autovadītāja tiesībām. No pieredzes saku – siltos vasaras vakaros izbrauciens piknikā ar Vespu ir izcils vasaras mini piedzīvojums. Atliek vien izdomāt foršu galamērķi, piemēram, jūra vai ezers, kurā atveldzēties pēc brauciena un dabas ielokā ieņukāt līdzi paņemtās maizītes. Ļoti baudāms ceļš vijas uz Ērgļiem – ja piedzīvojumam ir vairāk laika, noteikti vērts izbraukt. Vespas iespējams iznomāt vairākās vietās Rīgā, piemēram, Vespalatvija.lv vai Vespas.lv. Bet kāpēc braukt tieši ar Vespu? Pirmkārt – ne ar vienu citu motorolleru nesanāks tik eleganta braukšana un skaistas bildes. Otrkārt – Latvijā ir ļoti spēcīga Vespu braucēju komūna. Vai zināji, ka katru gadu Vespu braucējiem ir gan sezonas atklāšanas pasākums, gan dažādi ceļojumi un pat orientēšanās sacensības? Arī šiem pasākumiem iespējams noīrēt Vespu un piedalīties.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē